ΟΤΕ: Κατάθεση προσφοράς για τη Nova

Επισημοποιείται η φημολογούμενη κίνηση - προβλήματα και προβληματισμοί

Χωρίς να εκπλήξει ουσιαστικά κανέναν - η σχετική φημολογία ήταν εντονότατη τις προηγούμενες ημέρες, προερχόμενη ανεπίσημα και από πηγές πολύ κοντά στο θέμα - ο ΟΤΕ ανακοίνωσε πριν από λίγες ώρες το έμπρακτο πλέον ενδιαφέρον του για την απόκτηση της συνδρομητικής υπηρεσίας τηλεοπτικού προγράμματος Nova από την ιδιοκτήτριά της εταιρεία, τη Forthnet. H μη δεσμευτική προσφορά του ΟΤΕ ανέρχεται σε ο,τιδήποτε ανάμεσα στα 250 και τα 300 εκατομμύρια ευρώ (ανάλογα με τα ταμειακά διαθέσιμα και τις δανειακές υποχρεώσεις της Nova), απαιτεί δε και την έγκριση των αρμόδιων αρχών για να προχωρήσει, σε περίπτωση που γίνει δεκτή από το μετοχικό συμβούλιο της Forthnet.

Πρόκειται για την πιο πρόσφατη μόνο από μία σειρά κινήσεων που οι μεγάλες τηλεπικοινωνιακές εταιρείες και πάροχοι περιεχομένου της ελληνικής αγοράς κάνουν από τα μέσα του 2013, προκειμένου να τοποθετηθούν καλύτερα σε αυτήν και να προετοιμαστούν για την "επόμενη μέρα" στην εξέλιξή της: το στάδιο στο οποίο τηλεφωνία (σταθερή και κινητή), πρόσβαση στο Internet, τηλεοπτικό περιεχόμενο (live και on demand) και άλλες υπηρεσίες θα προσφέρονται ενοποιημένα από τον ίδιο πάροχο. Οι μεγάλες αγορές του εξωτερικού έχουν ήδη μεταβεί σε αυτό το στάδιο και η Forthnet με την Nova είναι η εταιρεία που έχει πλησιάσει περισσότερο σε αυτό το σημείο, καθώς ο ΟΤΕ δεν έχει καταφέρει ακόμη με την υπηρεσία OTE TV να συγκεντρώσει αριθμό συνδρομητών αντίστοιχο της Nova. Αυτή έχει - σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία και παρά το κακό οικονομικό κλίμα της χώρας συνολικά - αγγίξει τους 500.000 συνδρομητές πλέον, ενώ η υπηρεσία OTE TV πλησιάζει τους 300.000 με τα στοιχεία Μαΐου.

Το όλο ζήτημα, ωστόσο, έχει να επιδείξει και πολλές "ζυμώσεις" και παρασκηνιακές κινήσεις, καθώς η μετοχική σύνθεση της Forthnet καθιστά την εξαγορά της Nova περισσότερο περίπλοκη απ' όσο αρχικά φαίνεται. Ποσοστό στο μετοχικό της κεφάλαιο έχει ήδη τόσο η Wind (33%), όσο και η Vodafone (6.5%), με τις δύο εταιρείες να έχουν συνάψει κατά τα φαινόμενα συνεργασία προκειμένου να έχουν αργότερα την ευκαιρία να διεκδικήσουν από κοινού πλειοψηφικό ποσοστό. Το 44% του μετοχικού κεφαλαίου ωστόσο της Forthnet αυτή τη στιγμή συνεχίζει να το κατέχει η Emirates International Communications και η δική της συμφωνία στην προσφορά του ΟΤΕ θα ήταν αρκετή για να ξεκινήσουν οι σχετικές διαδικασίες.

Για το καταναλωτικό κοινό δεν είναι ακόμη εύκολο να προσδιοριστεί αν η εξέλιξη αυτή θα αποδειχθεί θετική ή αρνητική. Από τη μία πλευρά η εξαγορά της Nova από τον ΟΤΕ θα δημιουργούσε ανεπιθύμητο μονοπώλιο στην προσφορά συνδρομητικών τηλεοπτικών υπηρεσιών στην ελληνική αγορά - κάτι ποτέ θεμιτό, καθώς μέσα από τον ανταγωνισμό περισσότερων του ενός "παικτών" έχει γίνει όποια πρόοδος έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στην τιμολογιακή πολιτική των Forthnet και ΟΤΕ. Από την άλλη πλευρά, η Forthnet έχει εδώ και πολύ καιρό πάψει να επενδύει ουσιαστικά στην ποιότητα των υπηρεσιών της Nova και δεν δείχνει διατεθειμένη να το κάνει - με άλλα λόγια, ένας πάροχος μεγέθους ΟΤΕ θα μπορούσε να κάνει τις απαραίτητες επενδύσεις ώστε οι συνδρομητές να λαμβάνουν καλύτερες υπηρεσίες και υποστήριξη, περισσότερο περιεχόμενο και υψηλότερη αξία για τα χρήματά τους συνολικά. Με την OTE TV να έχει τις δικές της αδυναμίες σε πολλαπλούς τομείς, τόσο τεχνικούς όσο και περιεχομένου, κάτι τέτοιο δεν είναι φυσικά βέβαιο. Το μόνο βέβαιο είναι πως μία πελατειακή βάση 500.000 + 300.000 συνδρομητών θα ήταν πολύτιμη πηγή εσόδων για τον πάροχο που θα την διαχειριζόταν, καθώς και αξιοποιήσιμο κοινό για την απευθείας προώθηση περισσότερων προϊόντων και υπηρεσιών. Με ό,τι αυτό σημαίνει.

Η εξαγορά της Nova από τον ΟΤΕ, ωστόσο, δεν θα είναι εύκολα υλοποιήσιμη σε αμιγώς πρακτικό επίπεδο. Ένα σημαντικό ποσοστό από τους συνδρομητές της Nova έχουν αξιοποιήσει την τελευταία διετία τα συνδυαστικά προγράμματα τηλεφωνίας και Δικτυακής πρόσβασης της Forthnet, με αποτέλεσμα αυτά τα συμβόλαια "triple play" να μην είναι εύκολα διαχωρίσιμα πλέον. Θέμα τίθεται επίσης για την ενδεχόμενη παράλληλη λειτουργία των Nova και OTE TV, καθώς οι επικαλύψεις θα είναι αναπόφευκτα αρκετές, καθώς και για τη διαχείριση της σχετικής υλικοτεχνικής υποδομής, καθώς η δορυφορική λήψη και η Δικτυακή λήψη τηλεοπτικού περιεχομένου έχουν τις δικές τους ιδιαιτερότητες και δεν θα είναι εύκολο να προωθούνται από τον ίδιο πάροχο.

Όλα αυτά, βεβαίως, κινούνται ακόμη στο επίπεδο των συζητήσεων και της εικασίας, καθώς η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα πρέπει να εγκρίνει την πρόταση του ΟΤΕ για να προχωρήσει η εξαγορά - ασχέτως του τί κρίνει ως συμφέρον η Emirates International Communications και ποιές ενστάσεις θα έχουν οι Wind/Vodafone. Το επόμενο διάστημα θα κρίνει πολλά - αξίζει να ληφθεί στα υπ' όψιν, ωστόσο, πως και μόνο η προσφορά εξαγοράς της Nova από τον ΟΤΕ ωθεί την αξία (πραγματική ή πλασματική ίσως δεν έχει σημασία) της πρώτης υψηλότερα, προσελκύοντας πιθανώς κι άλλες προσφορές. Η Nova είχε πωληθεί στη Forthnet το 2008 - σε άλλους καιρούς και σε τελείως διαφορετικό οικονομικό κλίμα - αντί 500 εκατομμυρίων ευρώ σχεδόν. Με τη Forthnet να έχει τραπεζικό δανεισμό ύψους άνω των 300 εκατομμυρίων ευρώ, ίσως η πώληση της Nova να ήταν εξέλιξη θετικότατη γι' αυτήν - έστω κι αν η κίνηση παράλληλα θα την "υποβάθμιζε" σε έναν ακόμη πάροχο τηλεφωνίας και Internet. Όπως πάντα, ίδωμεν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ