Τηλεοπτική σειρά The Lord of the Rings, επίσημα

H Amazon Video και ο Bezos στοχεύουν ψηλά με υλικό επιπέδου ΑΑΑ - οι πρώτες λεπτομέρειες

Η σχετική φημολογία είχε ξεκινήσει - όπως πάντοτε - νωρίτερα χάρις σε κάποιες ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες που διέρρευσαν στο Web, όμως είναι πλέον επίσημο και, ακριβώς γι' αυτό, περισσότερο ενδιαφέρον: η Amazon, σε μία προσπάθεια να ενδυναμώσει το δικό της αποκλειστικό περιεχόμενο για την υπηρεσία Prime Video και να συναγωνιστεί έτσι περισσότερο αποτελεσματικά τις Netflix και Hulu, προβαίνει σε αποκλειστική συμφωνία με τις εταιρείες και φορείς που διαχειρίζονται το υλικό και τα πνευματικά δικαιώματα του έργου του J.R.R. Tolkien. Το αντικείμενο της συμφωνίας: τηλεοπτικές σειρές βασισμένες στο The Lord of the Rings!

Η συνεργασία προέκυψε μετά από την προσπάθεια του Tolkien Estate (των κληρονόμων του μεγάλου συγγραφέα ουσιαστικά) και της Warner Bros Television να διοχετεύσουν το υπερπολύτιμο υλικό σε παραγωγές που αξιοποιούν τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα. Η Amazon θα συνεργαστεί μαζί τους, με την Harper Collins (που έχει τα δικαιώματα των βιβλίων) και την New Line Cinema (που είχε μεταφέρει στην δεκαετία του 2000 το The Lord of the Rings στην μεγάλη οθόνη) προκειμένου να δημιουργήσει το λιγότερο μία τηλεοπτική σειρά με πολλαπλούς κύκλους, κρατώντας ως οψιόν μία δεύτερη "παράλληλη" σειρά με όχι απαραίτητα το ίδιο καστ και παραγωγούς.

Η κύρια σειρά θα διαδραματίζεται βέβαια, όπως περιμένει κανείς, στην Middle Earth - αλλά χρονικά θα προηγείται των γεγονότων που έχουν καλυφθεί από τις τρεις ταινίες της New Line. Δεν γνωρίζουμε σε ποιό ακριβώς από το μεγάλο σε έκταση αυτό υλικό θα στηριχθούν σεναριακά οι τηλεοπτικοί κύκλοι, γνωρίζουμε ωστόσο πως δεν θα αξιοποιηθεί σε κανέναν βαθμό το περίφημο Silmarillion (το τρίτο σημαντικό σχετικό έργο του Tolkien μετά από τα The Lord of the Rings και The Hobbit).

H κίνηση αυτή της Amazon είναι πολύ σημαντική γιατί είναι εξαιρετικά σπάνιο πια το υλικό επιπέδου ΑΑΑ που η βιομηχανία του θεάματος έχει διαπραγματευτεί σε βιβλία, ταινίες και κινούμενα σχέδια αλλά όχι σε τηλεοπτικό πλαίσιο. Η κινηματογραφική τριλογία των The Lord of the Rings έχει αγγίξει σε έσοδα τα 6 δισεκατομμύρια δολάρια, έχει τιμηθεί με 17 Όσκαρ συνολικά και θεωρείται από τις καλύτερες μεταφορές λογοτεχνικού έργου φαντασίας στην ιστορία του κινηματογράφου, όντας εξαιρετικά αγαπητή παγκοσμίως.

Η ανακοίνωση εμφανίζεται ως απόρροια της στρατηγικής που ο Jeff Bezos έχει χαράξει για την υπηρεσία Amazon Video από τις αρχές του φθινοπώρου: την έμφαση σε πρωτότυπο περιεχόμενο με μόνιμα κριτήρια αυτά της ποιότητας, της ποικιλίας και της δυναμικής που το πρόγραμμα αυτό θα πρέπει να έχει όχι μόνο για το αμερικανικό, αλλά για το παγκόσμιο κοινό. Είναι γεγονός ότι μόνο με τέτοιες "μεγάλες κινήσεις" μπορεί να ελπίζει η Amazon πως θα αποσπάσει μερίδιο αγοράς από την Netflix σε όλες τις κύριες αγορές - αναμένουμε λοιπόν με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον το αποτέλεσμα της συγκεκριμένης συμφωνίας. Γιατί αν μπορεί ένα πρωτογενές υλικό να προσφέρει στον κολοσσό του ηλεκτρονικού εμπορίου την παραγωγή με το "ειδικό βάρος" των Game of Thrones ή House of Cards που χρειάζεται, αυτό είναι το πλούσιο που αποτύπωσε ο Tolkien στα βιβλία του. Για να δούμε, για να δούμε!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ