Sushimou

14 ↑

Ένα καινούργιο εξαιρετικό sushi bar, για 12 μόνο άτομα που βάζει νέα στάνταρ στο δημοφιλές φαγητό των Αθηναίων.

Sushimou

Tηλ:

Τιμές:

€50 - €50

Ένα καινούργιο εξαιρετικό sushi bar, για 12 μόνο άτομα που βάζει νέα στάνταρ στο δημοφιλές φαγητό των Αθηναίων.

Sushimou - εικόνα 1

Sushi bar σε συσκευασία τσέπης όπως Τόκιο: Θυμάμαι τη γειτονιά γύρω απ’ την περίφημη ψαραγορά Tsukiji στο Τόκυο. μετά την αποπλάνησή μου από τη μοναδική εμπειρία μέσα σ’ αυτόν το ναό λατρείας της θαλασσινής τροφής, μπήκα συστημένος σ’ ένα μικρό μαγαζί, κι εκεί, καθισμένος στο μπαρ μαζί με άλλους 8-10 ανθρώπους απόλαυσα sushi και sashimi εξαιρετικής ποιότητας με υλικά απόλυτης φρεσκάδας. Κάπως έτσι ένιωσα μπαίνοντας στο «Sushimou»: μια σταλιά μαγαζί, η μπάρα του σούσι στο κέντρο και γύρω της καρέκλες-στουλ για 12 μόνο άτομα. Το εστιατόριο ακολουθεί το εξής σύστημα λειτουργίας: πρώτο seating για 6 το πολύ στις 6.30, δεύτερο για άλλους 6 στις 7.30, και κατόπιν εναλλάξ αλλαγή βάρδιας κάθε δύο ώρες.

Μη φοβάστε, η ώρα είναι αρκετή για να χαρείτε το γεύμα σας. Ευγνωμονώ την τύχη μου που υπήρχε θέση μόνο στις 6.30 το απόγευμα. Μπαίνοντας, ήταν ήδη καθισμένοι δυο Γιαπωνέζοι και δυο Έλληνες σε after office συνάντηση, χαμογελαστοί και ευδιάθετοι, καρύκευαν την αύρα που έχει αυτή η γλυκιά ώρα, ιδανική για χαλάρωση και επικοινωνία. Σιγά σιγά η μπάρα γέμισε νέους, προσγειωμένους hipsters. είδα και τον Μάνο Ζουρνατζή από το team του «Cookoovaya» που είναι fan του μαγαζιού και έμαθα για διάφορους φίλους που συχνάζουν εκεί.

Το ντεκόρ είναι απλό: ξανθό ξύλο στην μπάρα και τη «βιβλιοθήκη» πίσω της και στα ράφια βεντάλιες, ένα αντίγραφο χαρακτικού του κορυφαίου Hiroshige, οριγκάμι κι ένας μαυροπίνακας μπροστά για προβολή εξαιρετικών φιαλών jap whisky και με το μενού της πρώτης φοράς γραμμένο στο χέρι. Στην πόρτα είναι απλωμένο το λευκό παραλληλόγραμμο πανί noren, πράγμα που σημαίνει ότι είναι ανοιχτά. Το «Sushimou» βάζει νέα δεδομένα στην Αθήνα.

Sushimou - εικόνα 2

One man show: Μου θυμίζει κάτι μεταξύ sushi chef και πωλητή παγωτού από τα ’50s σε αμερικάνικη ταινία ο Αντώνης Δρακουλαράκος, έτσι που είναι ντυμένος στα λευκά με τη γραβάτα του και το δίκοχο στο κεφάλι. Σε καλοδέχεται με χαμόγελο, είναι χαλαρός, μιλάει μαζί σου, εξηγώντας λεπτομέρειες και προτείνοντας τα σπέσιαλ της ημέρας, ενώ την ίδια στιγμή δουλεύει με άνεση κόβοντας ψάρια και σερβίροντας. Ήταν δέκα χρόνια επαγγελματίας σεφ, προτού αποφασίσει να μάθει γιαπωνέζικα και να πάει για τρεις μήνες σε σχολή για sushi chef με στόχο ν’ ανοίξει το sushi bar του στην Αθήνα. Το πρώτο έδεσμα είναι ένα υπερντελικάτο χριστόψαρο sashimi, όπως δεν το έχω ξαναφάει, πάνω στο ξεροτηγανισμένο νοστιμότατο κεφάλι το κόκαλο και την ουρά του και δίπλα του γοητευτικά τσιπς από το δέρμα του ψαριού.

Στη συνέχει χειροκρότησα κορυφαίο καλαμάρι και σουπιά με φινετσάτη γεύση, του γάλακτος, μέθυσα με τη γλύκα κόκκινης γαρίδας Κοιλάδας σε nigiri, καταευχαριστήθηκα μπαρμπούνι nigiri με την ωμότητά του «βαμμένη» στο γραμμένο άρωμα που περιμένεις και το κεφάλι και το κόκαλο τραγανοτηγανισμένα και συνοδευμένα, σύμφωνα με την πρόταση του σεφ, από ένα σφηνάκι τσίπουρο, γοητεύτηκα από τη βελούδινη λεπτότητα της παλαμίδας, απόλαυσα χέλι ψημένο σε γλυκιά γιαπωνέζικη σάλτσα. Ήπια την πεντανόστιμη σούπα miso στην αρχή και γεύτηκα ωραία χτένια και σκουμπρί nigiri. Maki δεν θα βρείτε εδώ, μπορείτε όμως να τα φτιάξετε μόνοι σας σε ό,τι σχήμα σας βολεύει παραγγέλνοντας chirasi don (μπολ με ρύζι και πάνω του ψάρι μαριναρισμένο σε σόγια, αγγουράκι, αβοκάντο και φρεσκοψημένα τραγανά φύκια nori).

Η επίσκεψη του κριτικού στο εστιατόριο έγινε στις 30/3

Σκούφου 6, Πλάκα, 2114078457. Ωράριο λειτουργίας: Κλειστά Κυρ., Δευτ. Τιμή: € 18-25 (το άτομο χωρίς ποτά και κουβέρ). Πρόσβαση ΑμεΑ: Όχι. Πάρκινγκ: Στους γύρω δρόμους.

Επεξήγηση βαθμολογίας

Κακό:

12/20 και κάτω

Αδιάφορο:

12,1/20 έως 12,4/20

Μέτριο:

12,5/20 - 12,9/20

Ενδιαφέρον:

13/20 έως 13,9/20

Καλό:

14/20 έως 14,9/20

Πολύ καλό:

15/20 έως 16,4/20

Εξαιρετικό:

16,5/20 έως 17,9/20

Άριστο:

18/20 έως 20/20

↑ Βέλος προς τα πάνω (π.χ. 13/20 ↑):

το εστιατόριο είναι καλύτερο από το βαθμό του, χωρίς να αγγίζει το επόμενο βαθμολογικό σκαλοπάτι.

Οι κριτικοί του «α» επισκέπτονται ανώνυµα τα εστιατόρια και όλα τα έξοδα καλύπτονται από το περιοδικό.

Περισσότερες πληροφορίες

Sushimou

Σκούφου 6, Σύνταγμα
  • Ethnic κουζίνες

Read Next

MORE FROM

Εστιατόρια