Disney: και το Raya and the Last Dragon Δικτυακά

Οι Αμερικανοί θα εφαρμόσουν την υβριδική διάθεση ταινιών και το 2021 - τί σημαίνει πρακτικά για το κοινό;

Οι τεκτονικές αλλαγές που συντελούνται μπροστά στα μάτια μας, σχεδόν καθημερινά πλέον, όσον αφορά στο παραδοσιακό μοντέλο διανομής ταινιών παγκοσμίως απέκτησαν κυριολεκτικά νέα διάσταση την περασμένη Πέμπτη με την απόφαση της Warner να διαθέσει όλες της τις ταινίες στην Δικτυακή υπηρεσία HBO Max την ίδια ημέρα με την έναρξη προβολής τους στις κινηματογραφικές αίθουσες. Και όλα δείχνουν πως δεν είναι η μόνη που θα κινηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση.

Η Disney είχε διοργανώσει χθες και προχθές δική της εκδήλωση με την μορφή ενημέρωσης προς τους επενδυτές της και στο πλαίσιο αυτό έκανε πληθώρα ανακοινώσεων. Μία από τις σημαντικότερες: το "μοντέλο Mulan" θα υιοθετηθεί και μέσα στο 2021 για άγνωστο ως τώρα αριθμό ταινιών, ξεκινώντας όμως σίγουρα με την ταινία κινουμένων σχεδίων Raya and the Last Dragon τον Μάρτιο. Το φιλμ αυτό είναι παραγωγή των δημιουργών της άκρως επιτυχημένης Moana και κάτω από κανονικές συνθήκες μία από τις πλέον σημαντικές "παιδικές" κυκλοφορίες της επόμενης χρονιάς. Η Disney όμως - όπως ακριβώς έκανε με το Mulan τον Σεπτέμβριο - θα το προσφέρει στις 5/3 όχι μόνο στις κινηματογραφικές αίθουσες (όπου αυτές λειτουργούν προφανώς), αλλά και στην Δικτυακή της υπηρεσία Disney Plus την ίδια ημέρα, προς $29.99.

Η επιλογή της Disney στηρίζεται, φυσικά, στα ίδια δεδομένα με αυτά της Warner: η αβεβαιότητα για το αν και κατά πόσο θα έχουν επανέλθει σε κανονική λειτουργία τα σινεμά στις ΗΠΑ και παγκοσμίως - μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι το λιγότερο - παραμένει μεγάλη, ο αμερικανικός κολοσσός λοιπόν επιδιώκει να εκμεταλλευτεί μία κακή συγκυρία όσο περισσότερο μπορεί για να ενισχύσει την παρουσία του στην Δικτυακή παροχή ψυχαγωγικού περιεχομένου.

Είχαμε εκφράσει αμφιβολίες για το αν και κατά πόσο αρκετός κόσμος θα κατέβαλλε τον Σεπτέμβριο 30 δολάρια για να παρακολουθήσει την Mulan στο σπίτι του μέσω Disney Plus Premiere Access (ειδικά γνωρίζοντας πως θα μπορούσε να κάνει το ίδιο δωρεάν ως συνδρομητής του Disney Plus στις 4 Δεκεμβρίου), αν ωστόσο το πείραμα είχε αποτύχει παταγωδώς η Disney δεν θα το επαναλάμβανε κατά πάσα πιθανότητα. Το γεγονός πως το κάνει με το Raya and the Last Dragon αλλά και πως έχει την πρόθεση να εφαρμόσει το ίδιο μοντέλο και σε άλλα φιλμ κατά περίπτωση, σημαίνει πως το αποτέλεσμα του πειράματος ήταν είτε ικανοποιητικό είτε ασαφές.

Σε κάθε περίπτωση, αν το παράδειγμα της Warner και της Disney για ταυτόχρονη προβολή κινηματογραφικών ταινιών στις αίθουσες και τα σαλόνια ακολουθήσουν και τα άλλα studio του Hollywood (έστω και στο πλαίσιο της μη ομαλής λειτουργίας των σινεμά λόγω COVID-19), υπάρχει πάντοτε η εξής πιθανότητα: όταν επιστρέψουμε σε μία κάποια "κανονικότητα", παγκοσμίως, το κοινό να έχει επιδείξει πια σε τέτοιο βαθμό την επιθυμία να έχει την επιλογή "αίθουσα ή σαλόνι" μόνιμα διαθέσιμη, ώστε πρακτικά να υποχρεώνει τις κινηματογραφικές να την καθιερώσουν.

Στα χρόνια που θα ακολουθήσουν από εκείνο το σημείο και πέρα θα φανεί, αδιαμφισβήτητα πια, αν η σχέση του κοινού με το σινεμά αλλάζει στις μέρες μας ανεπιστρεπτί ή αν "όλο αυτό" που συμβαίνει τους τελευταίους μήνες είναι μία απλή "παρένθεση" χωρίς μακροπρόθεσμες συνέπειες. Το πιθανότερο, φυσικά, είναι "η αλήθεια να βρίσκεται κάπου στην μέση" και ο COVID-19 απλώς να επιτάχυνε ως καταλύτης διαδικασίες και ζυμώσεις που θα χρειάζονταν πολύ περισσότερα χρόνια για να ολοκληρωθούν "κάτω από κανονικές συνθήκες". Ποιός μπορεί, ωστόσο, να είναι 100% σίγουρος ακόμη και γι' αυτό; Κανείς, οπότε... υπομονή μέχρι να το ανακαλύψουμε!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ