Εστιατόριο Μπαρ Ντίβα στο Κολωνάκι Λεωνίδας Τούμπανος

Περίπου τρία χρόνια καθόταν άδειο το μαγέρικο της Πατριάρχου Ιωακείμ, μόνο λίγα εικοσιτετράωρα του χρειάστηκαν όμως για να κάνει ντόρο με τη νέα του ταυτότητα: αυτήν ενός σέξι, ατμοσφαιρικού μπιστρό και αν γνωρίζατε το χώρο από την προηγούμενη ζωή του, προετοιμαστείτε να τον βρείτε αγνώριστο.

Η ομάδα του εστιατορίου, που εκτός από τον σεφ και συνιδιοκτήτη Δημήτρη Κατσάνο, μετρά ονόματα όπως αυτό του Θάνου Τσουνάκα ("The Clumsies") και του Ηλία Μπόγδανου ("The Roosters"), ξεγύμνωσε ολοκληρωτικά το μαγαζί από το πρόσφατο παρελθόν του για να αποκαλύψει τη γοητευτική αγριάδα των τοίχων. Κι άφησε σπασμένους σοβάδες, εκτεθειμένα τούβλα κι εργοταξιακούς φωτισμούς να καδράρουν το ερεθιστικό πλαίσιο, εντός του οποίου αναμμένα κεριά, τραπέζια από άγριο μάρμαρο, καρέκλες από γυαλιστερό νίκελ και κατάλογοι ποτών, κατακόκκινοι σα κραγιόν, συνθέτουν sexy σκηνικό.

Την πρώτη φορά που θα βρεθείτε στο χώρο, διασχίστε τις χοντρές βελούδινες κουρτίνες της εισόδου με βήμα αποφασιστικό: η κινηματογραφική γοητεία του μπαρ που θα σας υποδεχτεί (κύριο πεδίο δράσης για τα πολύ νόστιμα cocktails της Bar Etiquette) είναι μαγνητική κι ίσως κολλήσετε. Επιμείνετε σε πορεία σταθερή, διασχίστε το μακρόστενο διάδρομο με τα πολλά stools (ιδανικά για solo dining, για socializing, ή και για τα δυο) και κινηθείτε προς τα ενδότερα, γιατί στο βάθος… υπάρχει θέμα, με άπλα και χάρη ψηλοτάβανη. Εδώ, στην κύρια σάλα του εστιατορίου, θα βρείτε crowd νεανικό, με ζευγάρια σε date night και κοριτσοπαρέες στολισμένες για έξοδο στη γειτονιά, προσέξτε όμως και τις σκάλες δεξιά, που οδηγούν στο συνωμοτικό πατάρι.

Εστιατόριο Μπαρ Ντίβα στο Κολωνάκι
Λεωνίδας Τούμπανος

Το αισθησιακό vibe, που τονίζεται από τα beats στα ηχεία, συνεχίζει και στις γεύσεις ο σεφ Κατσάνος που, πεπειραμένος από κουζίνες ξενοδοχείων πρώτης γραμμής (το "One & Only" της Τζιάς και το "Avant Mar" της Πάρου είναι μερικοί από τους σταθμούς του), παίρνει εδώ βάπτισμα πυρός στην άμεση έκθεση σε εστιατορικό κοινό, ξεδιπλώνοντας τις νέο-bistro αναφορές του σε ένα σφιχτό και μαζεμένο μενού, με Scandi-Jap fusion κορμό, γαλλικό υπόβαθρο και μεσογειακό ταμπεραμέντο.

Εστιατόριο Μπαρ Ντίβα στο Κολωνάκι
Λεωνίδας Τούμπανος

Έτσι, η αρχή γίνεται με ψητό λάχανο αρτυμένο με μπόλικο Κυανό (το ελληνικό blue cheese), που γαρνίρεται με καραμελωμένα καρύδια, μήλο και σάλτσα μαύρου σκόρδου, για να συνθέσει ένα εκφραστικό σύνολο όπου η βουτυρένια, αρωματική σάρκα του τυριού πρωταγωνιστεί. Χαρακτηριστικότερο ακόμα της κουζίνας εδώ, και best seller του μενού, είναι η tempura κουνουπιδιού, όπου οι αφράτες τραγανές μπουκίτσες του κηπευτικού έρχονται γλασαρισμένες με σάλτσα από Korean chili, νόστιμη, πολύπλευρη και καυτερή όσο πρέπει ώστε να τσούζει αλλά ν’ αρέσει.

Εστιατόριο Ντίβα στο Κολωνάκι
Ιωσήφ Πρωϊμάκης / @o_proimakis

Γεμάτος ιδέες και διάθεση για πειραματισμούς, ο σεφ Κατσάνος καλιμπράρει συνεχώς το μενού με πιάτα που δουλεύονται ακόμη, και με την εποχικότητα να διαμορφώνει την κατεύθυνση. Η τσιπούρα crudo, για παράδειγμα, που τη δοκιμάσαμε με σάλτσα yuzu και πιπέρι εσπελέτ, κάνει δοκιμαστικές εμφανίσεις τις ημέρες αυτές και το ταίριασμα της φρουτένιας μαρινάδας με το σφριγηλό δάγκωμα στο ψάρι, δείχνει ότι είναι σε σωστή κατεύθυνση, αν κι η μαγιονέζα με wakame που έρχεται στο πλάι, σαν ένας αταξινόμητος, εξωτικός ταραμάς, είναι ένα στοιχείο ενδιαφέρον μεν, αλλά πολύ δυναμικό για την ισορροπία της συγκεκριμένης σύνθεσης.

Ως πιάτο ημέρας δοκιμάσαμε και τις gyozas, με segreto από χοιρινό Iberico και φρέσκια γαρίδα, να αγκαλιάζονται από ντελικάτο ζυμαράκι, που θα ξεδίπλωνε καλύτερα την αέρινη χάρη του με απαλότερο φρυγάνισμα στο τηγάνι και λιγότερα τραγανά στοιχεία ολόγυρα, ενώ πιο ανάλαφρη υπογραφή χρειάζεται και η σάλτσα jalapeno του πιάτου, τις οποίας οι γλυκερές νότες περισσεύουν.

Εστιατόριο Ντίβα στο Κολωνάκι
Ιωσήφ Πρωϊμάκης / @o_proimakis

Αντίθετα, εντελώς ευπρόσδεκτη είναι η πληθωρικότητα στο surf n turf πιάτο του μενού, τον τόνο με coppa. Το εξαιρετικό ψάρι έρχεται σε δύο κοπές (ταρτάρ από την κοιλιά, καρπάτσιο από το φιλέτο) και θα μπορούσε κάλλιστα να σταθεί μόνο του σε ένα ιαπωνικού μινιμαλισμού πιάτο, με τίποτε στο πλάι παρεκτός ενός άριστου wasabi. Ο Κατσάνος, όμως, παντρεύει τη μαυλιστική βουτυράδα του ψαριού με την πικάντικη λιπαρότητα του δαντελένια κομμένου χοιρινού αλλαντικού, ενώ το νόστιμο ponzu και τα πικλαρισμένα κεράσια που "δένουν" το πιάτο, δίνουν λιχούδικες καλοκαιρινές δροσιές.

Ιδιαίτερη θέση στο μενού έχουν τα σχαρίσματα στο konro, το οποίο προίκισε με ορεκτικά αρώματα φωτιάς τα παϊδάκια προβατίνας που δοκιμάσαμε: μαριναρισμένα σε σόγια, τζίντζερ, πάστα gochujang και άλλα εξωτικά, έρχονται με ζωντανό, χυμώδες δάγκωμα, πηγαία νοστιμιά και με το ελληνόπρεπο ταμπεραμέντο τους στρογγυλεμένο ωραία απ’ τις γλυκοπικάντικες νότες του ασιατικού στολίσματος.  

Εστιατόριο Ντίβα στο Κολωνάκι
Ιωσήφ Πρωϊμάκης / @o_proimakis

Από τα επιδόρπια, που υπογράφει ο Γιάννης Ελευθεριάδης, ως πιο ταιριαστή με την ηδυπαθή ατμόσφαιρα του χώρου διαλέξαμε τη σοκολάτα-miso και δεν πέσαμε έξω: ένα σοκολατένιο brownie πάνω σε σοκολατένιο μπισκότο κι αγκαλιασμένο από σοκολατένια cremeux με θελκτικές καμπύλες, σκεπασμένο με καραμέλα miso και σοκολατένιο παγωτό σε χώμα κακάο στο πλάι, είναι ένα ευθύβολο, άκρως αποτελεσματικό κλείσιμο στη βραδιά, που μετά από εδώ, πιθανότατα θα έχει και συνέχεια…

Η επίσκεψη του κριτικού έγινε στις 11/11.

Διαβάστε Επίσης

ΝΤΙΒΑ, Πατριάρχου Ιωακείμ 56, Κολωνάκι, 2107212739. Ωράριο λειτουργίας: Τρι – Παρ 5.30μμ – 1.30 πμ, Σαβ – Κυρ: 2μμ – 1.30πμ. Τιμή: €40 – 70 (το άτομο χωρίς ποτά και κουβέρ). Πάρκινγκ: Στους γύρω δρόμους. Πρόσβαση ΑμεΑ: Όχι.

Επεξήγηση βαθμολογίας

Κακό:

12/20 και κάτω

Αδιάφορο:

12,1/20 έως 12,4/20

Μέτριο:

12,5/20 - 12,9/20

Ενδιαφέρον:

13/20 έως 13,9/20

Καλό:

14/20 έως 14,9/20

Πολύ καλό:

15/20 έως 16,4/20

Εξαιρετικό:

16,5/20 έως 17,9/20

Άριστο:

18/20 έως 20/20

↑ Βέλος προς τα πάνω (π.χ. 13/20 ↑):

το εστιατόριο είναι καλύτερο από το βαθμό του, χωρίς να αγγίζει το επόμενο βαθμολογικό σκαλοπάτι.

Οι κριτικοί του «α» επισκέπτονται ανώνυµα τα εστιατόρια και όλα τα έξοδα καλύπτονται από το περιοδικό.

Περισσότερες πληροφορίες

Ντίβα Athens

Πατριάρχου Ιωακείμ 56, Κολωνάκι
  • Εστιατόρια

Read Next

MORE FROM

Εστιατόρια