Τηλεοπτικές σειρές Horizon και God of War, ταινία... Gran Turismo!

Η Sony επενδύει πολλά πλέον στα μεγάλα ονόματα του PlayStation και σε ποικιλία από συνεργασίες

Μπορεί τώρα, με τα δεδομένα του 2022, να φαντάζει σχεδόν... επώδυνα προφανές, αλλά ήταν ελάχιστοι κάποτε οι δημοσιογράφοι ή αναλυτές που θεωρούσαν ότι η Sony θα έπρεπε να αξιοποιήσει με τρόπο ευρύτερο τις επιτυχημένες σειρές games της για PlayStation. Αυτοί οι καιροί έχουν όμως παρέλθει ανεπιστρεπτί: στην διάρκεια της πιο πρόσφατης ενημέρωσης προς τους μετόχους της, η εταιρεία επιβεβαίωσε πως σχεδιάζει παραγωγές για τηλεόραση και σινεμά βασισμένες σε τρία από τα μεγαλύτερα "ονόματα" - κατά βάση τα μεγαλύτερα αυτήν την στιγμή - του PlayStation. Ω, ναι: τα God of War, τα Horizon, ακόμη και τα Gran Turismo θα κάνουν την μετάβαση στον κόσμο του θεάματος μέσα στα επόμενα δύο ή τρία χρόνια.

Η πληροφόρηση έρχεται από τα χείλη του ίδιου του προέδρου της Sony Interactive Entertainment, του Jim Ryan, ο οποίος αποκάλυψε πως η εταιρεία του θα συνεργαστεί με την Netflix για το Horizon, με την Amazon για το God of War και με κάποιο κινηματογραφικό studio για την ταινία με θέμα το Gran Turismo (τα άλλα δύο είναι τηλεοπτικές σειρές). Πρόκειται για συνειδητή επιλογή της Sony να μην συνεργαστεί με συγκεκριμένες υπηρεσίες ή studios αλλά να επιλέγει διαφορετικά ανάλογα με το αντικείμενο. Υπενθυμίζουμε πως δύο άλλες παραγωγές που βασίζονται σε games της Sony και είναι σε εξέλιξη αυτήν την στιγμή - τα The Last of Us και Twisted Metal - γίνονται σε συνεργασία με τα HBO Max και Peacock αντίστοιχα.

Τα παραπάνω, μάλιστα, δεν είναι τα μόνα διάσημα games των PlayStation που κάνουν την μετάβαση στην τηλεοπτική ή κινηματογραφική οθόνη: υπάρχει η ταινία Ghost of Tsushima που βρίσκεται στο στάδιο της προπαραγωγής, καθώς και η τηλεοπτική σειρά Sly Racoon προγραμματισμένη για το 2023. Ακόμη και με μία... διαγώνια ματιά στα παραπάνω, αντιλαμβάνεται κανείς πως είναι πλέον πιο πολλά τα "μεγάλα ονόματα" των PlayStation που κάνουν την μετάβαση αυτή, παρά εκείνα που δεν την κάνουν! Μετά και από την πρόσφατη επιτυχία της ταινίας Uncharted - η οποία σημείωσε εισπράξεις άνω των 400 εκ. δολαρίων στο box office παρά τις "χλιαρές" κριτικές - είναι βέβαιο πως η Sony θα ακολουθήσει αυτήν την στρατηγική μακροπρόθεσμα.

Ποιά άλλα "ονόματα" των PlayStation θα μπορούσε να αξιοποιήσει, λοιπόν, η Sony με τον ίδιο τρόπο; Τα Uncharted υποθέτουμε πως δεν θα τα επισκεφθεί ξανά πολύ σύντομα (αν και ο τρόπος που τελειώνει η ταινία "αφήνει περιθώρια" άφθονα για επόμενο φιλμ). Μία ταινία βασισμένη στα Ratchet & Clank είχε κυκλοφορήσει το 2016 αλλά δεν είχε γνωρίσει ιδιαίτερη επιτυχία (δεν ήταν και κάτι το αξιοσημείωτο ποιοτικά βέβαια), οπότε μάλλον η Sony δεν θα επενδύσει εκεί σύντομα. Το... έτερο δίδυμο των PlayStation όμως, αυτό των Jak & Daxter, θα μπορούσε άνετα να στηρίξει "οικογενειακή" ταινία 3D animation, ενώ ο Sackboy θα έκανε εύκολα το ίδιο για μία τηλεοπτική σειρά. Υπάρχουν άλλωστε άλλα "ονόματα", κατάλληλα για τηλεοπτικές σειρές που απευθύνονται σε ενήλικο κοινό - όπως τα Infamous, Siren ή Resistance - ενώ ορισμένα cult classics όπως τα Shadow of the Colossus και The Last Guardian θα ήταν... επικά στην μεγάλη οθόνη.

Mε την Sony να επενδύει πάντως πολύ σοβαρά πια στην παρουσία games των PlayStation στον ευρύτερο χώρο του θεάματος, θα έχει ενδιαφέρον να διαπιστώσουμε τί είδους επιρροή θα έχει η κίνηση αυτή στην αγορά της ψυχαγωγίας συνολικά. Το Hollywood ήδη αξιολογούσε με περισσότερο ενδιαφέρον απ' ότι π.χ. 4 ή 5 χρόνια πριν τα games ως πρωτογενές υλικό για παραγωγές, το ίδιο και οι συνδρομητικές υπηρεσίες τύπου Netflix. Αν η Sony με την νέα της αυτή στρατηγική κατορθώσει να σημειώνει σταθερή επιτυχία τα επόμενα χρόνια, είναι εξαιρετικά πιθανό πως και άλλοι εκδότες ή studios θα ακολουθήσουν το παράδειγμά της. Το ζητούμενο, βέβαια, σε όλα αυτά είναι ένα minimum επίπεδο ποιότητας. Ελπίζουμε για το καλύτερο, όπως πάντα!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ