Netflix: πιθανώς νέος τιμοκατάλογος εν όψει

Οι Αμερικανοί ενδέχεται να ζητήσουν μάλλον... πονηρά περισσότερα χρήματα για νέα ανώτατη κατηγορία συνδρομής

Δεν χωρά αμφιβολία στο γεγονός ότι η δημοφιλέστερη Δικτυακή υπηρεσία παροχής ψυχαγωγικού περιεχομένου, η Netflix, προσφέρει υψηλό δείκτη αξίας/κόστους: για τα €7.99/€10.99/€13.99 μηνιαίως, που ζητά αυτή τη στιγμή για τα επίπεδα συνδρομής Base, Standard και Premium, παρέχει απεριόριστη πρόσβαση σε πλήθος ποιοτικών τηλεοπτικών σειρών και ταινιών καταλόγου που φαίνεται να ικανοποιεί πολλές δεκάδες εκατομμύρια τηλεθεατών στον κόσμο. Το δεδομένο αυτό για ποσοστό του κοινού της Netflix, ωστόσο, ενδέχεται να καταστεί... συζητήσιμο αν ο αμερικανικός κολοσσός προχωρήσει σε μία σημαντική αλλαγή που, για την ώρα, κρατά σε δοκιμαστικό επίπεδο.

Ο λόγος για ένα νέο, τέταρτο επίπεδο συνδρομής που άρχισε να εμφανίζεται σε περιορισμένη κλίμακα και σε λίγες μόνο ευρωπαϊκές χώρες με το όνομα Ultra. Αυτό η Netflix θεωρεί πως μπορεί να το χρεώνει από €16.99 (όπως εμφανίζεται σε ιταλικά προφίλ χρηστών) έως και €19.99 (όπως εμφανίζεται σε γερμανικά προφίλ) κάνοντας δύο αλλαγές. Η μία αφορά στον αριθμό των συσκευών που μπορούν να προβάλλουν περιεχόμενο της Netflix ταυτόχρονα (η εταιρεία τον μειώνει σε 2 στην συνδρομή Premium και τον κρατά σε 4 στην συνδρομή Ultra). Η άλλη, ωστόσο, σχετίζεται με την ποιότητα της εικόνας, καθώς στην - υπενθυμίζουμε, δοκιμαστική αυτή τη στιγμή - κλίμακα των συνδρομών η Ultra υποστηρίζει υλικό υπερυψηλής ευκρίνειας με απόδοση χρώματος HDR, ενώ η Premium... όχι!

Πρόκειται για μία κίνηση που είναι πάρα πολύ δύσκολο οποιοσδήποτε θιασώτης των σύγχρονων home cinema να αποδεχθεί ως λογική και να αντιμετωπίσει θετικά. Από την μία πλευρά όλη η βιομηχανία της οικιακής διασκέδασης προσπαθεί εδώ και 3 χρόνια να μάς πείσει πως η ανάλυση 4Κ και η απόδοση χρώματος HDR είναι τεχνολογίες συμβιωτικές τόσο σε επίπεδο περιεχομένου όσο και προϊοντικά (ειδικά στις τηλεοράσεις τις έχει πρακτικά συγχωνεύσει καθώς μοντέλο TV που να αποδίδει χρώμα HDR αλλά όχι ανάλυση 4Κ δεν υφίσταται στην αγορά). Ο διαχωρισμός τους σε δύο διαφορετικά επίπεδα συνδρομής δίνει την εντύπωση πως γίνεται "τεχνηέντως", πόσο μάλλον όταν καμία από τις άλλες ανταγωνιστικές υπηρεσίες - Apple iTunes, Amazon Video, Vudu κλπ. - δεν έχει προβεί σε αντίστοιχη διάκριση "4Κ απλού" και "4Κ HDR".

Από την άλλη πλευρά είναι πολύ δύσκολο και να "υπολογιστεί η αξία" της απεικόνισης χρώματος HDR, καθώς όλα εξαρτώνται από το πώς γυριστεί η εκάστοτε σειρά ή ταινία, από το αν αυτή "προσφέρεται" εξ αρχής για την χρήση της διευρυμένης γκάμας χρώματος και των highlights που αναδεικνύει η τεχνολογία HDR, από το πώς έχει υλοποιηθεί κλπ. Δεν είναι τυχαίο πως στις κριτικές μας για τα Ultra UHD Blu-ray τόσο εμείς όσο και όλα τα μέσα ενημέρωσης του τομέα αυτού δεν αξιολογούν... με την ίδια βαθμολογία όλες τις παραγωγές που διατίθενται σε αυτό το μέσο αποθήκευσης. Το να αποδίδει κανείς στο περιεχόμενό του, έτσι αυθαίρετα, 3 ή 6 ευρώ παραπάνω "αξίας" στην απεικόνιση χρώματος HDR δίνει την εντύπωση πως το κάνει απλώς επειδή μπορεί, κοινώς κερδοσκοπικά.

Όπως έχουμε προαναφέρει, η Netflix δείχνει αυτήν την στιγμή μόνο να πειραματίζεται με αυτό το τέταρτο, ακριβότερο επίπεδο συνδρομής και - βάσει επίσημων δηλώσεών της - δεν έχει καταλήξει στο αν και κατά πόσο τελικά θα το εφαρμόσει ή όχι. Αν, ωστόσο, επιλέξει να το κάνει, είναι πρακτικά βέβαια δύο πράγματα. Πρώτον, θα υπάρξουν σοβαρές αντιδράσεις από το ποσοστό του κοινού που ενδιαφέρεται για την απεικόνιση υπερυψηλής ευκρίνειας με απόδοση χρώματος HDR, καθώς η Netflix θα δώσει την εντύπωση πως επιδιώκει "εκβιαστικά" να τους οδηγήσει σε αναβάθμιση των συνδρομών τους από Premium σε Ultra. Οι περισσότεροι κατά πάσα πιθανότητα θα το κάνουν, αλλά όχι χωρίς... γκρίνια (και δικαίως). Δεύτερον, ο λόγος ύπαρξης του επιπέδου συνδρομής Premium θα τεθεί υπό αμφισβήτηση, καθώς ο κόσμος που γνωρίζει από ποιότητα εικόνας σαφώς δεν θα προτιμήσει την ανάλυση 4Κ χωρίς απόδοση χρώματος HDR και, μεταξύ μας, η διαφορά ανάμεσα στις 2 και στις 4 χρησιμοποιούμενες συσκευές ταυτόχρονα δεν είναι αρκετά σημαντική. Όπως πάντα, ίδωμεν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ