CES 2019: Sony με 8K, πιο πολύ 4Κ και... player σωστό

Οι Ιάπωνες δεν εκπλήσσουν, εντυπωσιάζουν ωστόσο όσο απαιτεί η περίσταση και το κοινό τους

Ο ιαπωνικός κολοσσός έχει πάντοτε πολύ καλή παρουσία στις εκθέσεις CES και η φετινή δεν απετέλεσε εξαίρεση - έστω και αν, είναι η αλήθεια, η Sony δεν επεφύλαξε κάποια μεγάλη έκπληξη από πλευράς προϊοντικής. Σημαντικότερη ανακοίνωσή της όλων, φυσικά, αυτή των τηλεοράσεων Bravia ZG9 που σηματοδοτεί, όπως αναμενόταν, την είσοδο και αυτού του κατασκευαστή στην εικόνα ανάλυσης 8Κ μετά από την Sharp και την Samsung. Για τις δύο αυτές ZG9, σε διαγωνίους των 85 και 98 ιντσών, δεν ανακοινώθηκε τόσο ημερομηνία κυκλοφορίας όσο και τιμή πώλησης - αν και θα εκπλησσόμασταν αν η πρώτη τοποθετούνταν πέρα από τον Μάιο ή Ιούνιο και η δεύτερη σε επίπεδα... μάλλον στρατοσφαιρικά.

Οι δύο ZG9 αξιοποιούν φυσικά τον ισχυρότερο επεξεργαστή εικόνας της Sony, τον X1 Ultimate, αλλά και αλγόριθμους βελτιστοποίησης και πολλαπλασιασμού γραμμών προσαρμοσμένους στα δεδομένα και τις ανάγκες της εικόνας 8Κ. Παρούσες είναι και όλες οι άλλες κορυφαίες τεχνολογίες του ιαπωνικού κολοσσού που χαρακτηρίζουν την σειρά τηλεοράσεών του Master, όπως η X-Motion Clarity για άψογη κίνηση και η X-Tended Dynamic Range Pro για απόδοση των δύσκολων χρωμάτων. Οι ZG9 στηρίζονται στην νεότερη έκδοση του Android, την 8.0 - η οποία λειτουργεί καλύτερα λόγω ισχυρότερου chipset από αυτό παρελθόντων Bravia - και προσφέρουν τόσο την επιλογή λειτουργίας Netflix Calibrated, όσο και πιστοποίηση IMAX Enhanced. Οι ZG9 θα προσφέρουν και συμβατότητα με ήχο Dolby Atmos με μελλοντική ενημέρωση λογισμικού (και ενσωματώνουν βελτιωμένο σύστημα απόδοσης ήχου γενικότερα).

Επειδή φυσικά η... "υπόθεση 8Κ" θα είναι και για το 2019 για "ολίγους και εκλεκτούς", η Sony παρουσίασε και όχι μία ή δύο, αλλά πέντε νέες σειρές τηλεοράσεων 4Κ. Οι WG6, XG85 και XG90 είναι εισαγωγικές και μέσης κατηγορίας, προσφέροντας ορισμένα από τα πλεονεκτήματα των κορυφαίων μοντέλων αλλά με τεχνολογία απεικόνισης LED/LCD περιφερειακού υποφωτισμού (οι δύο πρώτες) ή κατά τι λιγότερο ισχυρό επεξεργαστή εικόνας (η τρίτη). Η επόμενη "προς τα πάνω" σειρά τηλεοράσεων εξάλλου, η XG95, είναι αυτή με τα πιο πολλά χαρακτηριστικά των κορυφαίων μοντέλων που θα διεκδικήσει το ενδιαφέρον όσων αναζητούν τον μέγιστο δείκτη κόστους/αξίας.

Για εκείνους που έχουν τις υψηλότερες απαιτήσεις από την παρούσα τεχνολογία εικόνας 4Κ, πάντως, η Sony ανακοίνωσε δύο νέες σειρές που εντάσσονται επίσης στην σειρά Master της. Η μία είναι η AG9 και η άλλη η AG8, και οι δύο τεχνολογίας OLED, οι οποίες ωστόσο δεν εμφανίζονται ακριβώς... εκ βάθρων αναασχεδιασμένες ή εμπλουτισμένες σε χαρακτηριστικά και δυνατότητες σε σχέση με τις AF9/AF8 του φθινοπώρου. Προσφέρουν κατά τι ομορφότερο design, δυνατότητα τοποθέτησης σε τοίχο χωρίς απόσταση από αυτόν (οι AG9) ή αρμονικό συνδυασμό με soundbar (οι AG8), καθώς και πιστοποίηση IMAX Enhanced, μα... όχι πολλά περισσότερα. Πιθανότατα θ' αντικαταστήσουν τις AF9/AF8 στην αγορά, έστω και ασυνήθιστα σύντομα, καθώς λόγος ύπαρξης τεσσάρων σειρών OLED σε παρόμοιες ζώνες κόστους μάλλον δεν υπάρχει.

Όσον αφορά στα υπόλοιπα προϊόντα home cinema της Sony: η εταιρεία παρουσίασε δύο νέες ηχόμπαρες, την HT-X8500 με υποστήριξη Dolby Atmos/DTS:X που ενσωματώνει και subwoofer στο ίδιο περίβλημα, καθώς και την HT-S350 που για πολύ λιγότερα χρήματα προσφέρει προσομείωση εξακάναλου ήχου αλλά με ξεχωριστό, ασύρματο subwoofer. Παρουσίασε επίσης ένα νέο player οπτικών δίσκων, το UBD-X800Μ2, το οποίο υποστηρίζει όλα ανεξαιρέτως τα φορμά εικόνας και ήχου υπερηψηλής και υψηλής ευκρίνειας αντίστοιχα - από πολλές απόψεις τον φυσικό ακόλουθο του αρχικού Χ800 και του X700 με άλλα λόγια, συσκευές που σταδιακά θα αντικαταστήσει στην αγορά αφού και οι δύο είναι ακριβή του υποσύνολα σε δυνατότητες. Κάλλιο αργά παρά ποτέ, υποθέτουμε...

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ