Sony Pictures-Hackers: 0-1

Η σύγκρουση της μεγάλης κινηματογραφικής με τους Κορεάτες (;) για το "The Interview" κορυφώνεται

Οι φίλοι και οι φίλες του Αθηνόραμα Digital που παρακολουθούν τα αμερικανικά Δικτυακά μέσα ενημέρωσης ασφαλώς γνωρίζουν το... σήριαλ που εκτυλίσσεται σχετικά με την Sony Pictures - μία από τις μεγαλύτερες κινηματογραφικές στον κόσμο - και την επίθεση από hackers που δέχθηκε πριν από κάποιες ημέρες και την υποκλοπή πολύ μεγάλου όγκου δεδομένων της κάθε είδους, από εταιρικά e-mail και στοιχεία υπαλλήλων, μέχρι scripts ταινιών και demos από φιλμ προς αξιολόγηση για παραγωγή. Τα δεδομένα αυτά οι hackers δημοσίευσαν απροστάτευτα στο Internet και τα άφησαν στη διάθεσή οποιουδήποτε - και έκτοτε το υλικό αυτό "έδωσε τροφή" για εκατοντάδες αρνητικά άρθρα, τα οποία ήταν ήδη μεγάλο πλήγμα για τη Sony Pictures σε επίπεδο δημόσιας εικόνας. Χθες τα πράγματα πήραν αληθινά διαφορετική τροπή, ωστόσο, μετατρέποντας μία ήδη κακή κατάσταση σε πολύ χειρότερη - μην αποκλείοντας ακόμη και το ενδεχόμενο... διπλωματικού επεισοδίου, πλέον!

Ξεκινώντας από την αρχή: την ευθύνη για την παραβίαση των εταιρικών server της Sony είχε αναλάβει ένα group από hackers με το όνομα "Guardians of Peace" (GOP), το οποίο κατέστησε εξ αρχής σαφές πως προχώρησε στην πράξη του αυτή ως αντίποινα για τη δημιουργία και προγραμματισμένη προβολή της ταινίας "The Interview" με τους Seth Rogen και James Franco. Η ταινία αυτή, τυπικά κωμωδία, εξιστορεί το πώς δύο δημοσιογράφοι που πρόκειται να πάρουν συνέντευξη από τον δικτάτορα της Βόρειας Κορέας, τον Kim Jong-un, επιστρατεύονται από την CIA να τον δολοφονήσουν. Οι hackers προσάπτουν στην Sony Pictures τα χειρότερα για την επιλογή της να χρηματοδοτήσει την ταινία και όλα τα υβριστικά κι απειλητικά μηνύματα που δημοσίευσαν το προηγούμενο διάστημα εις βάρος της αποδίδονται εκεί.

Λόγω αυτού του στοιχείου - και άλλων που έχουν προκύψει από την ανάλυση του προγράμματος που χρησιμοποιήθηκε για το hacking - κυριαρχεί η γενική εντύπωση, έστω κι αν δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα, πως το group των hackers προέρχεται από τη Βόρεια Κορέα: οι GOP είτε συγκαταλέγονται ανάμεσα στους top hackers της κυβέρνησης του Kim Jong-un, είτε είναι ένα ανεξάρτητο group που τον υποστηρίζει. Σε κάθε περίπτωση, το "The Interview" θεωρήθηκε από αυτούς το είδος της προσβολής που υπαγορεύει την καταστροφή της Sony Pictures, εξ ου και τα καταλυτικά χτυπήματα που επέφεραν στην τεχνολογική της υποδομή.

Με την ταινία ωστόσο να πλησιάζει στις κινηματογραφικές αίθουσες, οι GOP προχθές κλιμάκωσαν την αντιπαλότητά τους με τη Sony Pictures σε πρωτόγνωρα επίπεδα: με σκληρά πεφρασμένο μήνυμά τους απείλησαν πως θα κάνουν τρομοκρατικές επιθέσεις στα σινεμά που θα προβάλλουν το "The Interview" - επιθέσεις "που θα θυμίσουν στην Αμερική τις ημέρες της 11ης Σεπτεμβρίου" (!). Κανείς δεν γνωρίζει αν πραγματικά το εννοούσαν ή αν ήταν απλώς εκφοβιστική μπλόφα, όμως με την αμερικανική κοινωνία να μην έχει ξεχάσει τις επιθέσεις στους Δίδυμους Πύργους της Νέας Υόρκης, οι διευθύνοντες τις κινηματογραφικές αίθουσες δεν θέλησαν να το ρισκάρουν: η αλυσίδα των σινεμά Carmike, από τις μεγαλύτερες των ΗΠΑ, πρώτη ανακοίνωσε πως δεν θα προβάλλει το φιλμ και μέσα σε διάστημα λίγων ωρών οι υπόλοιπες τρεις μεγάλες αλυσίδες σινεμά επί αμερικανικού εδάφους - οι AMC, Regal και Cinemark - έκαναν το ίδιο. Την ίδια επιλογή έκανε και η μεγαλύτερη αλυσίδα κινηματογράφων στον Καναδά, η Cineplex...

...και, από εκείνο το σημείο και μετά, οι εξελίξεις ήταν ραγδαίες. Η Sony Pictures ακύρωσε την προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου για την έναρξη προβολής της ταινίας - το ίδιο έκαναν οι Rogen και Franco στις δικές τους συνεντεύξεις - διέκοψε τη διαφήμιση του φιλμ σε όλα τα μέσα ενημέρωσης και στη συνέχεια, μετά από συννενόηση με τους υπόλοιπους κατόχους κινηματογραφικών αιθουσών στις ΗΠΑ, επισήμως ανέστειλε την προβολή του "The Interview" σε όλη τη χώρα. Με επίσημες δηλώσεις τους, δε, υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας ανακοίνωσαν πως η Sony Pictures δεν σκοπεύει να προωθήσει με κανέναν άλλο τρόπο το φιλμ στο μέλλον: ούτε σε μορφή DVD/Blu-ray, ούτε μέσω Δικτυακών υπηρεσιών τύπου Netflix.

Η εξέλιξη αυτή δεν έχει προηγούμενο στα χρονικά του παγκόσμιου κινηματογράφου: μία κορυφαία πολυεθνική του χώρου να πλήττεται από ανώνυμους hackers, στη συνέχεια να εκβιάζεται και τελικά να εκφοβίζεται σε τέτοιο βαθμό, ώστε να αποσύρει μία ταινία ολοκληρωτικά από τη διαδικασία προβολής - και μάλιστα σε οποιαδήποτε μορφή. Όπως εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς, τα άρθρα που ήδη γράφονται στον αμερικανικό Τύπο είναι αμέτρητα και ποικίλλουν από την έντονη αποδοκιμασία προς την Sony Pictures για το γύρισμα της ταινίας εξ αρχής, έως την... έντονη αποδοκιμασία επίσης εις βάρος της επειδή "υπέκυψε στις πιέσεις τρομοκρατών".

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ανεπίσημες πηγές μέσα από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ επιβεβαιώνουν στους New York Times και το CNN πως η προέλευση των hackers είναι σχεδόν βέβαιο πια πως εντοπίζεται στη Βόρεια Κορέα. Και ενώ η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν έχει βέβαια εμπλακεί ακόμη επίσημα στην όλη κατάσταση, οι ίδιες ανεπίσημες πηγές ισχυρίζονται πως "ο Λευκός Οίκος μελετά όλα τα ενδεχόμενα διαχείρισης του συμβάντος", συμπεριλαμβανομένου και του χαρακτηρισμού της επίθεσης hacking στα κεντρικά της Sony Pictures στην California ως εχθρικής πράξης σε εθνικό επίπεδο. Θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να διαπιστώσουμε πού θα σταματήσει/καταλήξει αυτό το σήριαλ, καθώς οι διαστάσεις που αυτό έχει πάρει πια "έχουν ξεφύγει" από το πλαίσιο των οικονομικών απωλειών και της ζημιάς στη δημόσια εικόνα της Sony Pictures. Θα συνεχίσουμε, λοιπόν, να παρακολουθούμε από κοντά τα τεκταινόμενα και... επανερχόμαστε!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ