Mulan: και δωρεάν στο Disney Plus με "απόσταση" 90 ημερών

Η Disney κάνει το πρώτο μεγάλο της πείραμα εν μέσω COVID-19, τα αποτελέσματα θα έχουν ενδιαφέρον

Δεν χωρά καμία αμφιβολία στο γεγονός ότι ακόμη και όταν θα έχει αντιμετωπιστεί ιατρικά και οι κοινωνίες του κόσμου θα έχουν επιστρέψει σε κάποιου είδους "φυσιολογική ζωή", ο COVID-19 θα έχει αφήσει ορατά σημάδια στην αγορά του θεάματος, της τεχνολογίας και πολλών άλλων με τις αλλαγές που επιτάχυνε να συμβούν. Πέρυσι τέτοιο καιρό, για παράδειγμα, ούτε καν ως φανταστικό θέμα συζήτησης δεν υπήρχε το ενδεχόμενο να μην προβληθεί στα σινεμά το Mulan, η νέα ταινία της Disney που θεματικά σχετίζεται με το κινούμενό της σχέδιο του 1998. Όμως ο αμερικανικός κολοσσός, μετά από πολλαπλές αναβολές και μετακινήσεις ημερομηνιών την άνοιξη και το καλοκαίρι, εν τέλει θα κάνει ακριβώς αυτό: θα προβάλλει το πολυαναμενόμενο αυτό φιλμ μόνο μέσω Internet, αποκλειστικά στην επιτυχημένη του συνδρομητική υπηρεσία Disney Plus, σε λίγες μέρες από σήμερα.

Η είδηση θα ήταν από μόνη της ούτως ή άλλως σημαντική - αληθινό ορόσημο εξελίξεων, έστω κι αν την κίνηση "αντί για αίθουσες στο σπίτι" την έκανε πρώτη κι επιτυχημένα η Universal τον Απρίλιο με το Trolls: World Tour - όμως υπάρχουν πρόσθετες παράμετροι που την καθιστούν ακόμη σημαντικότερη. Πρώτον: η Disney με... θράσος περισσό (αλλά σαφέστατα και για να "τσεκάρει αντιδράσεις" από το κοινό προστατεύοντας παράλληλα την αξία του Mulan ως παραγωγής) δεν θα προσφέρει την ταινία στους συνδρομητές του Disney Plus δωρεάν. Θα την πωλεί προς $29.99 (!), τιμή ευδιάκριτα υψηλότερη από αυτήν στην οποία αντιστοιχούν οι νέες παραγωγές αν αγοραστούν μέσω π.χ. iTunes ή Google Play αλλά και ευδιάκριτα υψηλότερη, προφανώς, από αυτήν που αντιστοιχεί σε ένα εισιτήριο κινηματογράφου.

Η Disney υποστηρίζει την επιλογή της αυτή υπογραμμίζοντας πως αφενός στο σπίτι το Mulan μπορούν να το παρακολουθήσουν πολύ περισσότερα του ενός άτομα μαζί - είναι και οικογενειακή ταινία κατά μία έννοια - αφετέρου πως με εκείνα τα $29.99 μπορεί στην συνέχεια να την παρακολουθήσει κανείς όσες φορές θέλει. Δεν παύει να είναι, ωστόσο, μάλλον... παράδοξο το μοντέλο του να ζητά η Disney $29.99 για μία ταινία του Disney Plus, για το οποίο οι συνδρομητές της υπηρεσίας καταβάλλουν ήδη $6.99 μηνιαίως. Σημειώνεται πως δεν έχει γνωστοποιηθεί σε τί είδους ποιότητα εικόνας και ήχου θα προσφερθεί το Mulan μέσω Disney Plus.

Δεύτερον - κι αυτό είναι κάτι που η Disney προσπαθεί να κρατήσει μυστικό αυτήν την στιγμή αλλά φυσικά... ουδέν κρυπτόν στο Web πλέον - το Mulan θα προσφερθεί και δωρεάν στους συνδρομητές της υπηρεσίας Disney Plus. Πότε; Αυτό είναι το ενδιαφέρον και το ειρωνικό συνάμα: στις 4 Δεκεμβρίου, ακριβώς δηλαδή 90 ημέρες μετά από την Δικτυακή εμπορική του διάθεση. Η Disney θέλει να διαμηνύσει προς πάσα κατεύθυνση, με άλλα λόγια, πως... "εσωτερικά" έχει την πρόθεση να σεβαστεί πλήρως την χρονική απόσταση που παραδοσιακά χωρίζει την προβολή ταινιών στα σινεμά από την ψηφιακή διάθεσή τους στο iTunes ή στο Google Play για θέαση στο σπίτι.

Για όλους τους προφανείς λόγους την ημερομηνία της 4ης Δεκεμβρίου δεν την... διαλαλεί ακριβώς η Disney με δελτία Τύπου ή άλλες ανακοινώσεις - όμως είναι θέμα χρόνου να μαθευτεί, τουλάχιστον από το κοινό που ενημερώνεται τακτικά μέσω Internet. Θα έχει, λοιπόν, μεγάλο ενδιαφέρον να διαπιστώσουμε πώς θα αντιμετωπίσουν οι συνδρομητές του Disney Plus το πείραμα αυτό του αμερικανικού κολοσσού: θα αγοράσουν το Mulan την ημέρα της "ψηφιακής προβολής" του με αυτό το όχι ευκαταφρόνητο αντίτιμο ή θα περιμένουν μέχρι τον Δεκέμβριο, εκφράζοντας εν μέρει τις αντιρρήσεις τους; Υπενθυμίζουμε, βεβαίως, πως η υπηρεσία Disney Plus δεν είναι ακόμη διαθέσιμη στην Ελλάδα και δεν έχουμε μέχρι στιγμής κανενός είδους επιβεβαιωμένο σχετικό χρονοδιάγραμμα. Για να δούμε, λοιπόν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ