House of Cards, 5ος κύκλος: Underwood vs Trump

O τηλεοπτικά μακιαβελικός και ο αληθινός Πρόεδρος των ΗΠΑ βρίσκονται, θελημένα ή αθέλητα, σεναριακά πιο κοντά από ποτέ

Αν η Τέχνη μιμείται τη ζωή ή αν συμβαίνει το αντίθετο δεν είναι ερώτημα, φυσικά, που περιμένει κανείς ν' απαντηθεί από... αμερικανική τηλεοπτική σειρά, όμως σε αυτήν ακριβώς τη θέση φαίνεται πως βρέθηκαν μετά από τις τελευταίες εξελίξεις στην πολιτική σκηνή των ΗΠΑ οι σεναριογράφοι του διάσημου House of Cards: ο Frank Underwood μπορεί και πρέπει να παραμείνει όσο μακιαβελικός έχουμε αγαπήσει να τον παρακολουθούμε, η σύζυγός του το ίδιο, τα όσα συμβαίνουν ωστόσο από την ημέρα της εκλογής του Donald Trump στο ίδιο ύπατο αξίωμα... ξεπερνά την φαντασία τους ενίοτε. Ο πέμπτος κύκλος, λοιπόν, που - όπως είχαμε προαναγγείλει - ξεκινά αύριο αποκλειστικά στην COSMOTE TV για την ελληνική τηλεοπτική αγορά, θα πρέπει να καταφέρει δύο τινά: να κινηθεί στο ίδιο υψηλό επίπεδο με τον πολύ καλό τέταρτο κύκλο (μετά από έναν μετριότατο τρίτο), αλλά και να εντυπωσιάσει τηλεοπτικό κοινό που "παρακολουθεί" ουκ ολίγα... διόλου σοκαριστικά πια στα αμερικανικά δελτία ειδήσεων και το Web καθημερινά. Όχι και τόσο εύκολος "διπλός" στόχος!

Τα δύο πρώτα επεισόδια του πέμπτου κύκλου - που είχαμε την ευκαιρία να δούμε πριν από την έναρξή του στην COSMOTE TV - ακολουθούν το σεναριακό νήμα της σειράς χωρίς κανένα απολύτως χρονικό "κενό", συνεχίζοντας ακριβώς μετά από την τρομοκρατική ενέργεια με την οποία ολοκληρώθηκε ο τέταρτος κύκλος: oι Underwood έχουν κυρήξει μεταξύ τους ανακωχή εν όψει των επερχόμενων εκλογών, o Frank είναι μεν Πρόεδρος των ΗΠΑ αλλά βρίσκεται σε πολιορκία από τους πολιτικούς του αντιπάλους, η Claire θέλει να έχει περισσότερο ενεργό ρόλο στα πράγματα απ' ότι στο παρελθόν αλλά δεν τα καταφέρνει πάντοτε μ' επιτυχία, οι σύμβουλοί τους και ο περίγυρός τους έχει δικές του απόψεις κι επιδιώξεις... και σαν να μην ήταν η κατάσταση επαρκώς περίπλοκη ήδη, εγκλήματα που οι Underwood είχαν διαπράξει στο παρελθόν δείχνουν να επανέρχονται στο προσκήνιο απειλητικά. Ο πέμπτος κύκλος του House of Cards ξεκινά με πολλές υποσχέσεις σεναριακά και θα έχει ενδιαφέρον να διαπιστώσουμε πώς θα κρατήσει σταθερό ρυθμό για 13 επεισόδια.

Το σίγουρο είναι πως οποιοσδήποτε φόβος υπήρχε για την επιτυχημένη μετάβαση της σειράς σε νέα φάση μετά την λήξη της συνεργασίας της Netflix με τον δημιουργό της σειράς, τον Beau Willimon, δεν υπάρχει λόγος να παραμένει: οι βασικοί πλέον σεναριογράφοι Frank Pugliese και Melissa James είναι έμπειροι στην πορεία της σειράς, διαχειρίζονται το υλικό τους με δεξιοτεχνία και, αν μη τί άλλο, στα πρώτα επεισόδια του πέμπτου κύκλου δείχνουν να έχουν αποφύγει τον βερμπαλισμό του τρίτου που οδήγησε σε κακό ρυθμό και προβληματική ροή γενικότερα. Η σκηνοθεσία, δε, του Daniel Minahan είναι περισσότερο "προσωπική" και θυμίζει τις δύο πρώτες σεζόν του House of Cards, όπου ο Underwood καλλιέργησε το προφίλ του αδίστακτου πολιτικού και ταυτόχρονα αδίστακτου είρωνα "μιλώντας απευθείας στην κάμερα" με χαρακτηριστική επιτυχία. Σε γενικές γραμμές αποτελεσματικό το μοντάζ, πολύ καλοί στους δικούς τους ρόλους και οι υποστηρικτικοί χαρακτήρες, φροντισμένη όπως πάντοτε η μουσική.

Περισσότερη εντύπωση απ' όλα, ωστόσο, προξενεί η συνολική αίσθηση του πέμπτου House of Cards ως θέαμα με... ανατριχιαστικά βαθιές ρίζες στην πραγματικότητα. Ο Kevin Spacey δείχνει βεβαίως περισσότερο χαρισματικός κι επιβλητικός ως Πρόεδρος των ΗΠΑ από τον Donald Trump (κάτι όχι ιδιαίτερα δύσκολο), είναι ωστόσο εκπληκτικό το πώς "έχουν περάσει" στην συμπεριφορά του στοιχεία που έχει επιδείξει στις δημόσιες εμφανίσεις του κατ' επανάληψη ο τωρινός "πλανητάρχης". Είναι επίσης εκπληκτικό το πώς ενέργειες του Trump μέσα σε αυτούς τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησής του έχουν ενσωματωθεί ταιριαστά στο σενάριο (το οποίο θεωρητικά θα πρέπει να είχε ολοκληρωθεί πολύ πριν την εκλογή του Trump τον Νοέμβριο), αλλά και το πώς ακόμη και πολύ συγκεκριμένα θέματα - όπως αυτό της απαγόρευσης εισόδου στις ΗΠΑ αεροπορικών επιβατών από συγκεκριμένες χώρες, η κύρηξη "του πολέμου κατά της τρομοκρατίας" και η επικοινωνιακή του χρήση - βρέθηκαν... ως διά μαγείας στον πολιτικό σχεδιασμό του Underwood. Η Melania δεν μπορεί να ελπίζει ποτέ πως θα θυμίσει την Claire βέβαια (η Robin Wright είναι για μια ακόμη φορά καθηλωτική στον δικό της ρόλο), αλλά... δεν μπορεί να μιμείται και η ζωή πάντα την τέχνη!

Ο πέμπτος κύκλος του House of Cards - που ολοκληρώνεται σε 13 επεισόδια όπως πάντοτε - θα προβάλλεται από τις 31 Μαΐου στις 22.00 και κάθε Τετάρτη βράδυ στις 22.00 στο COSMOTE CINEMA 4HD, με δύο επεισόδια στη σειρά. Μετά την προβολή τους τα διπλά επεισόδια θα είναι διαθέσιμα on demand για μία εβδομάδα στην υπηρεσία COSMOTE TV PLUS. Οι συνδρομητές COSMOTE TV μπορούν άλλωστε να παρακολουθήσουν τη σειρά και ετεροχρονισμένα μέσω της λειτουργίας Replay TV ή εγγράφοντάς την σε σκληρό δίσκο. Και... welcome back, Frank!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ