Spider-man: Into the Spider-Verse

Κινούμενο σχέδιο-αριστούργημα, οικιακή έκδοση... επίσης

Οι πιο πολλές ταινίες κινουμένων σχεδίων προσφέρουν από καλές έως πολύ καλές οικιακές μεταφορές επειδή το υλικό τους είναι εξ αρχής ψηφιακό, όμως ακόμη και με αυτό ως δεδομένο το Spider-man: Into the Spider-verse "δίνει ρέστα". Η ξεχωριστή τεχνοτροπία του συγκεκριμένου φιλμ περιμέναμε πως θα απέδιδε εντυπωσιακά ούτως ή άλλως, αλλά... τίποτε δεν μάς είχε προετοιμάσει για το πόσο ομορφότερη είναι η απεικόνισή του μέσω Blu-ray σε σύγχρονες τηλεοράσεις, σε σχέση με την απεικόνιση στα σινεμά. Χωρίς την παραμικρή υπερβολή μιλάμε για... "τυπωμένο comic εν κινήσει", με πολύ υψηλότερο όμως επίπεδο λεπτομέρειας από αυτό των περιοδικών των παιδικών μας χρόνων, συνδυασμένο με ζωηρά ή κι εκθαμβωτικά ενίοτε χρώματα που "γράφουν" απίθανα σε όλους τους τόνους, ακόμη και τους πλέον δύσκολους. Η λέξη "αριστούργημα" είναι λίγη για να περιγράψει στην πραγματικότητα την δουλειά που έχει γίνει για την ταινία αυτή από την Sony Pictures.

Τα παραπάνω ισχύουν για την έκδοση που κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά σε Blu-ray και συνοδεύεται τόσο από την απόδοση των διαλόγων στην ελληνική γλώσσα, όσο και από έκδοση σε DVD. Αξίζει σαφέστατα, ωστόσο, ν' αναζητήσει κανείς - ειδικά αν έχει τηλεόραση OLED, τηλεόραση LED/LCD "υψηλών nits" ή προβολέα υπερυψηλής ερυκρίνειας - την έκδοση σε Ultra HD Blu-ray: αυτή προσφέρει τόσο τον εξελληνισμό και το συνοδευτικό DVD, όσο και... όλους τους λόγους για τους οποίους έχουμε αγαπήσει την εικόνα 4Κ/ΗDR. Η τετραπλάσια ανάλυση καθιστά τις "σκιτσαρισμένες" γραμμές του φιλμ θεαματικά περισσότερο "καθαρές" και πειστικές, ενώ η χρωματική απόδοση - παρά το γεγονός ότι είναι προτύπου HDR10 και όχι Dolby Vision - είναι ολοφάνερα περισσότερο αποτελεσματική, ειδικά στα εφέ και στην απεικόνιση των τόνων που βρίσκονται κοντά στο απόλυτο μαύρο ή λευκό.


Όποια από τις δύο εκδόσεις κι αν επιλέξει κανείς, αυτήν των Blu-ray/DVD ή αυτή των UHD Blu-ray/Blu-ray, θα λάβει επίσης εξαιρετικά προσεγμένο ήχο που ανταποκρίνεται στις δυνατότητες του κάθε φορμά. Στα DVD και Blu-ray αυτός είναι ο συνήθης εξακάναλος (5.1) κωδικοποιημένος κατά Dolby Digital, ενώ στην περίπτωση του UHD Blu-ray είναι ποιότητας Dolby Atmos (στα αγγλικά) ή Dolby Digital 5.1 (στα ελληνικά). Σε όλες τις περιπτώσεις ο προσφερόμενος ήχος χαρακτηρίζεται από άψογο διαχωρισμό, διαύγεια στο κανάλι των διαλόγων, "παρουσία" και θεαματική ενίοτε "κίνηση" των εφέ στον χώρο, κυριολεκτικά... επική απόδοση της μουσικής, καθώς και από εξαιρετική συμμετοχή των χαμηλών συχνοτήτων όχι μόνο στις αυτονόητες σεκάνς δράσης, αλλά και σε πολλές από τις υπόλοιπες.

Στην εκδοχή Dolby Atmos διακρίνεται με ευκολία περισσότερη λεπτομέρεια στα εφέ, καθώς και πειστικότερα η χρήση του subwoofer σε όλες τις περιπτώσεις - οι θεατές πάντως που θα "περιοριστούν" στην εκδοχή Dolby Digital δεν παύουν να "εισπράττουν" το μεγαλύτερο ποσοστό της ακουστικής ποιότητας του φιλμ της Sony δίχως προβλήματα.


Μία ταινία τόσο υψηλού επιπέδου παραγωγής όπως το Spider-man: Into the Spider-Verse προσφέρεται όσο ελάχιστες άλλες μπορούμε να φανταστούμε για ενδιαφέροντα extras και, ευτυχώς, η Sony Pictures αξιοποίησε πλήρως την ευκαιρία. Πρώτο και ξεχωριστό ανάμεσα σε αυτά τα extras είναι η λεγόμενη επιλογή θέασης "Alternate Universe", η οποία προσφέρει 25 επιπλέον λεπτά ημιτελούς αλλά σημαντικού πρόσθετου υλικού στην κύρια ταινία (οι δημιουργοί του φιλμ παράλληλα σχολιάζουν). Υπάρχουν βεβαίως τα αφιερώματα στους πέντε Spider-man των άλλων διαστάσεων, στην δημιουργία της πρωτοποριακής τεχνικής απεικόνισης "α λα comic", διάφορα video clip, ένα ολόκληρο original ταινιάκι με τον Spider-ham, ακόμη και ένα game όπου οι θεατές ψάχνουν να βρουν τις αναρίθμητες "κρυφές αναφορές" (Easter Eggs) της ταινίας.

Πρόκειται για τα πιθανώς περισσότερο προσεγμένα και συνάμα αξιοπρόσεκτα extras έχουμε συναντήσει τον τελευταίο χρόνο σε οικιακή έκδοση ταινίας αλλά... ας είμαστε ειλικρινείς: ακόμη και αυτός (!) είναι δευτερεύοντας λόγος για να αποκτήσει κανείς οποιαδήποτε από τις δύο οικιακές εκδοχές του Spider-man: Into the Spider-verse. Ο σημαντικότερος είναι ο προφανής: πρόκειται για μία αληθινά απολαυστική, φροντισμένη σε όλα της ταινία ασχέτως όλων των υπολοίπων που την χαρακτηρίζουν. Όσον αφορά, δε, στον δεύτερο αμέσως σημαντικότερο λόγο, τον οπτικοακουστικό τομέα... απλώς δεν υπάρχει τίποτε άλλο σαν την παραγωγή αυτή της Sony Pictures στον κινηματογραφικό κόσμο αυτή τη στιγμή. Τί περισσότερο από τα παραπάνω να ζητήσει κανείς; Απάντηση: δεν μπορεί να ζητήσει τίποτε. Μπορεί μόνο να προσθέσει στην συλλογή του, να απολαύσει και... μάς ευχαριστεί μετά!

[Ενημέρωση 09/05/2019] Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς να ενημερώσουμε πως αυτήν την ταινία, από τις αγαπημένες του Αθηνόραμα Digital τα τελευταία χρόνια, έχουν την ευκαιρία 5 φίλοι ή φίλες του να αποκτήσουν μέσα από την σχετική κλήρωση που διοργανώνουμε σε συνεργασία με την Feelgood Entertainment. Οι πέντε νικητές ή νικήτριες μαζί με το αντίτυπο της ταινίας σε DVD/Blu-ray λαμβάνουν και συλλεκτικά αναμνηστικά. Συμμετέχετε στην κλήρωση μέσα από αυτήν την σελίδα - καλή επιτυχία σε όλους και όλες!

Βαθμολογία: 10 αστεράκια αθηνόραμα digital - top spot

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ