Epson EF-12

Μικρός... στο μάτι, μεγάλος στην εικόνα

Περισσότερη σημασία, ωστόσο, σε έναν σύγχρονο προβολέα έχει φυσικά η ποιότητα απεικόνισης που μπορεί να προσφέρει... και ο EF-12 κινείται σε υψηλό επίπεδο για την κατηγορία του σε αυτόν τον τομέα χάρις στην τεχνολογία laser που αξιοποιεί (σε αντίθεση με σχεδόν οποιοδήποτε άλλο μοντέλο στην ίδια ζώνη κόστους που στηρίζεται σε τεχνολογία DLP). Αυτό πρακτικά σημαίνει πως το προϊόν της Epson (α) χρειάζεται μηδενικό χρόνο "προθέρμανσης", πως (β) η φωτεινότητα της εικόνας του και η πιστότητα των χρωμάτων της παραμένουν σταθερά στο πέρασμα του χρόνου, καθώς και ότι (γ) η αντοχή αυτής της πηγής στον χρόνο είναι ασύγκριτα μεγαλύτερη. Το laser ως πηγή φωτός είναι καλύτερο σε όλα από τις παραδοσιακές λάμπες των προβολέων και ο EF-12 είναι από τους μικρότερους και πλέον αθόρυβους που το αξιοποιούν.

Όσον αφορά στην χρωματική απόδοση η συσκευή της Epson προσφέρει διαφορετικές επιλογές βάσει των συνθηκών στις οποίες καλείται να λειτουργήσει κάθε φορά. Διαθέσιμα είναι πέντε σετ ρυθμίσεων: το Dynamic (για την υψηλότερη δυνατή φωτεινότητα), το Vivid (το καλύτερο για γενική χρήση σε φωτεινό περιβάλλον), το Cinema (το καλύτερο για ταινίες σε συσκοτισμένο περιβάλλον), το Bright Cinema (το καλύτερο για ταινίες σε φωτεινό περιβάλλον) και το Νatural (αυτό με την υψηλότερη χρωματική ακρίβεια). Το τελευταίο προσφέρει και την δυνατότητα χειροκίνητης ρύθμισης των παραμέτρων του, αν και όλα τα σετ - το καθένα για τις συνθήκες για τις οποίες προορίζεται πάντοτε - αποδεικνύονται στην πράξη άκρως ικανοποιητικά.


Και τα πέντε σετ ρυθμίσεων προσφέρουν εικόνα λεπτομερή, σε πολλές περιπτώσεις αληθινά εντυπωσιακή, με ισορροπημένα χρώματα που δεν στερούνται κορεσμού όταν οφείλουν να "λάμψουν". Η απόδοση του μαύρου δεν είναι άψογη, οπότε η αντίθεση δεν μπορεί να είναι επίσης, αλλά αυτό δεν δείχνει παραδόξως να επηρεάζει την εικόνα σε βαθμό αρνητικό: όλα απλώς απεικονίζονται με περισσότερο "φωτεινή" παλέτα αλλά όχι "γκριζαρισμένη" ή "ξεπλυμένη" όπως συμβαίνει σε άλλους προβολείς. Ο EF-12 μπορεί να μην είναι τόσο "κινηματογραφικός" όσο άλλοι κατά πολύ ακριβότεροι προβολείς, αλλά προσφέρει πολύ μεγάλη εικόνα ποιοτικά με κάθε είδους περιεχόμενο και με τρόπο πειστικό. Δεν παρατηρήσαμε κανένα από τα τυπικά προβλήματα των προβολέων αυτής της ζώνης κόστους (π.χ. hot spots ή rainbow effect): μόνο καθαρή, φυσική εικόνα που αξιοποιεί κάθε μία από τις 1080 γραμμές ανάλυσης τοου EF-12 έξοχα.

Όσον αφορά στην φωτεινότητά του συνολικά ο EF-12 επηρεάζεται από τις συνθήκες προβολής όπως όλα τα προϊόντα του είδους του. Μπορεί να αποδώσει εικόνα μέρα-μεσημέρι με όλες τις κουρτίνες μεγάλων παραθύρων ανοιχτές, ναι, αλλά... αυτή δεν είναι ούτε η ατμόσφαιρα ούτε το "σκηνικό" στο οποίο οι πιο πολλοί από μας ρεαλιστικά θα χρησιμοποιούσαν έναν προβολέα. Σε δωμάτιο με τυπικό απογευματινό ή βραδυνό φωτισμό, για παράδειγμα, τα σετ ρυθμίσεων Vivid και Bright Cinema λειτουργούν χωρίς πρόβλημα, ενώ σε υποφωτισμένο ή συσκοτισμένο χώρο τα σετ Cinema και Natural είναι προτιμότερα. Το σετ ρυθμίσεων Dynamic είναι απαραίτητο μόνο όταν π.χ. τα παιδιά θέλουν να δουν το πρωί μία ταινία στο σαλόνι, οπότε χωρίς κανέναν ουσιαστικό έλεγχο του περιβάλλοντα φωτισμού ναι, η προβαλλόμενη εικόνα δεν θα έχει την αντίθεση που έχει στις άλλες περιπτώσεις. Σε όλες ωστόσο τις υπόλοιπες συνθήκες το κοινό στο οποίο απευθύνεται ο προβολέας αυτός θα μείνει απόλυτα ικανοποιημένο με την εικόνα του EF-12. Η ποιότητά της υπερκαλύπτει τις προσδοκίες του ευρύτερου κοινού με άνεση.


Μόνο μία κατηγορία καταναλωτών δεν θα ικανοποιήσει πλήρως ο EF-12 και αυτοί είναι οι gamers. Η εικόνα του αυτή καθ' αυτή δεν έχει κάποιο πρόβλημα, όμως δεν έχει γοργά "αντανακλαστικά" (input lag). Αυτή η καθυστέρηση ανάμεσα στην στιγμή που ο παίκτης δίνει μία εντολή με το χειριστήριο και την στιγμή που η αντίστοιχη ενέργεια αποδίδεται στην επιφάνεια προβολής στην περίπτωση του EF-12 ανέρχεται οπουδήποτε ανάμεσα στα 110 και τα 120ms, όταν - εν έτει 2021 - το αποδεκτό επίπεδο input lag για πολλά games ανέρχεται στα 35ms-40ms. Δεν ξέρουμε αν οφείλεται στην πηγή φωτός laser, στο λειτουργικό Android TV ή σε κάτι άλλο, θα άξιζε ωστόσο τον κόπο εκ μέρους της Epson μία σχετική διερεύνηση για ένα σετ ρυθμίσεων α λα "Game Mode" στις τηλεοράσεις, με όλες ανεξαιρέτως τις λειτουργίες επεξεργασίας της εικόνας απενεργοποιημένες δηλαδή, για βελτίωση των επιδόσεων του του EF-12 σε αυτόν τον τομέα.

Αν τα κατάφερνε εξίσου καλά και στο gaming, τότε o EF-12 θα ήταν προβολέας... κυριολεκτικά επικός - ακόμη και χωρίς αυτήν την ιδιότητα, ωστόσο, είναι ένα προϊόν εκπληκτικό με όλη τη σημασία της λέξης. Μπορεί να μεταφερθεί με άνεση ασύγκριτη και να χρησιμοποιηθεί γρήγορα και εύκολα. Προσφέρει εικόνα ποιοτική, συχνά άκρως εντυπωσιακή για την κατηγορία του, σε οποιουδήποτε είδους περιεχόμενο. Διαθέτει στον κάτοχό του μεγάλη σειρά από πρόσθετες λειτουργίες που αυξάνουν την χρηστικότητα και την αξία του κατακόρυφα - έχει ακόμη και... πολύ καλό ήχο για συσκευή τόσο μικρή, κάτι που κανένας άλλος προβολέας δεν προσφέρει ανεξαρτήτως κόστους. Είναι, κατά βάση, μία πρόταση στο είδος της μοναδική.


Ο EF-12 είναι στην ουσία του ένα προϊόν lifestyle, με την έννοια πως απευθύνεται σε καθημερινούς ανθρώπους και καθημερινά σενάρια χρήσης, όχι σε θιασώτες των πανάκριβων home cinema που κρίνουν τους προβολείς με άλλα μέτρα και σταθμά. Για το κοινό στο οποίο απευθύνεται ο συγκεκριμένος προβολέας, είναι σχεδόν τέλειος. Και μπορεί η τεχνολογία προβολής laser και οι δυνατότητες του Android TV να είναι τα στοιχεία του που η Epson προωθεί περισσότερο ως ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, όμως οι Ιάπωνες έχουν ολοφάνερα επενδύσει χρόνο και κόπο για να καταστήσουν τον προβολέα αυτό εύκολο στην διαχείριση και χρήση από οποιονδήποτε. Για τους καταναλωτές της ευρύτερης αγοράς αυτό είναι σημαντικότερο από τις τεχνικές προδιαγραφές και οι εντυπώσεις μας από την συμβίωση με τον EF-12 το αποδεικνύουν.

Ευτυχώς η Epson επέλεξε να... μην κοστολογήσει κιόλας τον προβολέα της αυτόν ως "προϊόν lifestyle" γιατί αυτά συχνά ζητούν πολύ περισσότερα χρήματα απ' όσα αξίζουν απλώς και μόνο επειδή προωθούνται ως τέτοια. Την ημέρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές η συνιστώμενη τιμή λιανικής του EF-12 ανερχόταν σε περίπου €1200, μπορεί να βρεθεί όμως σε πολλές αλυσίδες καταστημάτων και e-shops προς €999. Αυτή η τιμή είναι ακριβοδίκαιη στο πλαίσιο όλων όσων προσφέρει αυτό το μοντέλο συνολικά. Και αν επενδύσει κανείς αυτήν την χρηματική διαφορά των €199 σε μία ποιοτική φορητή οθόνη προβολής, έχει... ξαφνικά το εξής: ένα σύστημα home cinema που προσφέρει πολύ καλή εικόνα 100 ιντσών, δεν χρειάζεται εξωτερικό ηχοσύστημα, δεν χρειάζεται κάποιο media player ως πηγή και μπορεί να "στηθεί" ανά πάσα στιγμή οπουδήποτε υπάρχει παροχή ρεύματος μέσα σε 5 λεπτά. Αυτή είναι μία πρόταση που δεν βρίσκεται αλλού, που αξίζει πολύ περισσότερα από €1199 (ακόμη και μόνο λόγω ευελιξίας) και μία πρόταση που συνιστούμε χωρίς δισταγμό. Τα του Καίσαρος, τω Καίσαρι!

Βαθμολογία: 9 αστεράκια αθηνόραμα digital - editor’s choice - top spot

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ