Batman vs Superman: Dawn of Justice

Υπερηρωϊκό οικιακό υπερθέαμα, εκδόσεις - διακριτές - δύο

Η δεύτερη εμπορική έκδοση που κυκλοφορεί είναι συνδυαστική: προσφέρει σε όμορφα σχεδιασμένη μεταλλική συσκευασία (steelbook) τόσο την κινηματογραφική εκδοχή, όσο και την αντίστοιχή της σε εικόνα 3D. Παρά το γεγονός ότι οι κατασκευαστές τηλεοράσεων και προβολέων δεν προωθούν την στερεοσκοπική εικόνα συστηματικά όπως άλλοτε, συνεχίζει να υπάρχει ένα ποσοστό θεατών που απολαμβάνει το εφέ του "βάθους" και του "όγκου" στις παραγωγές 3D - και γι' αυτούς το Batman vs Superman επιφυλάσσει μερικές σεκάνς αληθινά εντυπωσιακές. Το εφέ 3D έχει προστεθεί (όπως σε όλες σχεδόν τις ταινίες) στην διαδικασία της επεξεργασίας, όμως επειδή ο Snyder έχει επιλέξει σε πολλά σημεία του Dawn of Justice κάμερες που κινούνται στον άξονα του βάθους - καθώς κι επειδή τα ψηφιακά εφέ είναι... αναμενόμενα μεγαλοπρεπή - το οπτικό αποτέλεσμα συχνά εκπλήσσει με την αληθοφάνειά του. H αρχική σεκάνς της δολοφονίας του ζεύγους Wayne, το απίθανα πειστικό Batmobile, τα τοπία των πόλεων με τα zoom in/zoom out είναι λίγα μόνο από τα σημεία όπου η 3D εικόνα του Batman vs Superman όντως προσθέτει "το κάτι παραπάνω" στον ήδη εντυπωσιακό οπτικό τομέα του φιλμ.

Όχι ότι όσοι και όσες επιλέξουν την Ultimate Edition θα έχουν περιθώριο για παράπονο όσον αφορά στην ποιότητα της "παραδοσιακής" εικόνας, βέβαια. Η εκτενής χρήση του μαύρου και των σκιών, τα υποτονισμένα χρώματα και η απίθανη λεπτομέρεια σε κάθε τί "γράφουν στην οθόνη" ένα από τα πλέον φροντισμένα blockbusters της χρονιάς από οπτικής πλευράς: οποιαδήποτε κι αν είναι η γνώμη του καθενός για τις αισθητικές επιλογές του Snyder, η μεταφορά της εικόνας σε Blu-ray αυτή καθ' αυτή είναι πρακτικά άψογη. Συγκλονιστικός είναι και ο ήχος: η μουσική των Zimmer και Junkie XL αξιοποιεί πρίμα και μπάσα όπως ελάχιστα άλλα soundtracks μπορούμε να σκεφτούμε, ενώ τα εφέ των συγκρούσεων και των εκρήξεων ακόμη και σε σχετικά απλά συστήματα home cinema κυριολεκτικά... δονούν τον χώρο όπου θα παρακολουθήσει κανείς το Blu-ray της ταινίας. Το ηχητικό πεδίο γενικότερα της παραγωγής έχει να επιδείξει κατευθυντικότητα και συμμετοχή σε όλες τις σκηνές σε βαθμό που δεν συναντάμε συχνά. Μοναδικό μας παράπονο η απρόσεκτη μίξη σε συγκεκριμένα σημεία της ταινίας, όπου οι διάλογοι των ηθοποιών δεν είναι τόσο διακριτοί από την μουσική και τα εφέ όσο θα θέλαμε.

Ο τομέας ο οποίος θα αφήσει τους πάντες ικανοποιημένους, πάντως, είναι αυτός των extras. Τόσο η εμπορική έκδοση της Ultimate Edition όσο και η συνδυαστική 2D/3D προσφέρουν όχι λιγότερο από πρόσθετο περιεχόμενο από 2 ολόκληρων ωρών. Αυτό είναι καλοδιαλεγμένο και ενώ, όπως είναι φυσικό, κάποια τμήματά του θα ενδιαφέρουν κάποιους, κάποια κάποιους άλλους, το γενικό τους επίπεδο είναι υψηλό. Ποικίλουν από τεχνικά ντοκυμαντέρ για το Batmobile ή την μυστική κρυψώνα του Batman και συνεντεύξεις των συντελεστών για την σύγκρουση των δύο πρωταγωνιστών υπερηρώων, μέχρι μίνι αφιερώματα σε αυτούς και την Wonder Woman, μια ψυχανάλυση του Lex Luthor (!), ακόμη και μία πρόγευση της συνεργασίας των υπερηρώων αυτών στο Justice League. Όλα τα extras προσφέρονται σε υψηλή ευκρίνεια και, κατά τη γνώμη μας, αξίζουν το λιγότερο μίας θέασης, όποια έκδοση Blu-ray κι αν επιλέξει κανείς.

Το σχετικό ερώτημα, ωστόσο, παραμένει: ποιά από τις δύο εμπορικές εκδόσεις του Batman vs Superman προτείνουμε για αγορά, με δεδομένο πως αν προτείναμε και... τις δύο - και λαμβάνοντας στα υπ' όψιν το κοινό υλικό που μοιράζονται - θα ήταν μάλλον υπερβολικό; Εξαρτάται, εν τέλει, από τις προτεραιότητες και τις προσωπικές προτιμήσεις κάθε καταναλωτή. Οι θεατές που ενδιαφέρονται για την εικόνα 3D και τις σεκάνς του Dawn of Justice που την αξιοποιούν, θα επιλέξουν προφανώς την συνδυαστική εμπορική έκδοση 2D/3D (στην εμπλουτισμένη εκδοχή της ταινίας δεν έγινε ποτέ μετατροπή σε στερεοσκοπική εικόνα). Οι θεατές που δεν ενδιαφέρονται τόσο για την εικόνα 3D αλλά για περισσότερη συνοχή και ομαλότερη ροή στην ίδια την ταινία - έστω κι αν αυτό τήν καθιστά τρίωρη - θα επιλέξουν την Ultimate Edition. Και στις δύο περιπτώσεις θα λάβουν τα εκτενή extras και την "παραδοσιακή", 2D εκδοχή που φιλοξένησαν τα σινεμά ως... "bonus" τρόπον τινά. Υποψιαζόμαστε πως, θέτοντάς το με αυτόν τον τρόπο, ο καθένας μπορεί να επιλέξει ευκολότερα, έτσι δεν είναι; Ε, ναι!

Βαθμολογία: 8 αστεράκια αθηνόραμα digital - editor’s choice

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ