Pioneer VSX-LX50

Πολλές οι ελλείψεις, γι' αυτήν την τιμή

Είδος: Ενισχυτές
Τιμή: €1299,00

Εταιρία: Pioneer
Διανομή: Intersys

Σύμφωνοι, κανένας γνώστης των υποσυστημάτων ενός home cinema δεν θα κατέληγε να επενδύσει πολλά χρήματα σε προβολέα και ηχεία αλλά λίγα σε ενισχυτή - αν μη τί άλλο, ο "ακρογωνιαίος λίθος" ενός μοντέρνου οπτικοακουστικού συστήματος που θέλει να σέβεται τον εαυτό του, επιβάλλεται να κινείται από ένα επίπεδο και πάνω. Στις περισσότερες περιπτώσεις, πρέπει να αναζητά κανείς ισορροπία ανάμεσα στα κόστη. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι... συμβιβασμοί στον ενισχυτή πρέπει να "οδηγούν" όλα τα άλλα στοιχεία ενός setup σε περιορισμούς. Και, δυστυχώς, η Pioneer με το εισαγωγικό της μοντέλο "νέας γενιάς", τον VSX-LX50, αυτό εν τέλει "καταφέρνει" και όχι να προσφέρει έναν αξιοπρόσεκτο "μικρό αδελφό" του πάρα πολύ καλού VSX-LX70.

Μια "διαγώνια ματιά" στα χαρακτηριστικά του ενισχυτή αυτού, αρχικά δεν αποκαλύπτει οφθαλμοφανείς αδυναμίες. Ο LX50 οδηγεί επτά διακριτά κανάλια ήχου, υποστηρίζει τα πρότυπα Dolby Digital Plus και Dolby TrueHD, προσφέρει αρκετές θύρες οπτικές για ήχο και component για εικόνα, ενσωματώνει και θύρα USB για σύνδεση των σχετικών flash drives. Το design του, επίσης, είναι το ίδιο ποιοτικό με αυτό των LX70 και LX60, όπως άλλωστε και το τηλεχειριστήριό του. Τα Watt σε κάθε κανάλι ήχου είναι 150 και όχι 180, όπως στην περίπτωση του LX70, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις... "μικρό το κακό".

Οι προβληματισμοί ξεκινούν όταν έρχεται η ώρα της "επιθεώρησης" της πίσω πλευράς του ενισχυτή: όλα παρόντα, αλλά... λίγα. Συγκεκριμένα: μόνο δύο είσοδοι HDMI...; Αυτό σημαίνει πως με ένα PS3 και ένα καλό DVD player ή Media Center, αμιγώς ψηφιακά δεν μπορούν να συνδεθούν άλλες πηγές εικόνας. Μη υποστήριξη προτύπου Deep Color και των "κινηματογραφικών" 24 καρέ, μη υποστήριξη των προτύπων DTS-HD High Res και DTS-HD Master Audio...; Και πώς θα νοιώσουμε εξασφαλισμένοι όσον αγορά στις καλύτερες μελλοντικές παραγωγές σε Blu-ray; Έλλειψη θύρας Ethernet και ως εκ τούτου αδυναμία σύνδεσης με άλλες συσκευές στο τοπικό οικιακό δίκτυο...; Και θα ακούμε π.χ. μόνο τη μουσική που διαθέτουν οι δύο πηγές μας και η θύρα USB; Όχι, όχι, όχι... οι περιορισμοί είναι απλώς πάρα πολλοί για ενισχυτή αυτής της γενιάς και αυτής της κατηγορίας.

Την χειρότερη εικόνα, ωστόσο, σχετικά με τον VSX-LX50 την εισπράττει κανείς όταν... έλθει αντιμέτωπος με την τιμή πώλησής του. Αυτή, ακόμη και μετά από εκτεταμένη έρευνα αγοράς, δεν εντοπίζεται σε λιγότερα από 1100 ευρώ (τον συναντήσαμε και στα 1250), τη στιγμή που ο LX70 μπορεί να βρεθεί για λιγότερα από 1450 ευρώ προσφέροντας όλα όσα δεν προσφέρει ο LX50... και ακόμη περισσότερα. Και, ας είμαστε ειλικρινείς: κανένας θιασώτης των home cinema, "χτίζοντας" ένα σύστημα με προοπτικές 3ετίας ή 5ετίας, δεν θεωρεί την διαφορά των 350 ευρώ αρκετά σημαντική για να κάνει τόσες υποχωρήσεις. Με τιμή λιανικής κάτω των 900 ευρώ και μόνο για συγκεκριμένα setup, ο LX50 θα ήταν "ό,τι πρέπει". Ως έχει, απλώς δεν μπορεί να προταθεί ως αγορά. Μαμά Pioneer...;

Βαθμολογία: 6 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ