Sony και εικόνα 3D: φουλ επίθεση!

Πολλαπλά προϊόντα, παρουσία πληθωρική

Οποιοσδήποτε φίλος ή φίλη του Αθηνόραμα Digital θα έπρεπε να... έχει αποσυρθεί σε κάποιο ξερονήσι χωρίς Internet, τηλέφωνο και περιοδικά τους τελευταίους 18 μήνες, για να μην έχει ακούσει σχετικά με την εικόνα 3D στο σινεμά και πλέον στο οικιακό περιβάλλον. Αν και - κατά την ταπεινή μας γνώμη - η οικιακή δικτύωση έχει περισσότερη πρακτική σημασία και αξία για την ώρα, δεν χωρά αμφιβολία στο γεγονός ότι η αγορά της ηλεκτρονικής διασκέδασης στο σπίτι επενδύει ήδη και θα επενδύσει σημαντικά στην εικόνα 3D τα επόμενα χρόνια. Όλοι οι κατασκευαστές τηλεοράσεων, player, ενισχυτών, προβολέων κλπ. είτε έχουν ήδη κυκλοφορήσει είτε προγραμματίσει για κυκλοφορία πολλαπλές προτάσεις σε όλες αυτές τις προϊοντικές κατηγορίες. Στο πλαίσιο αυτό, η Sony Hellas διοργάνωσε χθες ειδική εκδήλωση με θέμα την εικόνα 3D - και, φυσικά, είμασταν εκεί για να αναφέρουμε τα όσα ειπώθηκαν κι επιδείχθηκαν.

Η Sony έχει, λόγω της ιδιαίτερης θέσης της στην αγορά της ψυχαγωγίας γενικώς, διαφορετικό ρόλο από τις άλλες κατασκευάστριες εταιρείες όσον αφορά στο θέμα "3D εικόνα". Ως κινηματογραφική, είχε ασχοληθεί με την στερεοσκοπική εικόνα αρκετό καιρό πριν το Avatar φέρει στο προσκήνιο την όλη υπόθεση. Ως κατασκευάστρια επαγγελματικού εξοπλισμού διαθέτει στα τηλεοπτικά κανάλια τις κατάλληλες 3D κάμερες: αυτές που καλύπτουν το Mundial της Νότιας Αφρικής, για παράδειγμα, είναι δικές της. Και ως κατασκευάστρια καταναλωτικών ηλεκτρονικών ήταν από τις πρώτες που ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να διαθέσουν σχετικά προϊόντα για το ευρύ κοινό, έστω κι αν δεν ήταν η πρώτη εταιρεία που τα έφερε στα ράφια των καταστημάτων.

Τα στελέχη της Sony Hellas υπογράμμισαν αυτήν την ειδική σχέση της με την εικόνα 3D (από την επαγγελματική κάμερα λήψης στα κινηματογραφικά πλατώ μέχρι τα προσιτά Blu-ray player), καθώς και το γεγονός ότι η ιαπωνική εταιρεία δεν προτίθεται να σταματήσει μόνο σε εκείνους τους κρίκους της αλυσίδας που τροφοδοτούνται από το Hollywood. Την ίδια - αν όχι περισσότερη - σημασία έχει και το περιεχόμενο 3D που μπορεί να παράγει και να παρακολουθήσει σε τηλεοράσεις 3D ο ίδιος ο χρήστης. Η αρχή έχει γίνει ήδη από τη Sony με τις ψηφιακές φωτογραφικές NEX-3 και NEX-5, οι οποίες (όπως έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν) μπορούν να συλλάβουν πανοράματα σε 3D. Στο μέλλον θα υπάρξουν κι άλλα προϊόντα που επιτρέπουν το ίδιο - ίσως η βιντεοκάμερα με αισθητήρα όμοιο με αυτόν των NEX και δυνατότητα εναλλαγής φακών, την οποία η Sony έχει ήδη ανακοινώσει για το τέταρτο τρίμηνο του 2010, ίσως και άλλα.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ