Οδηγός Τεχνών

Πρώτη παρουσίαση της documenta14 από τους δημάρχους Αθήνας και Κάσελ

Η πραγματοποίηση της documenta14, της μεγάλης διεθνούς έκθεσης Σύγχρονης Τέχνης, το έτος 2017 στις πόλεις του Κάσελ και της Αθήνας, ανακοινώθηκε επισήμως στις 20/5 στο Δημαρχιακό Μέγαρο της Αθήνας.

Πρώτη παρουσίαση της documenta14 από τους δημάρχους Αθήνας και Κάσελ

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης, ο δήμαρχος του Κάσελ κ. Bertram Hilgen και ο καλλιτεχνικός διευθυντής της documenta14, κ. Adam Szymczyk, παρουσίασαν τη σημασία της ξεχωριστής αυτής συνεργασίας μεταξύ των δύο πόλεων, καθώς για πρώτη φορά στα εξήντα χρόνια πορείας της documenta, η γερμανική πόλη του Κάσελ, το 2017, θα μοιραστεί τη φιλοξενία της με μία δεύτερη πόλη: την Αθήνα.

«Κάσελ και Αθήνα, δύο ευρωπαϊκές πόλεις έρχονται μπροστά σε μια πολύ σημαντική ευκαιρία πολιτιστικής συνεργασίας» τόνισε ο κ. Γιώργος Καμίνης, υπογραμμίζοντας ότι «η σύμπραξη πάνω στην ισότιμη φιλοξενία αποτελεί μια πρόκληση πολιτισμού που κινητοποιεί την πόλη, τον δήμο και τους κατοίκους της Αθήνας, την Κοινωνία των Πολιτών και βεβαίως τους πολιτιστικούς φορείς της ελληνικής πρωτεύουσας».

Αναφερόμενος στο στοίχημα της Αθήνας με την διεξαγωγή της documenta14, ο δήμαρχος Αθηναίων σημείωσε ότι «η πόλη έχει μια εξαιρετική ευκαιρία να δείξει ότι μεσούσης της οικονομικής κρίσης, η πολιτιστική της έκφραση και δημιουργικότητα παραμένει πλούσια, σταθερά συντονισμένη στις τάσεις και προδιαγραφές της διεθνούς καλλιτεχνικής πρωτοπορίας, χωρίς να αποποιείται την δική της παράδοση και ιστορία».

Ο δήμαρχος του Κάσελ, κ. Bertram Hilgen υπογράμμισε ότι «η ιδέα του καλλιτεχνικού διευθυντή της documenta14, κ. Adam Szymczyk, να επιλέξει την Αθήνα για τη documenta14 προσφέρει την ευκαιρία να οικοδομηθούν σχέσεις εμπιστοσύνης, μεταξύ των πολιτών των δύο πόλεων, σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όχι μόνο κατά τη διάρκειά της, αλλά εξίσου πριν και μετά την ολοκλήρωσή της».

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της documenta 14, κ. Adam Szymczyk σημείωσε ότι «η documenta 14 δεν έρχεται ουρανοκατέβατη στην Αθήνα, ούτε κάποιος τη φέρνει στην πόλη. Έχουμε ξεκινήσει να δουλεύουμε εδώ στην Αθήνα εδώ και περίπου ένα χρόνο και θα συνεχίσουμε για τα δύο επόμενα χρόνια. Και όπως όλα τα πράγματα που μεγαλώνουν, έτσι και αυτό μπορεί να πάρει διαφορετικές μορφές. Για τη documenta 14 αποφασίσαμε να «παραιτηθούμε» από το προνόμια της φιλοξενίας από το Κάσελ και να αναζητήσουμε τη φιλοξενία και στην Αθήνα».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το «τι μπορεί να διδάξει η Αθήνα», ο κ. Szymczyk απάντησε: «αν το γνωρίζαμε από πριν, δεν θα είχαμε τίποτα να μάθουμε».
Κατά τη συνέντευξη τύπου, στην οποία ήταν παρούσα και η διευθύνουσα σύμβουλος της documenta κυρία Annette Kulenkampff, ο δήμαρχος Αθηναίων δεσμεύτηκε ότι η δημοτική αρχή θα πράξει το καλύτερο δυνατόν για μια άρτια συνεργασία. Αξιοποιώντας μέσα, δομές, κτίρια, βιβλιοθήκες, αρχεία, φορείς, την Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής, τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας και την Τεχνόπολη του δήμου Αθηναίων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Μέχρι τέλος του μήνα θα παίζεται το "Τέλος του παιχνιδιού"

Για λίγες ακόμα ημέρες προλαβαίνετε να δείτε το μπεκετικό "Τέλος του παιχνιδιού" στο Σύγχρονο Θέατρο με τον Δημήτρη Καταλειφό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
18/01/2022

Preview 2022: Όλα όσα ανυπομονούμε να δούμε και να ακούσουμε σε μια γεμάτη πολιτιστικά χρονιά

Σημαντικά ονόματα του διεθνούς καλλιτεχνικού στερεώματος, πολυαναμενόμενες πρεμιέρες, ταινίες που θα διεκδικήσουν ή έχουν κερδίσει ήδη χρυσά αγαλματίδια και μεγάλα εικαστικά γεγονότα δίνουν το στίγμα μιας δυναμικής σεζόν.

Εσείς ψηφίσατε τις αγαπημένες σας παραστάσεις για τα Θεατρικά Βραβεία Κοινού;

Επιβραβεύστε και φέτος τις καλύτερες θεατρικές εμπειρίες της σεζόν παίρνοντας μέρος στη Θεατρομανία.

Η φεστιβαλική παράσταση του Ανέστη Αζά έρχεται στο Αμφι-Θέατρο

Για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων έρχεται στο Αμφι-Θέατρο, η "Δημοκρατία του Μπακλαβά" του Ανέστη Αζά, μια παράσταση που ανέβηκε το περασμένο καλοκαίρι στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.

Όλα όσα θα δούμε στο Netflix τον Ιανουάριο

Αυτές είναι οι ταινίες, σειρές και ντοκιμαντέρ που περιλαμβάνει η λίστα με τις προβολές για τον πρώτο μήνα της νέας χρονιάς.

Η Επανάσταση του ’21 βάζει χρώμα στους τοίχους της Αθήνας: Δείτε τις νέες τοιχογραφίες που έγιναν

Ο Λόρδος Βύρωνας του Cacao Rocks στη γειτονιά του Ψυρρή, ο "Νεαρός τυμπανιστής του Μεσολογγίου" που αγναντεύει την Ακρόπολη, το "Πάνθεον" των Αγωνιστών στην Κυψέλη και άλλα πολύχρωμα, εντυπωσιακά έργα από γνωστούς street artists που αναβαθμίζουν την πόλη μας με το πρόγραμμα αναθέσεων του Δήμου Αθηναίων.