Spider-man: Into the Spider-Verse

Κινούμενο σχέδιο-αριστούργημα, οικιακή έκδοση... επίσης

Είδος: Κινουμένων σχεδίων
Φορμά: Blu-ray
Τιμή: €24,99

Εταιρία: Sony Pictures
Διανομή: Feelgood Entertainment

Για το Hollywood ίσως είναι πια εύκολο να ειρωνευτεί όλους εκείνους που υποστήριζαν πως το ενδιαφέρον του κοινού για υπερηρωϊκές ταινίες έχει κορεστεί - ειδικά μετά από τα εισπρακτικά... όργια των Captain Marvel και Avengers Endgame - μα δεν είναι καθόλου εύκολο κάτι άλλο: να πει για πολλοστή φορά μία γνώριμη ιστορία σε αυτό το κοινό, μα με νέο κι ενδιαφέροντα τρόπο. Η Sony Pictures, ωστόσο, αυτό ακριβώς κατάφερε πέρυσι με το Spider-man: Into the Spider-Verse, προσεγγίζοντας διαφορετικά το πασίγνωστο πια origin story του Φιλικού Γείτονα για να προσφέρει ένα φιλμ που και νέο Spiderman καθιερώνει, και όλους ανεξαιρέτως τους θεατές (εξοικειωμένους ή μη με το αρχικό υλικό της Marvel) ψυχαγωγεί. Ήταν ένας αληθινός θρίαμβος: η καλύτερη (και με την σφραγίδα του σχετικού βραβείου Oscar) ταινία κινουμένων σχεδίων του 2018, η καλύτερη (για πολλούς από μας) υπερηρωϊκή ταινία του 2018, ίσως κι η καλύτερη (έστω για μερικούς από μας) ταινία του 2018 ανεξαρτήτως είδους.

Αυτή η ταινία κυκλοφορεί εδώ και λίγες ημέρες στην ελληνική αγορά σε μορφή DVD, Blu-ray και Ultra HD Blu-ray για το καταναλωτικό κοινό. Είναι υποχρεωτική αγορά για όλους ανεξαιρέτως ή μόνο για τους... Spider-fans, τους οπαδούς των υπερηρωϊκών ταινιών και τους φίλους των ταινιών κινουμένων σχεδίων;


Η δημιουργία της Sony Pictures είναι αποφασισμένη να ψυχαγωγήσει με όλους τους πιθανούς τρόπους και το αποδεικνύει από τα πρώτα κιόλας λεπτά, όταν... αυτοχλευάζεται όσον αφορά στο τετριμμένο της ιστορίας που όλοι γνωρίζουμε για τον Peter Parker και το πώς ακριβώς έγινε ο Αραχνάνθρωπος της Νέας Υόρκης - το φιλμ προετοιμάζει, έτσι, το κοινό για κάτι παραπάνω και κάτι αλλιώτικο αυτή τη φορά. Το ίδιο γρήγορα συστήνει στους θεατές και τον δικό του πρωταγωνιστή, τον έφηβο Miles Morales, ο οποίος στα σύγχρονα comics της Marvel επίσης γίνεται Spiderman αλλά με όχι τον ίδιο τρόπο. Χωρίς να χάσει χρόνο με τίποτε άλλο, το Spider-Verse αρχίζει να ξεδιπλώνει την πλοκή του φέρνοντας στο προσκήνιο έναν επίσης γνωστό "μεγάλο κακό" των comics της Marvel, μία μεγάλη απειλή για την Νέα Υόρκη, αλλά και τους 5 συμπρωταγωνιστές του Miles: τους διαφορετικούς Spiderman από διαφορετικές διαστάσεις, που καλούνται να λειτουργήσουν ως ομάδα για να εξουδετερώσουν την προαναφερθείσα απειλή που αφορά όλους τους.

Το Spider-man: Into the Spider-Verse λειτουργεί υπέροχα γιατί έχει... τα πάντα και τα έχει στις σωστές δόσεις: σπαρταριστό χιούμορ (αυτοαναφορικό ή όχι), ανατροπές, συναίσθημα, εκπλήξεις, ένταση, όλα διαπιοτισμένα με το αναγνωρίσιμο ύφος των comics και δοσμένα με γοργό ρυθμό και ροή που σπάνια συναντά κανείς σε ταινία κινουμένων σχεδίων. Όλοι σχεδόν οι χαρακτήρες σκιαγραφούνται από ικανοποιητικά έως άκρως πειστικά, τα κίνητρά τους σαφή και οι επιλογές τους λογικές, ενώ η δράση είναι συχνά καταιγιστική με αποκορύφωμα, φυσικά, την τελική αναμέτρηση που παρόμοιά της δεν έχει απεικονιστεί ποτέ στην ιστορία του σύγχρονου animation. Το αποτέλεσμα είναι μία ταινία που συγκινεί και συναρπάζει μαζί, που δεν κουράζει - αν μη τί άλλο μάς φάνηκε μικρή! - και θέτει τις βάσεις για επόμενα σχετικά φιλμ, αλλά όχι βεβιασμένα.


Ο σημαντικότερος λόγος για τον οποίο η ταινία της Sony Pictures ξεχώρισε από το πρώτο κιόλας trailer, φυσικά, δεν είναι άλλος από την απίστευτη τεχνοτροπία της εικόνας του: αυτή έχει διαμορφωθεί έτσι ώστε όχι απλώς "να θυμίζει", αλλά στην κυριολεξία να... είναι "comics που ζωντανεύουν στην οθόνη" με τις ίδιες χαρακτηριστικές γραμμές, τον τεχνητό κόκκο από τον οποίο προέκυπταν στις τυπωμένες σελίδες τα χρώματα (halftone) και τα εφέ που οι φίλοι των comics αναγνωρίζουν αμέσως. Ακόμη και αν αυτός ο οργασμός χρωμάτων κι απίθανης λεπτομέρειας του "σκιτσαρισμένου" φιλμ γίνεται σε ορισμένες περιπτώσεις κάπως κουραστικός - το μάτι αδυνατεί να συγκρατήσει ενίοτε όλα τα στοιχεία της εικόνας που κινείται με μεγάλη ή πολύ μεγάλη ταχύτητα - το οπτικό αποτέλεσμα είναι πέρα από κάθε αμφιβολία μοναδικό στα χρονικά.

Όλα τα παραπάνω βεβαίως ισχύουν, θα ήταν ωστόσο άδικο για το Spider-man: Into the Spider-Verse να μην αναφερθεί κανείς τόσο στην εξαιρετική του σκηνοθεσία - με ευρηματικές γωνίες λήψης στην δράση, ανεπιτήδευτου τόνου προσωπικές σεκάνς και υπέροχη φωτογραφία των διαφόρων περιοχών της Νέας Υόρκης - όσο και στην μουσική ή την απόδοση των διαλόγων: το φιλμ είναι προσεγμένο σε όλα του τα κινηματογραφικά στοιχεία ανεξαρτήτως της εντυπωσιακής εικόνας. Είναι, με λίγα λόγια, μία πολύ καλή ταινία που όχι μόνο πετυχαίνει όλους της τους στόχους, αλλά το κάνει και με τρόπο ολόδικό της, ξεχωριστό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οποιαδήποτε οικιακή έκδοση του φιλμ αυτού, DVD, Blu-ray ή UHD Blu-ray, κι αν επιλέξει κανείς, αξίζει μία θέση στην συλλογή του πριν καν μιλήσουμε για τον τεχνικό τομέα της μεταφοράς αυτής. Τα του Καίσαρος, τω Καίσαρι!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ