CES 2019: Samsung με MicroLED, πιο πολύ 8Κ και... iTunes (!)

Ο κορεατικός κολοσσός επικεντρώνεται στο μέλλον, συνάπτει όμως και μία απρόσμενη συμμαχία στο παρόν

Ενώ οι πιο πολλοί κατασκευαστές καταναλωτικών προϊόντων τεχνολογίας χρησιμοποιούν κάθε χρόνο τις εκθέσεις CES ώστε ν' ανακοινώσουν νέες σειρές προτάσεων σε πολλές κατηγορίες, η Samsung συνήθως προτιμά να εστιάζει σε τεχνολογίες αιχμής που αναπτύσσει για προϊόντα που βρίσκονται μακρύτερα στον ορίζοντα απ' ότι αυτόν του τρέχοντος έτους. Στην CES 2019, δε, ο κορεατικός κολοσσός έκανε... εν μέρει και τα δύο: ανακοινώσεις που αφορούν προϊόντα του για το 2019, αλλά κι επίδειξη τεχνολογιών που δεν έχουν ακόμη συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο εμπορικής διάθεσης.

Η πιο σημαντική τέτοια τεχνολογία, φυσικά, δεν είναι άλλη από την απεικόνιση MicroLED που έχουμε εξηγήσει αναλυτικά για ποιούς λόγους θεωρούμε πολύ σημαντική και πιθανώς το μέλλον της κατηγορίας των τηλεοράσεων. Η Samsung είχε επιδείξει πέρυσι τέτοιο καιρό την πρώτη της τέτοια πειραματική τηλεόραση, διαγωνίου 146 ιντσών (!), με το όνομα "The Wall". Αυτή υποτίθεται πως θα γινόταν διαθέσιμη τον Αύγουστο μα αυτό δεν συνέβη γιατί δεν έχει ξεπεραστεί ακόμη το εμπόδιο που χωρίζει τις τηλεοράσεις ΜicroLED από την αγορά: οι μεγάλες κατασκευαστικές δυσκολίες που καθιστούν για την ώρα τόσο ακριβή την παραγωγή τους, ώστε να είναι σχεδόν ασύμφορη.

Η Samsung πάντως συνεχίζει να πιστεύει στην τεχνολογία MicroLED αρκετά ώστε να ανακοινώσει δύο νέα μοντέλα πέρα από το ήδη γνωστό των 146 ιντσών: το ένα είναι διαγωνίου 75 ιντσών και φυσικά πιθανότερο να βρει τον δρόμο του σε οικιακό περιβάλλον χρήσης, ενώ το άλλο είναι 219 (!!!) ιντσών κι αποκαλείται παραδόξως... "The Window" (καμία λογική φυσικά στην ονομασία ενός παραθύρου ως μεγαλύτερου ενός τοίχου αλλά... λέμε τώρα). Και οι δύο οθόνες προβολής είναι ανάλυσης 4Κ και διατηρούν όλα τα πλεονεκτήματα της συγκεκριμένης τεχνολογίας: άψογη απόδοση του μαύρου (αφού τα υπερμικροσκοπικά LED μπορούν να "σβήσουν" εντελώς), πάρα πολύ υψηλή "λαμπρότητα" (πολύ μεγαλύτερη των οθονών LED/LCD και βέβαια OLED) και καμία αλλοίωση στην ποιότητα της εικόνας σε βάθος χρόνου (σε αντίθεση με τις οθόνες OLED).

Η Samsung επέδειξε, άλλωστε, πώς οι οθόνες ΜicroLED μπορούν να είναι οποιουδήποτε μεγέθους και σχήματος, καθώς και οποιωνδήποτε αναλογιών - αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο να διαθέσει μελλοντικά οθόνες αναλογιών 21:9, ακόμη και οθόνες τετράγωνες ή κάθετες σε ρόλο ψηφιακών ζωγραφικών πινάκων. Οι μηχανικοί της Samsung έδωσαν ορισμένα πρακτικά τέτοια παραδείγματα του πώς "συναρμολογείται" μία οθόνη ΜicroLED από αυτόνομα τμήματα. Το γεγονός, πάντως, ότι για μία ακόμη φορά τα στελέχη της εταιρείας απέφυγαν ν' αναφερθούν σε χρονικό πλαίσιο εμπορικής διάθεσης ή σε κόστος για τις οθόνες MicroLED δεν αναπτερώνει τις ελπίδες μας για επίλυση των σχετικών κατασκευαστικών προβλημάτων μέσα στο 2019.

Όπως αναμενόταν, άλλωστε, η Samsung επέδειξε και νέες τηλεοράσεις ανάλυσης 8Κ. Αυτές διαδέχονται την Q900R του φθινοπώρου και η εμπορική ονομασία της σειράς τους θα είναι πιθανότατα Q950. Επιβεβαιωμένα είναι 5 μοντέλα, διαγωνίων 65, 75, 82, 85 και 98 ιντσών, τεχνολογίας απεικόνισης LED/LCD υποβοηθούμενης από την τεχνολογία Quantum Dot της Samsung, με πλήρη τοπικό υποφωτισμό και βελτιωμένο αλγόριθμο ελέγχου. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι αυτές οι τηλεοράσεις 8Κ θα συνοδεύονται από το νέας έκδοσης εξωτερικό υποσύστημα σύνδεσης συσκευών One Connect που φέρει θύρες HDMI 2.1. Αυτές δεν έχουν ακόμη πιστοποιηθεί ως τέτοιες και δεν είναι πλήρους εύρους (48 GB/s), αλλά ο κορεατικός κολοσσός υπογραμμίζει πως υποστηρίζουν τις περισσότερες από τις δυνατότητες της έκδοσης HDMI 2.1 όπως ορίζονται από το HDMI Forum.

Μεγαλύτερη έκπληξη εκ μέρους της Samsung, ωστόσο; Η ενσωμάτωση της υπηρεσίας iTunes της Apple (!) στο menu των λειτουργιών των νέων Smart TV της μαζί με τις καθιερωμένες α λα Netflix ή Amazon Prime Video. Η ανακοίνωση είναι τόσο απρόσμενη - με δεδομένη την πολύχρονη έχθρα των δύο πολυεθνικών λόγω των δικαστικών συγκρούσεων που είχαν με αφορμή το iPhone - όσο και σημαντική, καθώς σηματοδοτεί νέα στρατηγική και για την Apple. Η Samsung διαβεβαίωσε, άλλωστε, πως πολλές Smart TV της του 2018 θα αναβαθμιστούν επίσης ώστε να υποοστηρίζουν το iΤunes μέσω ενημέρωσης λογισμικού ενώ όλες - και οι φετινές και οι περσινές - θα υποστηρίξουν την λειτουργία AirPlay 2 της Apple, η οποία επιτρέπει την αναπαραγωγή περιεχομένου σε άλλες συσκευές από iPhone/iPad.

Την λειτουργία AirPlay 2 θα υποστηρίζουν με τις τηλεοράσεις τους και άλλοι κατασκευαστές - όπως η Sony, η LG και η Visio - όμως το iTunes αποτελεί αποκλειστικότητα της Samsung και θα ενσωματωθεί, σε αυτήν την φάση τουλάχιστον, μόνο σε δικές της τηλεοράσεις. Αντιθέτως οι άλλοι κατασκευαστές θα ενσωματώσουν στις δικές τους προτάσεις το απαραίτητο λογισμικό συμβατότητας με το Homekit της Apple για τον έλεγχο λειτουργιών smart home μέσω iPhone/iPad, το οποίο δεν θα ενσωματώσει η Samsung. Στο ίδιο πλαίσιο πάντως ο κορεατικός κολοσσός ανακοίνωσε πως τα νεότερα μοντέλα του θα υποστηρίζουν σύντομα και τους δύο επικρατέστερους "εικονικούς βοηθούς" της αγοράς για την αναγνώριση κι εκτέλεση φωνητικών εντολών, τον Google Assistant και την Amazon Alexa - αναγνωρίζοντας σε έναν βαθμό ότι οι πελάτες της είναι πιθανότερο να αξιοποιήσουν αυτούς απ' ότι το το δικό της Bixby. Καλά νέα για όλους, ομολογουμένως, αυτά!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ