Jurassic World

Οικιακό blockbuster μεν, οπτικοακουστικό υπερθέαμα δε

Είδος: Περιπέτειες
Τιμή: €24,99

Εταιρία: Universal
Διανομή: Tanweer

Ελάχιστες κινηματογραφικές σειρές μπορούν να επικαλεστούν την δημοτικότητα των Jurassic Park - έστω κι αν δεν είναι δύσκολο να υποστηρίξει κανείς πως βάσει της απίθανης επιτυχίας του αρχικού ίσως τα επόμενα θα μπορούσαν να είχαν κινηθεί σε ποιοτικό επίπεδο κατά τι υψηλότερο. Ασυζητητί, ωστόσο, κάθε ένα από τα Jurassic Park αντιστοιχεί στον... ορισμό σχεδόν του καλοκαιρινού blockbuster που μεγάλο ποσοστό του κοινού επιλέγει συνειδητά ως το είδος της ξέγνοιαστης ψυχαγωγίας που στηρίζεται κυρίως στις συναρπαστικές σεκάνς και τους πρωταγωνιστές δεινόσαυρους. Με το Jurassic World: Fallen Kingdom αυτές τις ημέρες στις κινηματογραφικές αίθουσες, η Universal κυκλοφορεί σε παράλληλη προώθηση το πρώτο Jurassic World της σεζόν 2015 σε Blu-ray και UHD Blu-ray. Έχοντας ήδη αξιολογήσει την πρώτη έκδοση παλαιότερα, αξιολογούμε την νεότερη 4Κ. Η γνώμη μας;

Το σενάριο του Jurassic World είναι βέβαια εξαιρετικά απλό, καθώς η ταινία είχε ως στόχο να "επανεκκινήσει" τη σειρά και λειτουργεί ακριβώς έτσι - όχι δηλαδή ως απλός "πνευματικός διάδοχος" του πρώτου Jurassic Park, αλλά ως εξσυγχρονισμένο remake του σχεδόν. Μην... μαθαίνοντας τίποτε από τα λάθη του παρελθόντος, μία ομάδα επιστημόνων φιλοδοξεί να δημιουργήσει ένα καινούργιο πάρκο ψυχαγωγίας με δεινόσαυρους στην τοποθεσία όπου είχαμε παρακολουθήσει τα τεκταινόμενα του Jurassic Park.


Αυτή τη φορά, υποτίθεται, το εγχείρημα θα ήταν ασφαλέστερο επειδή οι δεινόσαυροι δεν "αναστήθηκαν" από αναλλοίωτο DNA των προϊστορικών, όπως στο αρχικό φιλμ, αλλά δημιουργήθηκαν μετά από γενετικό προγραμματισμό. Η φύση, βέβαια, έχει... άλλη γνώμη για όλα αυτά και γρήγορα γίνεται αντιληπτό πως ο κίνδυνος με την τροποποιημένη "έκδοση" του T-Rex είναι στην πράξη πολύ μεγαλύτερος για όλους τους παρόντες στο νησί.

Ως κινηματογραφική δημιουργία το Jurassic World είναι αυτό ακριβώς που επεδίωξε η Universal: ένα ακόμη περισσότερο εντυπωσιακό, ακόμη περισσότερο συναρπαστικό Jurassic Park, με το ίδιο βασικό θέμα αλλά εξελιγμένο τεχνικό τομέα, φρέσκα πρόσωπα και ίσως κάποια αδιόρατη... συναίσθηση του γεγονότος πως δεν μπορεί να είναι αυτά και ταυτόχρονα κάτι παραπάνω. Έχει καλό ρυθμό, αποτελεσματική σκηνοθεσία, ικανοποιητικές ερμηνείες μα - όντας σχεδιασμένο εξ αρχής με συγκεκριμένα δεδομένα και ζητούμενα - το Jurassic World δεν "συντάραξε" τον κόσμο των καλοκαιρινών action flicks ως κάτι το γνήσια καινούργιο και ξεχωριστό. Όχι πως το κοινό... ενοχλήθηκε ιδιαίτερα με αυτό, βέβαια!


Το αστείο, παράδοξο κι ενδιαφέρον με το Jurassic World είναι πως αν το παρακολουθήσει κανείς περισσότερες από μία φορές - όπως κάναμε κατά την πρώτη του προβολή, στην κυκλοφορία του σε Blu-ray και τώρα σε αυτήν του UltraHD Blu-ray - διακρίνει σε πολλαπλές περιπτώσεις πως ο σκηνοθέτης του, ο Colin Trevorrow, όχι μόνο αναγνωρίζει και αποδέχεται τα παραπάνω, αλλά "κλείνει και το μάτι" στον θεατή με αυτοαναφορικές χιουμοριστικές ατάκες και λήψεις που ειρωνεύονται όλα τα κλισέ που η σειρά έχει "καλλιεργήσει" από τις ημέρες του Jurassic Park. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι, ομολογουμένως, απολαυστικό!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ