Warner: κάθε νέα ταινία του 2021 σε σινεμά και HBO Max μαζί

Ένα από τα κορυφαία studios του Hollywood "σπάει το ρόδι", δρομολογεί εξελίξεις ευρύτερες

Εκείνοι κι εκείνες που παρακολουθούν την εξέλιξη του παραδοσιακού σινεμά και παράλληλα της οικιακής ψυχαγωγίας γνώριζαν εδώ και πάρα πολύ καιρό πως οι δύο αυτοί κόσμοι θα βρίσκονταν σε σύγκρουση - όπως και συνέβαινε τα τελευταία χρόνια άλλωστε - πριν καταλήξουν σε κάποιου είδους λειτουργική συμβίωση. Κανείς δεν περίμενε όμως πως αυτή θα ερχόταν σύντομα. Η πανδημία του COVID-19 άλλαξε τα πάντα, λειτουργώντας ως καταλύτης για επιτάχυνση αποφάσεων και διαδικασιών που πιθανώς θα χρειάζονταν ουκ ολίγα χρόνια ακόμη για να ολοκληρωθούν... και το πρώτο βήμα γίνεται επίσημα από την Warner Bros μέσα στο 2021.

Πράγματι, ενώ η Disney είχε κάνει μία παρόμοια, μεμονωμένη και φορσέ, κίνηση με την Mulan το φθινόπωρο, η Warner κάνει ένα βήμα αποφασιστικό: η μεγάλη κινηματογραφική ανακοίνωσε πως σε όλη την διάρκεια της επόμενης χρονιάς θα κάνει διαθέσιμες τις νέες ταινίες της στην Δικτυακή της υπηρεσία, το HBO Max, ταυτόχρονα με τις κινηματογραφικές αίθουσες. Οι παραγωγές αυτές θα παραμένουν διαθέσιμες στην βιβλιοθήκη της υπηρεσίας για έναν μήνα και μετά θα αφαιρούνται από αυτήν για κάποιο χρονικό διάστημα - ώστε να βοηθούν τις πωλήσεις των ταινιών σε ψηφιακά αντίτυπα ή οπτικούς δίσκους προφανώς - επιστρέφοντας αργότερα για μόνιμη παρουσία εκεί. Όλα τα φιλμ θα προσφέρονται σε ποιότητα εικόνας 4Κ/HDR και ήχο ποιότητας Dolby Atmos, ικανοποιώντας τις απαιτήσεις του οικιακού κοινού.

Και δεν αναφερόμαστε σε... 4 ή 5 φιλμ: όχι λιγότερες από 17 ταινίες θα προσφερθούν από την Warner με αυτό το "υβριδικό" μοντέλο, συμπεριλαμβανομένων των The Suicide Squad, The Matrix 4, Dune, Godzilla vs. Kong και Space Jam: A New Legacy. Άλλες ταινίες που θα προβληθούν με τον ίδιο τρόπο είναι οι Little Things, Judas and the Black Messiah, Tom & Jerry, Mortal Kombat, Those Who Wish Me Dead, The Conjuring: The Devil Made Me Do It, In The Heights, Reminiscence, Malignant, The Many Saints of Newark, King Richard και Cry Macho. Υπενθυμίζεται πως ένα από τα φετινά αναμενόμενα megahits της Warner, το Wonder Woman 1984, θα προβληθεί στις ΗΠΑ στις 25 Δεκεμβρίου με τον ίδιο τρόπο - απόφαση που τα μέσα ενημέρωσης και το κοινό υποδέχθηκαν θετικά, επηρεάζοντας ίσως σε έναν βαθμό τα πλάνα της Warner.

Από την πλευρά της η μεγάλη κινηματογραφική δηλώνει, διά στόματος της διευθύνουσας συμβούλου Ann Sarnoff, πως "διανύουμε μία περίοδο δίχως προηγούμενο στον κόσμο του θεάματος και οφείλουμε να εξερευνήσουμε ασυνήθιστες λύσεις". "Κανείς δεν θέλει την επιστροφή των ταινιών στην μεγάλη οθόνη πιο πολύ από μας", συνεχίζει η Sarnoff, "και καταλαβαίνουμε πως σε αυτές στηρίζεται η επιβίωση των σινεμά, όμως θα πρέπει να βρούμε μία ισορροπία ανάμεσα σε αυτό το γεγονός και στην μεγάλη πιθανότητα οι πιο πολλές κινηματογραφικές αίθουσες στις ΗΠΑ να υπολειτουργούν για όλη την διάρκεια του 2021". Είναι ενδεχόμενο που κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει σήμερα με την αβεβαιότητα λόγω COVID-19 ακόμη δεδομένη.

Αναλυτές σημειώνουν πως η Warner έχει ήδη συνάψει στις ΗΠΑ, για το ειδικό αυτό πλάνο της του 2021, και ειδικές συμφωνίες με τις μεγάλες αλυσίδες κινηματογραφικών αιθουσών - AMC, Regal κλπ. - με πολύ καλύτερους όρους συνεργασίας απ' ότι συνήθως, ώστε να τις συναντήσει πολύ λιγότερες αντιδράσεις και παράπονα. Αυτό μάλλον ισχύει, όμως είναι πολύ δύσκολο να μην χαρακτηρίσει κανείς την όλη αυτή εξέλιξη ως πολύ σημαντική και ίσως κομβική στην πορεία σύγκλισης ανάμεσα στο παραδοσιακό και το Δικτυακό σινεμά. Είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο πως, από την στιγμή που έγινε η αρχή, το Hollywood συνολικά θα επανεξετάσει την σχέση του με το καταναλωτικό κοινό και θα το κάνει σε νέες βάσεις από το 2022 και μετά, όπως όλα δείχνουν.

Μέσα από όλα αυτά βεβαίως η Warner θα χάσει πολλά έσοδα το 2021, θα ενδυναμώσει όμως μέσα σε αυτό το 12μηνο την δική της υπηρεσία HBO Max - κάτι που ίσως επιτρέψει στην δεύτερη να συναγωνιστεί αξιοπρεπώς τις υπηρεσίες Netflix και Disney Plus σε πλαίσιο μακροπρόθεσμο. Για να δούμε, λοιπόν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ