Panasonic BD30

Άριστο προϊόν, κακή... συγκυρία

Είδος: Blu-ray player
Τιμή: €499,00

Εταιρία: Sony
Διανομή: Sony Hellas

Από τη μία πλευρά, ίσως είναι λάθος να επανέρχεται κανείς σε θέμα που έχει διαπραγματευτεί και άλλοτε, σε άλλες παρουσιάσεις προϊόντων. Από την άλλη είναι σχεδόν αναπόφευκτο - από τη στιγμή που συνεχίζουν να υπάρχουν αρκετές προτάσεις στην ελληνική αγορά που δημιουργούν το συγκεκριμένο πρόβλημα - να τις... αποφύγει κιόλας τις αναφορές στο ίδιο ζήτημα! Αυτό συνδέεται φυσικά με την ταυτόχρονη ύπαρξη τριών διαφορετικών "προφίλ δυνατοτήτων" στα Blu-ray player, γεγονός που καθιστά την αγορά προϊόντων από τα... δύο πρώτα προφίλ (τα 1.0 και 1.1) παρακινδυνευμένη και την αγορά προϊόντων από το... τρίτο (το 2.0) ενδεδειγμένη, αλλά όχι ακόμη. Γεγονός που, επίσης, πρακτικά αδικεί προϊόντα όπως το DMP-BD30 της Panasonic, το πιο ποιοτικό αυτόνομο Blu-ray player αυτή τη στιγμή - αλλά με την έμφαση στις τρεις τελευταίες λέξεις.

To DMP-BD30 είναι το πρώτο Blu-ray player (πέραν του PlayStation3 προφανώς) το οποίο υποστηρίζει το Profile 1.1 του... πολύπαθου προτύπου. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να αξιοποιήσει δυνατότητες όπως η Picture-in-Picture - πολύ ενδιαφέρουσα π.χ. σε extras τύπου "πώς γυρίστηκε η ταινία" - και να αξιοποιήσει τοπική μνήμη αποθήκευσης (στη συγκεκριμένη περίπτωση με τη μορφή κάρτας μνήμης τύπου SD) για άλλες extra λειτουργίες. Αυτό που, δυστυχώς, διά της απουσίας του στερεί από το DMP-BD30 τη συμβατότητα με το Profile 2.0, είναι η θύρα Ethernet που θα τού εξασφάλιζε και Δικτυακή σύνδεση. Οι θύρες σύνδεσης με οθόνες και προβολείς πάντως είναι... κάθε είδους (η HDMI τελευταίας έκδοσης και άρα όλων των εξελιγμένων δυνατοτήτων) και οι έξοδοι ήχου καλύπτουν έως την απευθείας σύνδεση ηχείων σε διάταξη 5.1 (όχι και 7.1 όμως). Η υποστήριξη σε είδη δίσκων και μορφές αρχείων είναι επίσης πολύ καλή: το DMP-BD30 αναπαράγει σχεδόν οποιουδήποτε είδους CD και DVD (εξαιρούνται τα DVD-Audio) και τα δημοφιλή αρχεία MP3, JPEG και DivX για μουσική, φωτογραφίες και video αντίστοιχα.

Όσον αφορά στις επιδόσεις, το DMP-BD30 μπορεί να διεκδικεί... προσωρινό θρόνο, τον διεκδικεί όμως με ιδιαίτερες αξιώσεις. Η εικόνα που προβάλλει, με τη βοήθεια και των ειδικών κυκλωμάτων επεξεργασίας και βελτίωσης της οπτικής πληροφορίας που λαμβάνει η συσκευή είτε από Blu-ray είτε από απλό DVD, είναι εμφανώς καλύτερη από αυτή που μπορεί να προσφέρει το PlayStation3 (αλλά και τα "εισαγωγικά" Sony S300 και Samsung BDP-1400). Ο ήχος είναι εξίσου υψηλού επιπέδου, καθώς η συσκευή της Panasonic είναι σε θέση να αξιοποιήσει τα εξελιγμένα πρότυπα των Dolby Digital Plus, Dobly TrueHD και DTS-HD χωρίς πρόβλημα, ενώ η ταχύτητα ανταπόκρισης των menu και των επιλογών (πρόβλημα ακόμη και σε πολύ ακριβότερες συσκευές) είναι ικανοποιητικότατη.

Όταν όλα έχουν ειπωθεί, το DMP-BD30 είναι ένα προϊόν πραγματικά... "άτυχο": αν και ποιοτικότατο, γνωρίζοντας κανείς ότι ένας πληρέστερος διαδοχός του βρίσκεται στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον, εύλογο είναι να διστάσει πολύ να επενδύσει σε αυτό. Το κακό είναι ότι δεν είμαστε ακόμη σε θέση να γνωρίζουμε πώς, κατά πόσο και πότε θα εκμεταλλευτούν οι κινηματογραφικές το μοναδικό στοιχείο που λείπει από το συγκεκριμένο player: με άλλα λόγια, τη διασύνδεση με το Internet και τις σχετικές με αυτό δυνατότητες. Για εκείνους τους φίλους και τις φίλες του Gamespin που ενδιαφέρονται συνήθως για την ίδια την ταινία και συνήθως λίγα και συγκεκριμένα extras στα εμπορικά DVD που αγοράζουν, το πιθανότερο είναι να μην αλλάξουν συνήθειες ακριβώς με τους δίσκους Blu-ray - οπότε το DMP-BD30 θα τους καλύψει (και με το παραπάνω). Για όλους τους υπόλοιπους, που προτιμούν να "αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά"...

Βαθμολογία: ****

Βαθμολογία: 8 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ