Προβολείς Epson: συνέντευξη, Μαρία Μάσσιου

Η διευθύντρια του ελληνικού γραφείου της εταιρείας απαντά στις ερωτήσεις μας για την εγχώρια αγορά των προβολέων

Δεν είναι πια... ολιγάριθμες ακριβώς οι κατασκευάστριες προβολέων για περιβάλλον χρήσης οικιακό, εταιρικό ή επαγγελματικό, ένα από τα πρώτα ονόματα όμως που έρχεται στο μυαλό όταν αναφέρεται κανείς σε οποιοδήποτε από αυτά τα τρία σενάρια είναι αυτό της Epson. Οι Ιάπωνες έχουν μακρόχρονη παράδοση σε αυτήν την προϊοντική κατηγορία, έχοντας επενδύσει σημαντικά ποσά σε ανάπτυξη και παρουσιάσει εκατοντάδες μοντέλα όλα αυτά τα χρόνια - οι διαπιστώσεις τους λοιπόν για την θέση και τις προοπτικές των προβολέων στην ελληνική αγορά είναι σαφώς ενδιαφέρουσες. Στο πλαίσιο αυτό είχαμε την ευκαιρία μίας συνέντευξης με την κ. Μαρία Μάσσιου, εδώ και πολλά χρόνια διευθύντρια του ελληνικού γραφείου της Epson. Οι σημαντικότερες ερωτήσεις ακολουθούν.

Μετά το... σοκ των πρώτων ετών της κρίσης στην Ελλάδα και των εξελίξεων του 2015, μία από τις προϊοντικές κατηγορίες που άρχισαν ξανά να "αποκτούν παλμό" τα τελευταία χρόνια είναι αυτή των προβολέων. Η Epson έχει ισχυρή παρουσία εκεί με πολλά μοντέλα σε διάφορες ζώνες τιμών. Ποια από αυτά "τιμούν" περισσότερο οι Έλληνες καταναλωτές και για ποιους λόγους κατά την γνώμη σας;
Στην Epson επιδιώκουμε να προσφέρουμε στους καταναλωτές μας προϊόντα και λύσεις που διευκολύνουν και εμπλουτίζουν την καθημερινότητα τους - και οι Έλληνες επιλέγουν κατά κύριο λόγο βιντεοπροβολείς που μπορούν να αξιοποιούν και να απολαμβάνουν καθημερινά. Για οικιακή χρήση πρώτος στις προτιμήσεις των καταναλωτών έρχεται ο ΕΗ-TW650, ο οποίος προσφέρει εξαιρετικό λόγο τιμής/απόδοσης, μια σειρά από εντυπωσιακές δυνατότητες και λάμπα μεγάλης διάρκειας ζωής για πολύχρονη ψυχαγωγία. Ψηλά στις προτιμήσεις του κοινού που έχει πολύ περισσότερες απαιτήσεις όσον αφορά στην ποιότητα εικόνας βρίσκεται ο ΕΗ-TW6800, με εξαιρετικές επιδόσεις σε κάθε τομέα και προσφερόμενο οπτικό αποτέλεσμα που διακρίνεται για την φωτεινότητα και την λεπτομέρειά του. Και αυτός ο προβολέας, άλλωστε, προσφέρεται σε προσιτή τιμή σε σχέση με τον ανταγωνισμό του.

Οι καταναλωτές, άλλωστε, που χρειάζονται έναν προβολέα κατάλληλο για χρήση τόσο στο σπίτι όσο και στο γραφείο, επιλέγουν τον EB-S41: αυτός σχεδιάστηκε με γνώμονα τη φορητότητα και την εύκολη εγκατάσταση, προσφέροντας συγχρόνως ποιοτικήξ εικόνα είτε ο χρήστης παρακολουθεί μια εταιρική παρουσίαση, είτε μία κινηματογραφική ταινία. Ισχυρή παρουσία στις προτιμήσεις των Ελλήνων έχουν και οι επαγγελματικοί βιντεοπροβολείς EB-2255U και EB-U42, οι οποίοι εξασφαλίζουν σε οποιαδήποτε αίθουσα συσκέψεων παρουσιάσεις σε υψηλή ευκρίνεια και άριστη χρωματική απόδοση, προσφέροντας παράλληλα πολλές δυνατότητες διασύνδεσης.

Βάσει τόσο στοιχείων που συγκεντρώνει η Epson όσο και της εκτενούς εμπειρίας σας, σε ποια σενάρια χρήσης αξιοποιούν περισσότερο οι Έλληνες καταναλωτές τους προβολείς που αγοράζουν; Διακρίνετε τους τελευταίους 12-18 μήνες κάποια τάση στις συνήθειες τους που παρουσιάζει ενδιαφέρον;
Οι Έλληνες καταναλωτές, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, έχουν δείξει μεγάλο ενδιαφέρον για τα προϊόντα οπτικής απεικόνισης, εκτιμώντας σημαντικά τα οφέλη που προσφέρουν σε πολλά σενάρια χρήσης. Η τάση που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες συνοψίζεται στη φράση... "το μέγεθος μετράει": είτε πρόκειται για προβολείς home cinema, είτε για επαγγελματικά προϊόντα, η ανάγκη για μεγάλη, ποιοτική εικόνα κυριαρχεί.

Αξίζει να αναφέρουμε το γεγονός ότι αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των καταναλωτών που αντικαθιστούν την συμβατική τηλεόραση με υπερσύγχρονους βιντεοπροβολείς για θέαση σε "μεγάλη διάσταση". Ειδικότερα για τους λάτρεις του κινηματογράφου ή του gaming, η επιλογή ενός βιντεοπροβολέα συμβάλει στην απογείωση της εμπειρίας θέασης.

Το ίδιο συναντάμε και σε εταιρείες, οι οποίες - με στόχο την βελτίωση της προβολής παρουσιάσεων - επιλέγουν επαγγελματικούς βιντεοπροβολείς για την ενσωμάτωση τους σε αίθουσες συναντήσεων. Σε τέτοια περιβάλλοντα τα οφέλη είναι ακόμη περισσότερα, καθώς με την επιλογή του κατάλληλου προϊόντος προσφέρεται στους καταναλωτές η δυνατότητα διάδρασης και συνεργασίας με χρήστες που βρίσκονται εκτός της αίθουσας, ενισχύοντας την παραγωγικότητα.

Αυτές οι τεχνολογίες οπτικής απεικόνισης με δυνατότητες διάδρασης επιλέγονται συχνά στη χώρα μας και στον τομέα της εκπαίδευσης. Προϊόντα όπως ο κορυφαίος διαδραστικός βιντεοπροβολέας της Epson, ο EB-675Wi, φέρνουν την επανάσταση στον τρόπο που διεξάγεται η διδασκαλία στα σχολεία και τα πανεπιστήμια. Λόγω του τρόπου που αφομοιώνεται η πληροφορία από τους σπουδαστές του σήμερα, ολοένα και πιο πολλά εκπαιδευτικά ιδρύματα στρέφονται σε εξελιγμένες λύσεις βιντεοπροβολής: το μεγαλύτερο μέγεθος οθόνης βελτιώνει την δυνατότητα ανάγνωσης κι εμπλουτίζει σημαντικά την εμπειρία της διδασκαλίας.

Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται ένα περιβάλλον εκμάθησης όπου οι εκπαιδευόμενοι έχουν άψογη ορατότητα από οποιοδήποτε σημείο της αίθουσας διδασκαλίας, μπορούν να συνεισφέρουν στην οθόνη, αλλά και να συμμετάσχουν χρησιμοποιώντας τις δικές τους έξυπνες συσκευές. Αυτές οι διαδραστικές λύσεις διδασκαλίας που προωθούμε προσφέρουν την ελευθερία δημιουργίας ψηφιακών εμπειριών εκμάθησης που ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των, τεχνολογικά ενημερωμένων πια, εκπαιδευτικών και εκπαιδευόμενων, με στόχο την προαγωγή της συμμετοχής και της αποτελεσματικής εκμάθησης.

Όσον αφορά τις επαγγελματικές εφαρμογές, η ενσωμάτωση προβολέων σε οπτικοακουστικές εγκαταστάσεις και η χρήση τους για σήμανση διευρύνεται σημαντικά. Διαπιστώνουμε πως οι Έλληνες επιλέγουν ικανούς, ευέλικτους βιντεοπροβολείς που ωθούν την παρουσίαση και την οπτικοποίηση σε άλλο επίπεδο. Μεγάλη απήχηση έχει και η πρακτική "mapping" με χρήση πολλαπλών προβολέων σε χώρους εκδηλώσεων ή εκθέσεων.

Πριν από λίγο καιρό η Epson ανακοίνωσε τον πρώτο της προβολέα εγγενούς υπερυψηλής ευκρίνειας (εικόνα 4Κ) και μάλιστα με πολύ ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά, όπως το απίθανα υψηλό επίπεδο φωτεινότητας που τον χαρακτηρίζει. Σκοπεύετε να τον κάνετε διαθέσιμο και στην Ελλάδα, παρά τον επαγγελματικό του προσανατολισμό και παρά το μέγεθος της συγκεκριμένης αγοράς γενικότερα;
Πράγματι, στη φετινή έκθεση ISE 2018 ανακοινώσαμε το πρώτο μας τέτοιο προϊόν, τον L12000Q. Πρόκειται για έναν πανίσχυρο βιντεοπροβολέα τεχνολογίας laser με πάρα πολύ υψηλή φωτεινότητα (12.000 lumens!) που έχει σχεδιαστεί κυρίως για εγκαταστάσεις υψηλών προδιαγραφών σε εκδηλώσεις, φεστιβάλ, αξιοθέατα, μεγάλα αμφιθέατρα, εμπορικές εκθέσεις, εμπορικά κέντρα κλπ. Προσφέρει την μέγιστη ευελιξία στην χρήση οπτικών, καθώς μπορεί ν' αξιοποιήσει τους ίδιους φακούς με τους βιντεοπροβολείς της σειράς EB-L1000 της εταιρείας μας. Ο συγκεκριμένος βιντεοπροβολέας είναι ένα εξαιρετικό τεχνολογικό επίτευγμα που οδηγεί την Epson σε νέο εμπορικό μονοπάτι. Ανήκει στην ισχυρότερη σειρά μας, την Pro AV, η οποία απαρτίζεται από εξελιγμένες λύσεις για σήμανση και αίθουσες συσκέψεων. Αυτές, σε συνδυασμό με το ειδικό λογισμικό της Epson, προσφέρουν στο επαγγελματικό κοινό τεχνικές προβολής που δεν ήταν διαθέσιμες στο παρελθόν.

Η ελληνική αγορά σε ένα ποσοστό της αναζητά και επενδύει σε κορυφαίες λύσεις όπως ο L12000Q, γι' αυτό και το συγκεκριμένο μοντέλο θα το διαθέσουμε και στην χώρα μας μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2019.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ