Batman vs Superman: Dawn of Justice

Υπερηρωϊκό οικιακό υπερθέαμα, εκδόσεις - διακριτές - δύο

Είδος: Περιπέτειες
Τιμή: €34,99

Εταιρία: Warner Bros
Διανομή: Tanweer

Οι Warner και DC μπορεί να χρειάστηκαν το χρόνο τους προκειμένου να συνθέσουν το δικό τους "κινηματογραφικό σύμπαν" ως απάντηση στο αντίστοιχο της Marvel, από τη στιγμή ωστόσο που τα πράγματα έχουν τεθεί σε κίνηση όλα δείχνουν πως ταινίες με τους Superman, Batman, Wonder Woman, Flash, Aquaman και άλλους πολλούς θα έχουμε το λιγότερο δύο κάθε χρόνο πλέον. Αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο το Batman vs Superman, που προβλήθηκε στα τέλη Μαρτίου στα σινεμά, είναι τόσο σημαντικό: είναι η ταινία που εκκινεί ουσιαστικά αυτό το "σινε-σύμπαν" και οι εντυπώσεις που δημιουργεί θέτουν τις βάσεις (και το επίπεδο των προσδοκιών) για την συνέχεια. Με την υποδοχή του κοινού εμπορικά θερμή αλλά τις κριτικές του Τύπου σαφώς λιγότερο κολακευτικές, είναι μάλλον ασφαλές να ισχυριστεί κανείς ότι το φιλμ θα μπορούσε να έχει θέσει τον πήχυ ψηλότερα. Μετά από όλες τις σχετικές συζητήσεις, πάντως, αυτές τις ημέρες κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά η οικιακή εκδοχή της σε DVD/Blu-ray... και μάλιστα σε δύο διαφορετικές εκδόσεις έκαστη. Αξίζει μία θέση στην ταινιοθήκη των θεατών που αγαπούν την εντυπωσιακή δράση και, αν ναι, ποιά από τις δύο;

Το Batman vs Superman αμιγώς κινηματογραφικά είναι αλήθεια πως χαρακτηρίστηκε από συγκεκριμένες αδυναμίες ακριβώς λόγω της "αποστολής" του: να φέρει αντιμέτωπους δύο από τους δημοφιλέστερους υπερήρωες στην ιστορία των comics, να εξηγήσει τα πώς και τα γιατί ικανοποιητικά, να εισάγει έναν τρίτο χαρακτήρα στο όλο σενάριο και να τον αναπτύξει επαρκώς (την Wonder Woman), ακόμη και να προϊδεάσει με συγκεκριμένες σκηνές για την "ομαδική" ταινία της Warner με αυτούς και άλλους χαρακτήρες, το Justice League. Ήταν ομολογουμένως πολλά για να "χωρέσουν" με άνεση σε 2.5 ώρες συνολικής διάρκειας, οπότε δικαιολογημένη η γκρίνια πολλών θεατών για μη ομαλή ροή των συμβάντων, για πράγματα που συνέβαιναν ανεξήγητα και "βολικά", για σεναριακά νήματα που δεν ολοκληρώνονταν. Όλα αυτά αφορούν στην σινε-εκδοχή του Batman vs Superman και σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό ισχύουν.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, για πρώτη φορά, πραγματικά αισθανόμαστε πως χρειάζεται να γίνει αντιπαραβολή δύο εκδόσεων της ίδιας ταινίας σε Blu-ray: στην ουσία πρόκειται για δύο διαφορετικές προτάσεις. Η μία έκδοση που κυκλοφορεί είναι η λεγόμενη Ultimate Edition, η οποία περιέχει το Batman vs Superman στην εκδοχή που ο σκηνοθέτης της, ο Zack Snyder, αρχικά ήθελε να προβάλλει στα σινεμά. Αυτή έχει διάρκεια 182 λεπτών αντί για 152 της κινηματογραφικής εκδοχής και κανείς δεν μπορεί να διαφωνήσει με το γεγονός ότι βελτιώνει το Batman vs Superman πάρα πολύ στα προαναφερθέντα σημεία-λόγους για... γκρίνια που είχε ποσοστό του κοινού κατά την αρχική του προβολή: και καταφανώς ομαλότερη ροή έχει (και οι εμβόλιμες σκηνές της Wonder Woman και της Justice League δεν την διαταράσσουν στον ίδιο βαθμό), και "επεκτείνει" κάποιες προσωπικές και ψυχογραφικές σκηνές αποτελεσματικά, και προσθέτει "το κάτι παραπάνω" στις σεκάνς της δράσης και των συγκρούσεων.

Ναι, θα υπάρχει πάντοτε ένα ποσοστό των θεατών που δεν... ενθουσιάζεται ακριβώς με τις τρίωρες ταινίες - δεν χωρά ωστόσο αμφιβολία στο γεγονός ότι αυτή η εκδοχή του Batman vs Superman είναι περισσότερο μεστή, συναφής και εν τέλει κατανοητή. Στο σινεμά ουκ ολίγοι θα υποστήριζαν, βγαίνοντας από την αίθουσα, πως "η ταινία τράβηξε πολύ" και, στις συνθήκες των σινεμά, ενδεχομένως θα είχαν δίκιο. Στο οικιακό περιβάλλον, ωστόσο, που είναι εντελώς διαφορετικό ως χώρος θέασης στην "συλλογιστική" και την "ψυχολογία" του, θεωρούμε πως η εμπλουτισμένη αυτή εκδοχή όχι μόνο δεν κουράζει, αλλά ικανοποιεί περισσότερο. Στην ίδια συσκευασία της Ultimate Edition, άλλωστε, προσφέρεται σε δεύτερο δισκάκι Blu-ray και η κινηματογραφική εκδοχή για όποιον τήν προτιμά.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ