GΒ Roof Garden

15 ↑

Καλύτερο από ποτέ το αρχοντικό εστιατόριο στην κορυφή της «Μεγάλης Βρεταννίας», εκφράζει μια νέα φινέτσα με σεφ τον Νίκο Λιόκα, σε συνεργασία με τον executive chef του ξενοδοχείου Αστέριο Κουστούδη.

Την έκφραση "μαγαζί ταράτσα" τη χρησιμοποιώ πρώτη φορά, αλλά νομίζω ότι εκφράζει 100% τη διαρκή επιτυχία αυτού του εμβληματικού ρεστοράν στην κορυφή της "Μεγάλης Βρεταννίας". Είναι πάντα γεμάτο καλοβαλμένους ξένους και Έλληνες που χαζεύουν ασταμάτητα τον φωτισμένο Παρθενώνα. Υπάρχει ωραία αύρα χαρούμενων ανθρώπων στον αέρα, με την αίσθηση ότι ζουν μια μοναδική βραδιά. Σπάζοντας επίσης τον κανόνα που θέλει τα "τουριστικά" hot spots να παρέχουν μέτριες υπηρεσίες, το "GB Roof Garden" κάνει γαστρονομικό πρωταθλητισμό, ως ένα αληθινό grand restaurant με εξαιρετικό σέρβις, φαγητό και κάβα. Εδώ σε τυλίγει μια πολυτέλεια κλασική αλλά εξελιγμένη στο σήμερα: κολλαριστά τραπεζομάντιλα, ασημένια μαχαιροπίρουνα και άνθρώποι που σερβίρουν με class και φιλικό επαγγελματισμό. Το σέρβις δουλεύει ρολόι, επιφυλάσσοντας κορυφαία περιποίηση στην πόλη. Και ενώ από τη μία είναι τόσο "θεσμικό" εστιατόριο, απ’ αυτά που οι Αμερικανοί αποκαλούν power rooms λόγω του κόσμου τους, ο Αστέριος Κουστούδης, executive chef της "Μεγάλης Βρεταννίας", εξελίσσει σταθερά την κουζίνα του, με καινούργιους συνεργάτες, ψάχνοντας να εκφράσει συστηματικά την εντοπιότητα και την εποχικότητα των πρώτων υλών, με έμφαση στα βιολογικά εγχώρια προϊόντα μικρών παραγωγών.

Νίκος Λιόκας
Νίκος Λιόκας

Έτσι, λοιπόν, σας λέω εξ αρχής ότι από τα χέρια του καινούργιου σεφ Νίκου Λιόκα απόλαυσα την καλύτερη κουζίνα στο εστιατόριο τα τελευταία χρόνια. Η εξελιγμένη του ματιά αναδεικνύεται σ’ ένα πιάτο με το οποίο "παίζουν" πολύ οι σεφ τελευταία, όπως η Αθηναϊκή. Πρόκειται για ένα κομμάτι "πάστα" που έχει στη βάση της τραγανό κρουτόν κρεμμυδιού, βελούδινο μείγμα ψαριού με μαγιονέζα και λαχανικά στη συνέχεια, αφράτη και μυρωδάτη bavaroise άνηθου πάνω της και την επιφάνειά της στρωμένη με χαβιάρι. Ο Λιόκας δεν είναι τυχαίος… Ήρθε στο "GB Roof" από το Λονδίνο, όπου δούλεψε σε εξαιρετικά μισελενάτα εστιατόρια σαν τα "Fera at Claridge’s", "Davies and Brook by Daniel Humm" και "Hide", εμβαθύνοντας σε τεχνικές και γαστρονομικές γνώσεις. Την κουζίνα του διατρέχει το ραφινάρισμα αρωμάτων και γεύσεων, με τρόπο ώστε να "ακούγονται" ξεκάθαρα και εκφραστικά στον ουρανίσκο. Η απαλότητα της ψητής και καπνιστής τσακώνικης μελιτζάνας με γκλάσο ντομάτας, λ.χ., ανεβάζει τους πόντους της χάρη σ’ ένα ωραιότατο άρωμα σκόρδου κι έναν αέρινο αφρό από πρόβειο γιαούρτι. Το καλαμάρι στα κάρβουνα "τραγουδάει" πολύ όμορφα τη γεύση του, έχει απολαυστική μαστιχωτή υφή και συνοδεύεται ταιριαστά από καπνιστό ταραμά και τραγανό πατατάκι. 

GB Roof

Είναι πολύ δυνατός στα ωμά ο Λιόκας: το μαριναρισμένο σε αλάτι και ζάχαρη μαγιάτικό του είναι απίθανο και του κάνουν παρέα φράουλες, ντοµατίνια και φανταστικό νεκταρίνι σε ζύμωση με βαθιά γήινη γεύση. Κοντά του ένα ταρτάρ λαβράκι σερβιρισμένο με αγγούρι (πίκλα και φρέσκο) κολυμπάει σ’ έναν καταπράσινο πικάντικο ζωμό μοσχολέμονου με κορίανδρο. Τα ζυμαρικά ήταν πάντα δυνατό χαρτί του εστιατορίου, όπως και τώρα. Τα χειροποίητα ραβιόλια έχουν άψογη ζύμη, είναι γεμιστά με σπανάκι και συνοδεύονται από εξαιρετικό μανούρι Βλάστης, αφρό καπνιστής πανσέτας που μοσχοβολάει, αντσούγια για έξτρα νοστιμιά και τραγανό προζυμένιο ψωμί. Τα λιγκουίνι με πικάντικη 'nduja, σάλτσα γάρου και αβγοτάραχο είναι πεντανόστιμα και ιδανικά κρεμώδη. Καλύτερο όλων το χειροποίητο ανοιχτό ραβιόλι με ζουμερά θαλασσινά και γάμπαρη, με την εκφραστική σάλτσα τους να εκπέμπει φινετσάτη γεύση μπισκ με αστεροειδή γλυκάνισο. Η φινέτσα της κουζίνας του αποτυπώνεται πολύ επιτυχημένα σε σπεσιαλιτέ όπως η χυμώδης σφυρίδα στη σχάρα, που μπαίνει στο πιάτο μαζί με αγκινάρες, μαγειρεμένες σ’ έναν άπαιχτο ζωμό κρασιού με οξύτητα, και αχνιστά μύδια. Φαίνεται όμως και σ’ ένα πιο κλασικό πιάτο, όπως το καρέ αρνιού ψημένο με μαεστρία στα κάρβουνα, και από τις γαρνιτούρες του, αφράτο γιαούρτι με δυόσμο και πεντατράγανη ψητή πατάτα. 

GB Roof

Ο σεφ ζαχαροπλαστικής Αλέξανδρος Κούφας μάς κέρδισε τόσο με τα εξαιρετικά ψωμιά του στην αρχή όσο και με το επιδόρπιό του στο τέλος: ένα διαφορετικό μιλφέιγ με μπαστουνάκια σφολιάτας, κρέμα βανίλια, καραμέλα, ρούμι και ωραιότατο παγωτό φουντούκι. Επιπλέον ατού, η διεύθυνση της κάβας από τον σομελιέ Βαγγέλη Ψωφίδη, που περιλαμβάνει μεγάλη γκάμα καλοδιαλεγμένων κρασιών, βραβευμένη με Best of Award of Excellence 2019 από το καταξιωμένο αμερικάνικο περιοδικό "Wine Spectator".

Η επίσκεψη του κριτικού στο εστιατόριο έγινε στις 7/10.

Ωράριο λειτουργίας: Και μεσημ.
Τιμή: € 80-100 (το άτομο χωρίς ποτά και κουβέρ).
Πρόσβαση ΑμεΑ: Ναι.
Πάρκινγκ: Στους γύρω δρόμους.

Διαβάστε Επίσης

Επεξήγηση βαθμολογίας

Κακό:

12/20 και κάτω

Αδιάφορο:

12,1/20 έως 12,4/20

Μέτριο:

12,5/20 - 12,9/20

Ενδιαφέρον:

13/20 έως 13,9/20

Καλό:

14/20 έως 14,9/20

Πολύ καλό:

15/20 έως 16,4/20

Εξαιρετικό:

16,5/20 έως 17,9/20

Άριστο:

18/20 έως 20/20

↑ Βέλος προς τα πάνω (π.χ. 13/20 ↑):

το εστιατόριο είναι καλύτερο από το βαθμό του, χωρίς να αγγίζει το επόμενο βαθμολογικό σκαλοπάτι.

Οι κριτικοί του «α» επισκέπτονται ανώνυµα τα εστιατόρια και όλα τα έξοδα καλύπτονται από το περιοδικό.

Περισσότερες πληροφορίες

GB Roof Garden

(ξεν. «Grande Bretagne») Πλ. Συντάγματος & Πανεπιστημίου, Σύνταγμα
  • Εστιατόρια

Read Next

MORE FROM

Εστιατόρια