Sony Bravia XR: αθλητική εικόνα... άλλου επιπέδου

Οι νέες τηλεοράσεις των Ιαπώνων κορυφαίες για τις αναμετρήσεις και τα σπορ του καλοκαιριού - να γιατί

Οι αθλητικοί αγώνες ανέκαθεν ήταν από τα πλέον δημοφιλή είδη τηλεοπτικού προγράμματος, όμως το καλοκαίρι του 2021 (μετά από την αναγκαστική παύση κάθε διοργάνωσης πέρυσι λόγω COVID-19) είναι... αληθινή γιορτή για τους φίλους των σπορ: Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου, Grand Slam του Wimbledon, τελικοί του πρωταθλήματος NBA, Ολυμπιακοί Αγώνες, το αθλητικό θέαμα των επόμενων μηνών είναι... non-stop! Και, ενώ όλες οι σύγχρονες οι τηλεοράσεις μπορούν φυσικά να μεταδώσουν εικόνα και ήχο από αυτά τα αθλητικά γεγονότα, ορισμένες μπορούν να μεταφέρουν την δράση και την συγκίνηση πολύ καλύτερα από άλλες.

Και η ερώτηση είναι: αν είναι να απολαύσεις το αθλητικό καλοκαίρι του 2021, γιατί να μην το κάνεις στο maximum;

Αυτό σε προκαλεί να σκεφτείς, μετά από 50 και πλέον χρόνια εμπειρίας στην κατασκευή τηλεοράσεων, η Sony. Η εταιρεία που έχει συνδέσει το όνομά της άρρηκτα με την τηλεοπτική εικόνα - τόσο στις καταναλωτικές συσκευές όσο και στα επαγγελματικά προϊόντα παραγωγής - πάντοτε σχεδίαζε και υλοποιούσε κορυφαία μοντέλα τηλεοράσεων: ονόματα όπως τα Trinitron και WEGA έχουν ήδη την θέση τους στην ιστορία της τεχνολογίας των οπτικοακουστικών υπενθυμίζοντας σε όλους τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Sony στην εξέλιξη αυτής της κατηγορίας. Οι Ιάπωνες, ωστόσο, το 2021 κατόρθωσαν αληθινά να ξεπεράσουν τον εαυτό τους στον τομέα όπου ούτως ή άλλως υπερείχαν - αυτόν της επεξεργασίας και βελτιστοποίησης της προβαλλόμενης εικόνας - προσφέροντας μία νέα γενιά τηλεοράσεων: τις Sony Bravia XR.

Οι τηλεοράσεις αυτές θέτουν τον πήχυ της ποιότητας εικόνας ακόμη υψηλότερα σε σχέση με τις προκατόχους τους γιατί στηρίζονται στον Cognitive Processor XR, τον ισχυρότερο και ικανότερο επεξεργαστή εικόνας που έχει προσφέρει ποτέ η έμπειρη Sony στην καταναλωτική αγορά. Ο επεξεργαστής αυτός αναλύει όλα τα επιμέρους στοιχεία που συνθέτουν κάθε καρέ της εικόνας που προβάλλουν οι τηλεοράσεις Bravia XR και τα βελτιστοποιεί όχι με τον τρόπο που τα ψηφιακά συστήματα θεωρούν καλύτερο (artificial intelligence) αλλά με τον τρόπο που αντιλαμβάνεται και ερμηνεύει το ανθρώπινο μυαλό την εικόνα αυτή (cognitive intelligence).

Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό, καθώς τα τμήματα εκείνα που "πρωταγωνιστούν" στην εκάστοτε προβαλλόμενη εικόνα βελτιστοποιούνται σε όλα τους τα στοιχεία - αντίθεση, διαύγεια, χρώματα κλπ. - σε πραγματικό χρόνο. Η συνολική οπτική εντύπωση που προσφέρεται, έτσι, στον θεατή είναι η καλύτερη δυνατή αφού σε αυτά ακριβώς τα τμήματα εστιάζεται το ενδιαφέρον του παρακολουθώντας. Τα πρόσωπα και τα βλέμματα στις ταινίες, το βάθος πεδίου στα τοπία, η ένταση των χρωμάτων στα εφέ, όλα ξεχωρίζουν περισσότερο με την επεξεργασία μιας Bravia XR. Ο Cognitive Processor XR είναι τόσο "έξυπνος", άλλωστε, που εκμεταλλεύεται την ανάλυση εικόνας που πραγματοποιεί σε μόνιμη βάση ούτως ή άλλως ώστε να αποδώσει και... τον ήχο τοπικά, να "τοποθετήσει μέσα στον χώρο" δηλαδή π.χ. ομιλία ή εφέ ώστε να δίνουν την εντύπωση πως προέρχονται από το σημείο της οθόνης όπου βρίσκεται η πηγή τους!

Το αθλητικό περιεχόμενο, δε, είναι ένας τομέας στον οποίο κάνει αληθινή... "επίδειξη δύναμης" ο Cognitive Processor XR της Sony. Οι Ιάπωνες πάντοτε έδιναν έμφαση στην άψογη απόδοση της κίνησης - που είναι απαραίτητη προκειμένου να απολαύσει κανείς σε όλο τους το μεγαλείο "γρήγορα" σπορ όπως το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ ή το τένις - αλλά με τον XR πραγματικά την ωθούν "στο επόμενο επίπεδο". Ο νέος επεξεργαστής αποφασίζει πόσα περισσότερα καρέ χρειάζεται να δημιουργήσει για να είναι π.χ. απολύτως ομαλή η οριζόντια κίνηση της κάμερας όταν ακολουθεί μία ομάδα που "κατεβαίνει σε επίθεση", αλλά και σε ποιά σημεία χρειάζεται να βοηθήσει στην ευκρίνεια της εικόνας για να μην "θολώνει" π.χ. η κίνηση της μπάλας όταν κινείται με απίθανες ταχύτητες. Και τα δύο μαζί, συνεχώς, πολλές φορές κάθε δευτερόλεπτο.

Ο νέος επεξεργαστής των Bravia XR φροντίζει άλλωστε και για όλα τα υπόλοιπα στοιχεία που χαρακτηρίζουν, πέρα από την ομαλή κίνηση και την διαύγεια, την συνολική αθλητική τηλεοπτική εικόνα. Τέτοια στοιχεία είναι τα ζωηρά αλλά ρεαλιστικά χρώματα, η αυξημένη λεπτομέρεια σε κάθε στοιχείο που βρίσκεται "σε πρώτο πλάνο" με παράλληλη διατήρηση της αίσθησης του "βάθους", καθώς και ο προσεκτικός πολλαπλασιασμός γραμμών στην αναβάθμιση ανάλυσης από χαμηλότερες, σε 4Κ - καθώς τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, όσον αφορά στο αθλητικό περιεχόμενο, "ζει και βασιλεύει" ακόμη η ανάλυση FullHD. Όλα οδηγούν στην τηλεοπτική απόδοση των σπορ κάθε είδους με τρόπο περισσότερο ποιοτικό από ποτέ.

Τον κορυφαίο επεξεργαστή εικόνας της αγοράς, τον Cognitive Processor XR, αξιοποιούν οι πέντε καλύτερες σειρές τηλεοράσεων της Sony για φέτος, τρεις τεχνολογίας LED/LCD - οι ανάλυσης 4Κ X90J και X95J, αλλά και η ανάλυσης 8Κ Z9J - καθώς αλλά και δύο τεχνολογίας OLED, οι ανάλυσης 4Κ Α90J και A80J. Όλες θα προσφέρουν στους φίλους των σπορ την καλύτερη δυνατή εικόνα και τις περισσότερες συγκινήσεις που έχουν ποτέ απολαύσει από τηλεοπτικές μεταδόσεις διοργανώσεων, όποιες κι αν είναι αυτές. Είναι να... το σκέφτεσαι πολύ; Με τόσο αθλητικό θέαμα εν όψει, ούτε καν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ