Πρώτη παρουσίαση της documenta14 από τους δημάρχους Αθήνας και Κάσελ

Η πραγματοποίηση της documenta14, της μεγάλης διεθνούς έκθεσης Σύγχρονης Τέχνης, το έτος 2017 στις πόλεις του Κάσελ και της Αθήνας, ανακοινώθηκε επισήμως στις 20/5 στο Δημαρχιακό Μέγαρο της Αθήνας.

Πρώτη παρουσίαση της documenta14 από τους δημάρχους Αθήνας και Κάσελ

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης, ο δήμαρχος του Κάσελ κ. Bertram Hilgen και ο καλλιτεχνικός διευθυντής της documenta14, κ. Adam Szymczyk, παρουσίασαν τη σημασία της ξεχωριστής αυτής συνεργασίας μεταξύ των δύο πόλεων, καθώς για πρώτη φορά στα εξήντα χρόνια πορείας της documenta, η γερμανική πόλη του Κάσελ, το 2017, θα μοιραστεί τη φιλοξενία της με μία δεύτερη πόλη: την Αθήνα.

«Κάσελ και Αθήνα, δύο ευρωπαϊκές πόλεις έρχονται μπροστά σε μια πολύ σημαντική ευκαιρία πολιτιστικής συνεργασίας» τόνισε ο κ. Γιώργος Καμίνης, υπογραμμίζοντας ότι «η σύμπραξη πάνω στην ισότιμη φιλοξενία αποτελεί μια πρόκληση πολιτισμού που κινητοποιεί την πόλη, τον δήμο και τους κατοίκους της Αθήνας, την Κοινωνία των Πολιτών και βεβαίως τους πολιτιστικούς φορείς της ελληνικής πρωτεύουσας».

Αναφερόμενος στο στοίχημα της Αθήνας με την διεξαγωγή της documenta14, ο δήμαρχος Αθηναίων σημείωσε ότι «η πόλη έχει μια εξαιρετική ευκαιρία να δείξει ότι μεσούσης της οικονομικής κρίσης, η πολιτιστική της έκφραση και δημιουργικότητα παραμένει πλούσια, σταθερά συντονισμένη στις τάσεις και προδιαγραφές της διεθνούς καλλιτεχνικής πρωτοπορίας, χωρίς να αποποιείται την δική της παράδοση και ιστορία».

Ο δήμαρχος του Κάσελ, κ. Bertram Hilgen υπογράμμισε ότι «η ιδέα του καλλιτεχνικού διευθυντή της documenta14, κ. Adam Szymczyk, να επιλέξει την Αθήνα για τη documenta14 προσφέρει την ευκαιρία να οικοδομηθούν σχέσεις εμπιστοσύνης, μεταξύ των πολιτών των δύο πόλεων, σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όχι μόνο κατά τη διάρκειά της, αλλά εξίσου πριν και μετά την ολοκλήρωσή της».

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της documenta 14, κ. Adam Szymczyk σημείωσε ότι «η documenta 14 δεν έρχεται ουρανοκατέβατη στην Αθήνα, ούτε κάποιος τη φέρνει στην πόλη. Έχουμε ξεκινήσει να δουλεύουμε εδώ στην Αθήνα εδώ και περίπου ένα χρόνο και θα συνεχίσουμε για τα δύο επόμενα χρόνια. Και όπως όλα τα πράγματα που μεγαλώνουν, έτσι και αυτό μπορεί να πάρει διαφορετικές μορφές. Για τη documenta 14 αποφασίσαμε να «παραιτηθούμε» από το προνόμια της φιλοξενίας από το Κάσελ και να αναζητήσουμε τη φιλοξενία και στην Αθήνα».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το «τι μπορεί να διδάξει η Αθήνα», ο κ. Szymczyk απάντησε: «αν το γνωρίζαμε από πριν, δεν θα είχαμε τίποτα να μάθουμε».
Κατά τη συνέντευξη τύπου, στην οποία ήταν παρούσα και η διευθύνουσα σύμβουλος της documenta κυρία Annette Kulenkampff, ο δήμαρχος Αθηναίων δεσμεύτηκε ότι η δημοτική αρχή θα πράξει το καλύτερο δυνατόν για μια άρτια συνεργασία. Αξιοποιώντας μέσα, δομές, κτίρια, βιβλιοθήκες, αρχεία, φορείς, την Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής, τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας και την Τεχνόπολη του δήμου Αθηναίων».

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τρεις καλλιτέχνες παίζουν με τη φύση στην γκαλερί Rodeo

Θανάσης Τότσικας, Liliana Moro και David Douard συνομιλούν με έναν απρόσμενο τρόπο μέσω των έργων τους.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

Η Κάπα Εκδοτική γιορτάζει 10 χρόνια ζωής με το άνοιγμα του δικού της βιβλιοπωλείου

Το ολοκαίνουριο "σπίτι" της Κάπα Εκδοτικής φιλοξενεί σε έναν άνετο χώρο 120 τμ τον πλήρη κατάλογο των εκδόσεών της και φιλοδοξεί να καθιερωθεί ως ένα νέο βιβλιοφιλικό στέκι στην "καρδιά" της πόλης.

Ξηρόμερο/Dryland": Εγκαινιάστηκε το Ελληνικό Περίπτερο στην 60ή Μπιενάλε Βενετίας

Η έκθεση ανοίγει για το κοινό το Σάββατο 20 Απριλίου και θα παραμείνει ανοιχτή έως τον Νοέμβριο.

"Τζάμια Κρύσταλλα": Ένας χώρος αφιερωμένος στην περφόρμανς ανοίγει στο Μεταξουργείο

Η ανερχόμενη χορογράφος Αντωνία Οικονόμου μιλάει για το νέο πρότζεκτ με το οποίο δίνει στους καλλιτέχνες περισσότερο χώρο για αυθορμητισμό και δημιουργία, "αγκαλιάζοντας" τις παραστατικές τέχνες.

"Σύνθωμα/ Sinthome": Αναδεικνύοντας την ποικιλία και την αντίθεση που χαρακτηρίζει τον κόσμο της τέχνης

17 καλλιτέχνιδες και καλλιτέχνες μάς προσκαλούν να ανακαλύψουμε σε αυτήν την πολυδιάστατη έκθεση τόσο τον κόσμο των αντιθέσεων μέσα από́ τα μάτια των καλλιτεχνών, όσο και τις συνθήκες μέσα στις οποίες δημιουργήθηκαν τα έργα αυτά.

5+1 πράγματα που δεν πρέπει να χάσεις στο Μουσείο Μαρία Κάλλας

Οι must στάσεις για όποιον επισκεφθεί το νεοσύστατο μουσείο αφιερωμένο στη μυθική σοπράνο.

Η Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων στοχεύει σε μια κληρονομιά ανθεκτική σε καταστροφές και συγκρούσεις

Η Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 18/4, αποβλέπει στην ευαισθητοποίηση του κοινού στο σημαντικό θέμα της προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.