JVC DLA HD100

Το super, ακόμη πιο... duper!

Είδος: Προβολείς
Τιμή: €8499,00

Εταιρία: JVC
Διανομή: Τηλεοπτική

...και ο αγώνας δρόμου για τον προβολέα εκείνο υψηλής ευκρίνειας που θα προσφέρει "περισσότερα για τα λιγότερα", συνεχίζεται με την ολοκαίνουργια πρόταση της JVC, άρτι αφιχθείσα στην ελληνική αγορά και με πολύ "βαριά κληρονομιά" να τιμήσει. Ο λόγος για τον DLA HD100, ο οποίος όντας "απόγονος" του εκπληκτικού περυσινού DLA HD1 (ενός προβολέα που κυριολεκτικά "ανέτρεψε ισορροπίες" με την κυκλοφορία του) απευθύνεται επίσης στην αγορά των καταναλωτών με απαιτήσεις, αλλά το πράττει με σημαντικά λιγότερα χρήματα από τον ανταγωνισμό του ίδιου επιπέδου. Είναι να μην... ανταποκριθεί κανείς στην πρόκληση της εμπειρίας σκηνών του Casino Royale, του Blade Runner ή του Planet Earth μέσα από το φακό του;

Εξωτερικά, ο HD100 είναι πανομοιότυπος στο σχεδιασμό με τον προκάτοχό του, τουλάχιστον όσον αφορά τις σαφείς, αδρές γραμμές - εκεί που ο HD-1 συνδύαζε όμως ασημί και μαύρο, ο HD100 χρησιμοποιεί μόνο μαύρο περίβλημα. Το αυξημένο μέγεθος και το βάρος του δεν αποτελούν θέμα (αφού η συσκευή θα τοποθετηθεί κάπου σταθερά), ενώ μία γοργή ματιά στο πίσω μέρος του φανερώνει πως είναι έτοιμος για... όλων των ειδών τις "επικίνδυνες αποστολές": με εξαίρεση την θύρα VGA για σύνδεση με Η/Υ, κάθε άλλη είναι παρούσα, ενώ οι δύο HDMI είναι έκδοσης 1.3a, εξασφαλίζοντας συμβατότητα με οποιαδήποτε προηγμένη πηγή σχεδιάζεται για να κυκλοφορήσει τα επόμενα χρόνια.

Θα μπορούσαμε να υπεισέλθουμε σε πολλές τεχνικές λεπτομέρειες ώστε να εξηγήσουμε τους λόγους για τους οποίους η εικόνα του HD100 είναι τόσο απίθανα, αφοπλιστικά εντυπωσιακή, αλλά... εν τέλει δεν έχει νόημα. Τα αποτελέσματα, ακόμη και σε μέσης απόδοσης οθόνη (πόσο μάλλον με υψηλής) πραγματικά "μιλούν από μόνα τους": ανάγλυφη μέχρι και την παραμικρή λεπτομέρεια, "ζωντανή" εικόνα που χαρακτηρίζεται από βαθύ μαύρο, σαφήνεια στα περιγράμματα και ανεπαίσθητη διαβάθμιση στους τόνους των χρωμάτων, "φυσική" όσο ελάχιστες φορές έχουμε αντικρύσει. Καμία έκπληξη, λοιπόν, που ακόμη και σκηνές από συγκεκριμένες ταινίες σε Blu-ray - που έχει καταλήξει σχεδόν... ρουτίνα πια να αξιοποιούμε σε τεστ πηγών - στον προβολέα της JVC τις παρακολουθήσαμε ξανά και ξανά. Και ξανά.

Και αφού παινέψει κανείς με τόσα (και πολύ περισσότερα) κοσμητικά την απίστευτα ποιοτική εικόνα του του HD100, έρχεται και η ώρα του... "διά ταύτα": τι ζητά η πρόταση της JVC για όλα όσα προσφέρει; Εκεί βρίσκεται το πιο σημαντικό του ίσως πλεονέκτημα: αν και αντιμέτωπος με προβολείς όπως ο 15S1 της Marantz και ο VW200 της Sony, ο HD100 δεν κοστίζει ούτε 15Κ ούτε 10Κ ευρώ. Η ονομαστική του τιμή έχει οριστεί στα 8.500 ευρώ, μια μικρή έρευνα αγοράς όμως αρκεί για να βρεθεί και με λιγότερα, ειδικά αν αγοραστεί με οθόνη αξιώσεων. Και μπορεί π.χ. 8Κ ευρώ να ακουγονται ουκ ολίγα, πρακτικά όμως είναι πραγματική... κλοπή για μία συσκευή αυτού του επιπέδου, που θα προσφέρει κορυφαία ποιότητα απεικόνισης για χρόνια. Ισορροπίες στους προβολείς 1080p; Ένας JVC μόλις τις διατάραξε. Για δεύτερη φορά!

Βαθμολογία: 10 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ