Jurassic World: Fallen Kingdom

Επιστροφή δεινοσαυρική, περισσότερο εντυπωσιακή από ποτέ

H Universal έχει βεβαίως δημιουργήσει παράδοση στις φροντισμένες μεταφορές ταινιών της σε μορφή Blu-ray/UHD Blu-ray για την οικιακή αγορά - αλλά με το Fallen Kingdom κατόρθωσε να κινηθεί σε υψηλότερο επίπεδο όχι μόνο σε σχέση με αυτές, αλλά και συγκριτικά με τις πιο πολλές άλλες κυκλοφορίες UHD BD έχουμε δει μέσα στο 2018. Η εικόνα του νέου Jurassic World σε υπερυψηλή ευκρίνεια (είχαμε την ευκαιρία αντιπαραβολής και με την έκδοση σε "απλή" υψηλή αφού στην συσκευασία περιλαμβάνεται τόσο το UHD BD όσο και το σύνηθες Blu-ray) είναι εκπληκτική: πέρα από το υψηλότατο επίπεδο λεπτομέρειας που επιδεικνύει βάσει ανάλυσης, το οποίο περιγράφει τα πάντα με τρόπο ολοφάνερα περισσότερο πειστικό, αποδίδει υπέροχη "υφή" και "βάθος" σε όλες τις σκηνές, καθώς και μεγάλη χρωματική γκάμα που καλύπτει κάθε πιθανή απόχρωση σε κάθε πιθανή περίσταση.

Κάτι που μάς εξέπληξε σε έναν βαθμό στο Fallen Kingdom είναι αυτό: παρ' ότι ο τίτλος αξιοποιεί το πρότυπο Dolby Vision (την καλύτερη διαθέσιμη επιλογή για χρωματική απόδοση υλικού τεχνολογίας HDR), η εικόνα του δεν έχει "εξάρσεις" σε highlights - π.χ. εκρήξεις, γυαλάδες κλπ. - που έχουμε συναντήσει σε άλλες παραγωγές. Αντιθέτως το καινούργιο Jurassic World δείχνει να υιοθετεί μία περισσότερο "φυσική" παλέτα σε όλη του την διάρκεια και μόνο σε δύο πράγματα διακρίνει κανείς τον ρόλο του Dolby Vision: στην εξαιρετική απόδοση των σκοτεινών τόνων και σκιών, καθώς και στην απίθανα ρεαλιστική απεικόνιση της λάβας και της φωτιάς. Αυτή η προσεκτική χρήση του Dolby Vision, δε, κατέστησε εφικτή και την μεγαλύτερη ίσως επιτυχία του Fallen Kingdom στον οπτικό τομέα: τον πρακτικά τέλειο συνδυασμό των ειδικών εφέ - που είναι, όπως καταλαβαίνει κανείς ακόμη κι αν μιλούσαμε μόνο για τους δεινοσαύρους, πολλά - με το παραδοσιακά γυρισμένο υλικό.


Ο ήχος στην οικιακή έκδοση του νέου Jurassic World είναι - πράγμα σπάνιο - εξίσου προσεγμένος με την εικόνα. Ποιότητας DTS:X στην ολοκληρωμένη του μορφή (περιορίζεται σε DTS Master Audio όταν αποδίδεται από ηχοσυστήματα 5.1/7.1) είναι αληθινά απολαυστικός, αποδίδοντας τα πάντα με διαύγεια και πειστικότητα που σπάνια συναντά κανείς σε οικιακή εκδοχή ταινίας. Ο ήχος "περικυκλώνει" τον θεατή με ρεαλισμό και ακρίβεια, κινούμενος σε συγκεκριμένες σεκάνς από την μία κατεύθυνση του χώρου στην άλλη... καλύτερα απ' ότι σε κινηματογραφική αίθουσα, ενώ σε άλλες "ήσυχες" σκηνές δημιουργεί αριστοτεχνικά νοητό "θόλο" με τα περιβαλλοντικά εφέ του. Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ η ομιλία των ηθοποιών και η συνοδευτική μουσική δεν χάνουν απολύτως τίποτε από την δική τους λεπτομέρεια - το subwoofer, δε, "ξέρει" πώς ακριβώς να συμμετάσχει θεαματικά χωρίς να "πνίγει" τα άλλα κανάλια. Ήχος σεμιναρίου, πραγματικά.

Στον τομέα των extras η αλήθεια είναι πως το Fallen Kingdom θα έχει προσφέρει κάτι παραπάνω ποιοτικά: η Universal επέλεξε να δώσει έμφαση στην ποσότητα - περιλαμβάνονται όχι λιγότερα από 12 ντοκυμαντέρ, συνεντεύξεις και μικροαφιερώματα! - όμως τα πιο πολλά είναι συνοπτικά, διάρκειας 5-10 λεπτών το πολύ (κάποια πολύ λιγότερης), και η πληροφορία που προσφέρουν είναι ελαφρώς επιδερμική. Αποτέλεσμα: οι... super fans των Jurassic θα αφιερώσουν μεν μία ή μιάμισι ώρα στην θέαση όλων των extras, αλλά δεν θα προσπαθήσουν ποτέ να τα μοιραστούν π.χ. με κάποιον φίλο ή επισκέπτη. Οι... μη super fans πιθανώς δεν θ' ασχοληθούν καθόλου, παρά το γεγονός ότι τα extras του καινούργιου αυτού Jurassic World προσφέρονται όλα ανεξαιρέτως σε εικόνα ανάλυσης 4Κ (πράγμα σπάνιο).

Έχοντας πει τα παραπάνω, φυσικά, έχουμε πλήρη... συναίσθηση του γεγονότος πως μία ταινία όπως το Jurassic World: Fallen Kingdom δεν θα κριθεί από το κοινό στο οποίο απευθύνεται βάσει των extras που προσφέρει στην ουσία: είναι ένα συναρπαστικό blockbuster με γνώριμο, αγαπημένο στο κοινό αυτό θέμα, το οποίο έχει μεταφερθεί σε Blu-ray και Ultra HD Blu-ray με τεχνικό τρόπο απολύτως κοιρυφαίο... και αυτό είναι υπεραρκετό για να το προτείνουμε για αγορά. Ειδικά οι κάτοχοι ποιοτικών ηχοσυστημάτων home cinema οφείλουν να το προσθέσουν στην συλλογή τους ακόμη κι αν δεν αρέσκονται στα Jurassic Park/World, μόνο και μόνο ως demo υλικό για τον εξοπλισμό τους. Τα εύσημα στην Universal, η οποία θα μπορούσε να προσφέρει εν όψει εορταστικής περιόδου στην καταναλωτική αγορά μία τυπική μεταφορά του Fallen Kingdom - και πάλι μία τέτοια να αποδειχθεί εμπορικά επιτυχής - επέλεξε όμως να κάνει τεχνικά "το κάτι παραπάνω" ώστε η μεταφορά αυτή να ξεχωρίσει. Και μέχρι το επόμενο Jurassic World... έχουμε καιρό!

Βαθμολογία: 9 αστεράκια αθηνόραμα digital - editor’s choice

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ