How to Train Your Dragon: The Hidden World

Τελευταία δρακοπεριπέτεια, Blu-ray τόσο εντυπωσιακό όσο τής αξίζει

Έχουμε υπογραμμίσει κι άλλοτε πως οι ταινίες 3D animation, όντας δημιουργημένες εξ αρχής και εξ ολοκλήρου ψηφιακά, προσφέρονται για οικιακές μεταφορές περισσότερο από τις "παραδοσιακές". Το πιο πρόσφατο How to Train Your Dragon όμως "θέτει τον πήχυ" ψηλότερα από ποτέ ακόμη και με αυτά τα δεδομένα: η εικόνα του στην έκδοση Blu-ray είναι ό,τι καλύτερο έχουμε δει φέτος σε φιλμ του είδους (ακόμη καλύτερη και από του LEGO The Movie 2 που ήταν ήδη πάρα πολύ καλή): απίθανο επίπεδο λεπτομέρειας στα πάντα, παντελής φυσικά απουσία κόκκου, εξαιρετική απόδοση του μαύρου και των "δύσκολων" τόνων γενικότερα, αντίθεση που εκπλήσσει τόσο στις σκοτεινές όσο και στις πέραν του συνηθισμένου φωτεινές σκηνές.

Το πλέον εντυπωσιακό στοιχείο του The Hidden World εντοπίζεται στην απρόσμενα αποτελεσματική απόδοση της ενίοτε ασύλληπτα μεγάλης χρωματικής του γκάμας: τα Blu-ray δεν υποστηρίζουν την τεχνολογία χρώματος HDR όπως τα UHD Blu-ray, σε έναν αριθμό ωστόσο από σκηνές... θα ορκιζόταν κανείς ότι οι λαμπερές αποχρώσεις, οι αντανακλάσεις, οι εκρήξεις και πολλά άλλα εφέ δεν είναι "συμβατικού" χρώματος SDR, μη-HDR δηλαδή. Είναι ένα μικρό κρίμα που το τελευταίο αυτό How to Train Your Dragon δεν κυκλοφόρησε στην αγορά μας και σε UHD Blu-ray μαζί με την πολυπόθητη ελληνική μεταγλώττιση, γιατί σε εκείνη την περίπτωση θα μιλούσαμε για αληθινό "δίσκο αναφοράς"... φιλικό στα παιδιά μικρής ηλικίας - όχι σύνηθες ακριβώς!


Ο ήχος του The Hidden World δεν ήταν καθόλου εύκολο να κινηθεί στο ίδιο επίπεδο με την εικόνα, ακολουθεί ωστόσο από κοντά όντας προσεγμένος. Το αγγλικό τμήμα του Blu-ray προσφέρει απόδοση ποιότητας Dolby Atmos όπως και το UHD BD, αλλά το ελληνικό αξιοποιεί τις περισσότερο συνήθεις διατάξεις εξανάλου ήχου με ποιότητα Dolby Digital 5.1. O διαχωρισμός πάντως ανάμεσα στα κανάλια είναι αποτελεσματικός, η απόδοση των διαλόγων πεντακάθαρη, η απόδοση της μουσικής το ίδιο. Το μεγαλύτερο τμήμα του ήχου προέρχεται από τα κύρια κανάλια και τα πίσω συμμετέχουν λιγότερο, ως ευχάριστη έκπληξη ωστόσο ανακαλύπτει κανείς την περισσότερο "ενθουσιώδη" εμπλοκή του subwoofer σε πολλές σκηνές, ειδικά αυτές της δράσης.

Άφθονα, πάντως, είναι τα συνοδευτικά extras - κάποια ενδιαφέροντα τόσο για τους θεατές που είχαν αγαπήσει και τα άλλα δύο How to Train Your Dragon, όσο και για όσους παρακολούθησαν το τρίτο αποσπασματικά. Υπάρχει μία εναλλακτική εισαγωγή του φιλμ, διάφορες "κομμένες" σκηνές, μίνι-ντοκυμαντέρ για τους δράκους και την εξελικτική τους πορεία στην σειρά και διάφορα άλλα πράγματα. Για τα extras δεν υπάρχει ελληνική μεταγλώττιση, προσφέρονται ωστόσο σε υψηλή ευκρίνεια και ορισμένα από αυτά όντως αξίζουν θέασης, ακόμη και αποκλειστικά στ' αγγλικά.


Από τα παραπάνω μάλλον... εύκολα καταλήγει κανείς στο προφανές συμπέρασμα: το The Hidden World αξίζει μία θέση στην συλλογή όλων των φίλων του 3D animation, απλώς "ένα παραπάνω" αν αυτοί έχουν ήδη αγαπήσει τα πρώτα δύο How to Train Your Dragon. Η τριλογία ολοκληρώθηκε όμορφα από πλευράς κινηματογραφικής, ενώ από την οικιακή μεταφορά δεν υπάρχουν πολλά περισσότερα που θα μπορούσε να ζητήσει κανείς. Αν η σειρά "έκλεινε" εδώ θα θεωρούνταν ούτως ή άλλως ταιριαστή και επιτυχημένη ολοκλήρωση εκ μέρους της DreamWorks, ειλικρινά ωστόσο ελπίζουμε αυτή να μην είναι η τελευταία φορά που συναντάμε τους δράκους της και τους φίλους τους. Μακάρι!

Βαθμολογία: 9 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ