Netflix: από το 2023, τέλος στους κοινόχρηστους λογαριασμούς

Με αυτούς τους τρόπους θα καταστείλει η εταιρεία την... δωρεάν χρήση της υπηρεσίας της - λεπτομέρειες

Η σημαντική αυτή αλλαγή βρισκόταν καθ' οδόν εδώ και πάρα πολύ καιρό, φυσικά, όμως είναι πλέον δρομολογημένη: η Netflix θα εφαρμόσει τα μέτρα με τα οποία θα "εισπράξει έσοδα από συνδρομητές της που δεν πληρώνουν", κοινώς θα απαγορεύσει πλέον και σε πρακτικό επίπεδο τους κοινόχρηστους λογαριασμούς στην υπηρεσία της. Στην πρόσφατη ενημέρωσή της προς τους επενδυτές επιβεβαίωσε πως τα μέτρα αυτά θα εφαρμοστούν στις αρχές του 2023 και θα κινούνται σε δύο επίπεδα: θα απευθυνθούν τόσο σε αυτούς που χρησιμοποιούν λογαριασμό στο Netflix που ανήκει σε κάποιον άλλο χωρίς να πληρώνουν, όσο και σε εκείνους που παραχωρούν τα στοιχεία του δικού τους λογαριασμού σε άλλους για χρήση... δωρεάν.

Στην πρώτη περίπτωση, αυτή των καταναλωτών που χρησιμοποιούν τον λογαριασμό Netflix άλλων, η εταιρεία - μετά από δοκιμαστικές περιόδους αυτού του μοντέλου σε διάφορες χώρες - θα προσφέρει την επιλογή μεταφοράς των δεδομένων χρήσης του προφίλ που χρησιμοποιούσαν σε νέο, νόμιμο λογαριασμό υπό πληρωμή. Σύμφωνα με την Netflix αυτή η μεταφορά περιλαμβάνει το ιστορικό θέασης, τις ρυθμίσεις, τις καταχωρημένες ταινίες ως αγαπημένες και άλλες πληροφορίες. Καθώς δεν έχουμε ακόμη φτάσει στο σημείο εφαρμογής του μέτρου, δεν ξέρουμε τί ακριβώς συμβαίνει στην περίπτωση που οι... "τσαμπατζήδες" δεν ενδιαφέρονται να αξιοποιήσουν την προσφορά της Netflix (όπως φανταζόμαστε πως θα κάνουν οι πιο πολλοί). Δεν ξέρουμε, κοινώς, πώς θα τους διαχειριστεί η εταιρεία, όμως το πιθανότερο είναι πλέον να τούς στερήσει την πρόσβαση στο περιεχόμενό της. Τόσο απλά.

Στην δεύτερη περίπτωση, αυτή των καταναλωτών που επιτρέπουν σε άλλους να χρησιμοποιούν τον λογαριασμό τους στο Netflix, η εταιρεία θα προσφέρει την επιλογή να δημιουργήσουν ξεχωριστά προφίλ που λειτουργούν "κάτω από" τον ίδιο νόμιμο λογαριασμό και να το/τα πληρώνουν ως ""extra member accounts" (έτσι τα ονομάζει η Netflix... ευγενικά). Δεν έχει ακόμη γνωστοποιηθεί επίσημα ποιό θα είναι το πρόσθετο μηνιαίο κόστος για κάθε τέτοιο προφίλ, αλλά κατά την δοκιμαστική περίοδο του μέτρου αυτού σε Περού, Χιλή και Κόστα ρίκα ήταν μόλις 2 με 3 δολάρια, μάλλον λογικό αν το καλοσκεφτεί κανείς. Και σε αυτήν την περίπτωση δεν γνωρίζουμε, φυσικά, τί ακριβώς θα συμβεί αν ο νόμιμος κάτοχος του λογαριασμού Netflix απλώς αρνηθεί να δημιουργήσει και να πληρώσει ξεχωριστά προφίλ για άλλους, αλλά - και πάλι - το πιθανότερο είναι από τις αρχές του 2023 απλώς να απαγορευτεί η πρόσβαση στους δεύτερους.

Απομένει, πάντως, να διαπιστωθεί ακόμη τί θα συμβαίνει σε ειδικές περιπτώσεις ή σε διάφορες εξαιρέσεις, καθώς και τί είδους προβλήματα θα προκύψουν μέσα από το σύστημα ταυτοποίησης νόμιμων συνδρομητών που θα χρησιμοποιεί στο εξής η Netflix. Θα πληρώνει κάποιος έξτρα αν θέλει να χρησιμοποιήσει την συνδρομή του εκτός σπιτιού; Τί θα ισχύει για την θέαση με smartphone ή tablet, για την θέαση σε ταξίδια, στο εξωτερικό κλπ.; Θα έχουν πρόβλημα ταυτοποίησης οι καταναλωτές που χρησιμοποιούν υπηρεσίες VPN, αφού αυτά στηρίζονται στην αλλαγή των διευθύνσεων IP; Για όλα αυτά θα μάθουμε τί ισχύει στην πράξη, εν τέλει, μόνο όταν τα νέα αυτά μέτρα εφαρμοστούν σε ευρεία κλίμακα. Το πολύ μέχρι τον Μάρτιο, με άλλα λόγια.

Όλα δείχνουν, πάντως, ότι το πλάνο αυτό της Netflix έχει πια μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας. Αν και η... κουλτούρα των κοινόχρηστων λογαριασμών Netflix είναι διάρκειας δεκαετίας σχεδόν - και η ίδια η εταιρεία την αξιοποίησε εκτενώς άλλωστε ως εργαλείο marketing - η παρούσα μορφή της αγοράς των υπηρεσιών streaming δεν αφήνει πολλά περιθώρια για επέκταση του Netflix με άλλους τρόπους, οπότε η κίνηση αυτή ήταν πρακτικά επιβεβλημένη. Η Netflix είχε δείξει τεράστια, και χρήσιμη σε αυτήν, ανοχή στην πρακτική των κοινόχρηστων λογαριασμών αλλά τώρα είναι αναγκασμένη να τους καταστείλει και να το κάνει με τρόπο δημόσια... εύγλωττο. Είναι σαφές κι αναμενόμενο πως θα υπάρξουν αντιδράσεις, όμως και οι καταναλωτές είναι πλέον πολύ περισσότερο συμφιλιωμένοι με την ιδέα πως θα πρέπει να πληρώνουν για το ψυχαγωγικό περιεχόμενο των Δικτυακών υπηρεσιών απ' ότι ήταν π.χ. πριν από τρία ή τέσσερα χρόνια.

Τί περιμένουν οι αναλυτές πως θα συμβεί με την εφαρμογή από την Netflix αυτών των μέτρων; Δεν είναι εύκολες οι ακριβείς προβλέψεις, όμως για την ώρα όλα δείχνουν πως κάθε αποτέλεσμα θα είναι συμφέρον για την εταιρεία. Κάποιοι σημερινοί... "τσαμπατζήδες" θα υποκύψουν και θα δημιουργήσουν δικούς τους λογαριασμούς στο Netflix. Κάποιοι κάτοχοι συνδρομής Netflix θα αποδεχθούν το έξτρα κόστος και θα δημιουργήσουν τα σχετικά υπο-προφίλ (ειδικά αν είναι φθηνά). Κάποιοι άλλοι κάτοχοι συνδρομής Netflix, άλλωστε, πιθανότατα θα ζητήσουν από τους φίλους ή τους συγγενείς στους οποίους προσέφεραν μέχρι σήμερα δωρεάν την πρόσβαση στο Netflix, να πληρώσουν το ποσό που αντιστοιχεί στο υπο-προφίλ τους - κάτι το οποίο εκείνοι ενδεχομένως να κάνουν, εν τέλει, καθώς θα είναι φθηνότερο από το να έχουν δική τους ξεχωριστή συνδρομή. Σε οποιαδήποτε περίπτωση, η Netflix όντως έχει να προσβλέπει σε εισπράξεις που ως τώρα δεν είχε, καθώς και σε έναν αριθμό από νέους συνδρομητές.

Για την ακρίβεια, η εταιρεία ίσως κάνει... σοβαρές εισπράξεις και εγγράψει πολλούς, μα πάρα πολλούς νέους συνδρομητές, αν οι παρελθούσες εκτιμήσεις αληθεύουν: αναφορές ήθελαν κάποτε ο,τιδήποτε ανάμεσα στα 20 και τα 30 εκατομμύρια καταναλωτών παγκοσμίως (από τα περίπου 200 τότε) να χρησιμοποιούν το Netflix χωρίς να πληρώνουν γι' αυτό. Ακόμη και ένας στους δέκα τέτοιους καταναλωτές να εγγραφεί στην υπηρεσία με δικό του προφίλ, μιλάμε για 2 ή 3 εκατομμύρια νέους συνδρομητές - καθόλου άσχημα, κοινώς. Ακόμη και ένας στους δέκα ενεργούς νόμιμους συνδρομητές του Netflix σήμερα, δε, να δημιουργήσει ένα μόνο υπο-προφίλ "κάτω από" τον δικό του λογαριασμό, η εταιρεία θα αποκτήσει πάνω από 20 εκατομμύρια τέτοια υπο-προφίλ και έξτρα έσοδα άνω του μισού δισεκατομμυρίου δολαρίων ετησίως.

Αν όλα κυλήσουν καλώς με τα νέα αυτά μέτρα της Netflix, πάντως, το 2024 περισσότεροι καταναλωτές από ποτέ θα έχουν πια εξοικειωθεί με την ιδέα πως δεν υπάρχει πια τρόπος πρόσβασης στο περιεχόμενο της υπηρεσίας της χωρίς πληρωμή. Σε πλαίσιο μακροπρόθεσμο, αυτό θα είναι το μεγαλύτερό της κέρδος.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ