The LEGO Batman Movie

Σαρκαστική, απολαυστική, όχι μόνο... παιδική

Είδος: Κινουμένων σχεδίων
Τιμή: €22,90

Εταιρία: Warner Bros
Διανομή: Tanweer

Οι τεχνικές του 3D animation σε ταινίες μεγάλου μήκους - όπως ξεκίνησαν την δεκαετία του '90 δειλά-δειλά κι εξελίχθηκαν σε ολόκληρη βιομηχανία από τα μέσα της δεκαετίας του 2000 και μετά - προσφέρουν στους παραγωγούς την ευκαιρία να απεικονίσουν στην οθόνη πρακτικά ο,τιδήποτε μπορεί να δημιουργήσει η φαντασία τους... και η Warner ομολογουμένως "χτύπησε φλέβα χρυσού" όταν τις αξιοποίησε όπως κανείς άλλος στο παρελθόν το 2014 με το The LEGO Movie. Το φιλμ αυτό όχι μόνο ήταν ανέλπιστα καλό, αλλά είχε και εικαστικό στυλ ολοδικό του: ένα αμάλγαμα φωτορεαλισμού και παραδοσιακής κίνησης "παιχνιδιών" LEGO με την δική τους προσωπικότητα. Η... φυσιολογική οδός μετά από μία επιτυχία στο Hollywood είναι η επιδίωξη μιας δεύτερης, εξ ου και το The LEGO Batman Movie, αφού αυτός ο χαρακτήρας είχε "κλέψει την παράσταση" στο hit του 2014. Διαθέσιμη και στην ελληνική αγορά είναι πλέον η οικιακή έκδοση αυτής της ταινίας σε DVD και Blu-ray. Αξιολογήσαμε την δεύτερη. Οι εντυπώσεις μας;

Η υπόθεση του The LEGO Batman Movie δεν θα μπορούσε, ολοφάνερα από επιλογή, να είναι απλούστερη: ο ομώνυμος υπερήρωας συγκρούεται για πολλοστή φορά με τον πασίγνωστο, μεγαλύτερό του αντίπαλο, τον Joker - μόνο που οι σεναριογράφοι έχουν εκμεταλλευτεί την άνεση που τούς προσφέρει το ψηφιακό μέσο ώστε να δημιουργήσουν σκηνικά, τοποθεσίες και σεκάνς ολόκληρες που θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο ν' αποδοθούν σε "κανονική" ταινία. Το αποτέλεσμα λειτουργεί σε όλα τα επίπεδα: είναι προσβάσιμο και προσφέρει σε όλους τους βασικούς χαρακτήρες τον χρόνο επί της οθόνης που χρειάζονται για να εκτιμηθούν, χωρίς να στερείται δράσης - ακριβώς επειδή η πλοκή είναι εν πολλοίς καθορισμένη μέσα στα 10 πρώτα λεπτά του φιλμ - και χωρίς να έχει προβλήματα ρυθμού ή ροής στα μάτια του κοινού.

To The LEGO Batman Movie συνεχίζει την παράδοση του The LEGO Movie σε όλους τους τομείς: είναι έξυπνα χιουμοριστικό και σαρκαστικό ως προς το αντικείμενό του - δεν διστάζει να αυτοχλευαστεί σε πολλές σκηνές και να ειρωνευτεί την υπερηρωϊκή βιομηχανία σε άλλες τόσες - και παρακολουθείται απολαυστικά σε όλη του τη διάρκεια καθώς δεν πλατυάζει ή φλυαρεί. Τα... ηθικοπλαστικά διδάγματα περί φιλίας και συνεργασίας μπορεί να μην λείπουν, αλλά δεν ενοχλούν, όπως δεν ενοχλούν οι αναρίθμητες αναφορές στα comics και τον φανταστικό κόσμο της DC γενικότερα. Οι παραγωγοί της συγκεκριμένης ταινίας έχουν καταφέρει, εν πολλοίς, κάτι καθόλου εύκολο: να δημιουργήσουν ένα φιλμ που παρακολουθούν άνετα τα παιδιά, ενώ οι μεγάλοι διασκεδάζουν με αυτό "σε δεύτερο επίπεδο" εντοπίζοντας όλες αυτές τις μικρές αναφορές, λεπτομέρειες και υπονοοούμενα. Τέτοιες παραγωγές, να' χαμε δέκα κάθε χρόνο!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ