Lucas, άσε κάτω το 3D!

Έχει και όρια η απληστία, λέμε...

Η δημοσιογραφική δουλειά που σχετίζεται με το χώρο της ηλεκτρονικής διασκέδασης στο σπίτι είναι ως επί το πλείστον ευχάριστη: νέες εξελίξεις άκρως ενδιαφέρουσες, τεχνολογίες που προσφέρουν πιο πολλές ψυχαγωγικές επιλογές, προϊόντα καινούργια που μας βοηθούν να περνάμε ευχάριστα τον ελεύθερο χρόνο μας. Πολύ δύσκολα μπορεί να... εκνευριστεί αληθινά κανείς με ειδήσεις από το χώρο αυτό. Όμως αυτό ακριβώς, εκνευρισμό, κατάφερε να μάς προξενήσει ο George Lucas πριν από μερικές ημέρες, όταν ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να κυκλοφορήσει και τις έξι ταινίες Star Wars σε... 3D (!), ξεκινώντας με το Episode I: The Phantom Menace το 2012. Οι μέρες πέρασαν, τα άρθρα συναδέλφων και φίλων δημοσιεύτηκαν, ο θυμός μας ωστόσο δεν είναι ούτε στο ελάχιστο λιγότερος. Αντίθετα, έχει μεγαλώσει... και έχει νόημα να εξηγήσουμε το γιατί.

Πριν ειπωθεί ο,τιδήποτε, οφείλουμε να υπενθυμίσουμε ότι το όλο θέμα αφορά τον George Lucas και τα Star Wars. Τα δεύτερα - ασχέτως αν αρέσουν σε όλους ή όχι - έχουν αφήσει ανεξίτηλο το σημάδι τους στην πορεία της τέχνης του σινεμιά, έχοντας αμέτρητους φανατικούς οπαδούς όλων των ηλικιών ανάμεσα στο παγκόσμιο κινηματογραφικό κοινό. Ο πρώτος είναι ο άνθρωπος που έχει εκμεταλλευτεί σε αληθινά ξεδιάντροπο βαθμό τις έξι αυτές ταινίες, κυκλοφορώντας τις ξανά και ξανά σε πολλαπλά φορμά, σε ειδικές εκδόσεις, σε ειδικές-ειδικές εκδόσεις, σε boxset, σε επετειακά boxset, σε ειδικά επετειακά boxset, σε ειδικά-ειδικά-επετειακά boxset... οι φίλοι και οι φίλες του Αθηνόραμα Digital καταλαβαίνουν τί εννοούμε.

Τα Star Wars είναι μία... αγελάδα που αρμέχτηκε πέρα από τα όριά της για 30 χρόνια. Είχαμε θεωρήσει πως με τις διάφορες εκδόσεις σε DVD - όπου η ηλικία των ταινιών αυτών και των εφέ τους δεν κρυβόταν με τίποτε πια - είχε λάβει την (όποια) θέση της στην ιστορία του σινεμά κι ότι μπορούσαμε να προχωρήσουμε σε πιο ενδιαφέροντα πράγματα. Γνωρίζοντας τον Lucas, ωστόσο, δεν έπρεπε να προβούμε σε... βιαστικά συμπεράσματα. Η LucasFilm θα κυκλοφορήσει σε Blu-ray και τις 6 ταινίες στο 2011, ένα εγχείρημα από μόνο του εξαιρετικά δύσκολο και αμφίβολου αποτελέσματος. Άντε τώρα να επιτύχει η όποια διαδικασία αποκατάστασης (restoration process) να "καθαρίσει" αρκετά τις πρωτότυπες μήτρες ηλικίας 30 ετών, ώστε η εικόνα να μην φαίνεται άσχημη, ειδικά στα εφέ, σε ανάλυση 1080p. Έχουν και οι τεχνολογίες αποκατάστασης κάποια όρια, άλλωστε, παρ' ότι άλλες ταινίες έχουν αποκατασταθεί αξιοπρεπώς σε υψηλή ευκρίνεια (τα Gone with the Wind και Casablanca είναι πιθανώς τα καλύτερα παραδείγματα).

Αλλά η... μετατροπή των Star Wars σε 3D είναι ένα εγχείρημα που φλερτάρει με την κοροϊδία. Όχι μόνο οι αρχικές μήτρες της ταινίες δεν περιέχουν αρκετή οπτική πληροφορία για κάτι τέτοιο, όχι μόνο ούτε ως έννοια δεν υπήρχε στο μυαλό κανενός στη δεκαετία του '70 και του '80 η στερεοσκοπική εικόνα όπως την εννοούμε σήμερα (ώστε να υπάρχουν σχετικές διαδικασίες στα... γυρίσματα), αλλά και το ίδιο το στυλ των ταινιών δεν προσφέρεται για εικόνα 3D. Τα Star Wars σε 3D δεν μπορούν παρά να δίνουν την αίσθηση του ψεύτικου, του βεβιασμένα επεξεργασμένου που προσπαθεί να φέρει στο προσκήνιο ή να ωθήσει στο παρασκήνιο στοιχεία της εικόνας με τρόπο μη πειστικό. Ο Lucas, δε, είχε το θράσος να δηλώσει ότι... "εμπνεύστηκε" από τον James Cameron και την επιτυχία του Avatar για να πάρει την απόφασή του αυτή - ενώ φυσικά στην ουσία εννοούσε ότι τώρα το 3D, στο σινεμά και στο σπίτι, έχει πλέον αρκετές προοπτικές για να... ξυπνήσει την καημένη αγελάδα και να... ξαναρχίσει το άρμεγμα.

Θείε George, δεν θα σου πούμε κάτι που δεν ξέρεις, αλλά... υπάρχει λόγος για τον οποίο το Avatar είναι τόσο εντυπωσιακό. Δεν είναι ούτε ο κόσμος της Pandora, ούτε τα ωραία γραφικά και εφέ, ούτε η... Sigourney Weaver ή ο Sam Worthington. Είναι το γεγονός ότι δημιουργήθηκε συγκεκριμένα για 3D προβολή, γι' αυτό και το αποτέλεσμα λειτουργεί σωστά. Το να "σερβίρει" το Holywood στο κοινό, μετά από το Avatar, φτηνές "μετατροπές" όπως το πρόσφατο κακό Clash of the Titans, είναι μια πρακτική που βλάπτει τη δυναμική του πραγματικού, αξιόλογου 3D. Και χειρίστου είδους high-profile "ξεπέτες", γιατί αυτό είναι τα... Star Wars σε 3D, όχι μόνο δίνουν το κακό παράδειγμα ("βάζοντας ιδέες" και σε άλλους για άλλα), όχι μόνο οδηγούν σε εσφαλμένα απογοητευτικά συμπεράσματα για την εικόνα 3D, αλλά είναι το είδος της κίνησης που χαρακτηρίζει ανθρώπους που αγαπούν τα χρήματα απείρως περισσότερο από την τέχνη τους. Όπως, δηλαδή, ο διάσημος σκηνοθέτης. Με άλλα λόγια: άσε κάτω το 3D, Lucas! Ή, αν σκοπεύεις να το χρησιμοποιήσεις "σώνει και καλά", κάνε το τουλάχιστον όπως τού αξίζει, "στήνοντας" για πραγματική εικόνα 3D εκείνη την περίφημη τρίτη τριολογία που έχεις υποσχεθεί χρόνια τώρα. Τότε, μάλιστα!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ