PS Plus: το μέλλον

Πώς θα μπορούσε η Sony να κάνει την Δικτυακή της υπηρεσία ακόμη καλύτερη από το 2020 και μετά;

Η συνδρομητική υπηρεσία extra προνομίων και περιεχομένου της Sony για το PS4, το PS Plus, προσφέρει υψηλό δείκτη κόστους/αξίας και είναι ήδη πρακτικά απαραίτητη αν εννοεί να αξιοποιήσει κάποιος το σύστημα των Ιαπώνων στο έπακρο. Κάθε τέτοια υπηρεσία όμως οφείλει όχι μόνο να δικαιολογεί τα χρήματά της, αλλά και σε βάθος χρόνου να εξελίσσεται ώστε να καλύπτει τις ανάγκες του κοινού της καθώς αυτές αλλάζουν. Τί θα μπορούσε λοιπόν να κάνει η Sony ώστε το PlayStation Plus να αποκτήσει από το 2020 ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό συνδρομητών στην πελατειακή βάση του PS4 - η οποία αριθμεί αυτή τη στιγμή σχεδόν 110 εκατομμύρια καταναλωτές παγκοσμίως - και ν' αναδειχθεί σε... εξ ορισμού επένδυση με το επερχόμενο PS5;

Κάτι... προφανές που θα μπορούσε να κάνει η Sony ώστε να δώσει σε ακόμη πιο μεγάλο ποσοστό της κοινότητας του PS4 αφορμή να εγγραφεί στην υπηρεσία της (οι πραγματικοί λόγοι είναι απτοί ήδη), είναι να δώσει έμφαση σε αυτό που οι παίκτες "βάζουν πάνω απ' όλα": τα games αυτά καθ' αυτά. Πράγματι, τα 24-30 δωρεάν games ετησίως συνολικά για το PS4 είναι ήδη ικανοποιητικά, όμως (α) κανείς δεν θα... έλεγε όχι σε πιο πολλά, έστω κι όχι πρόσφατα, ενώ (β) το σενάριο να προσφέρονταν π.χ. 6 "υποψήφιοι" τίτλοι στους gamers κάθε μήνα και αυτοί να διαλέγουν ποιούς 3 προτιμούν, έχει ενδιαφέρον. Υπάρχουν ισορροπίες που πρέπει να τηρηθούν: κανείς δεν θέλει να συλλέγει... "δευτεράντζες", μα και η γοργή απαξίωση των ΑΑΑ παραγωγών δεν εξυπηρετεί κανέναν. Όμως 3-4 αξιόλογα games μηνιαίως από την τεράστια πια βιβλιοθήκη του PS4 θα ήταν, σε κάθε περίπτωση, ισχυρό "επιχείρημα".

Στο ίδιο πλαίσιο, δε, θα ήταν ενδιαφέρον να προσφέρεται δωρεάν στους συνδρομητές PS Plus ειδικό, αποκλειστικό έξτρα περιεχόμενο για games μέσα από συνεργασίες της Sony με τρίτες, ανεξάρτητες εταιρείες. Το περιεχόμενο αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί "χορηγημένο" και άρα προαιρετικό ώστε να μην δημιουργεί... "γκρίνιες" στο κοινό που δεν διαθέτει συνδρομή στο PS Plus. Κάποια special αγωνιστική πίστα στο Gran Turismo Sport σε συνεργασία με την Goodyear; Κάποιος γνωστός ειδικός χαρακτήρας π.χ. από τα Game of Thrones στο Soul Calibur V, σε συνεργασία με το HBO; Κάποια αποκλειστική τοποθεσία με δικές της αποστολές στο Uncharted 4, σε συνεργασία με την North Face; Τέτοιες ιδέες θα προέκυπταν πολλές και το κόστος δημιουργίας τους θα ήταν λογικό, αναλογικά με τα οφέλη για τη Sony και τις συνεργάτιδές της εταιρείες.

Μία επιλογή, άλλωστε, που έχει πάντοτε συγκεκριμένα η Sony για να δώσει μεγαλύτερο "ειδικό βάρος" στο PS Plus, είναι ν' αξιοποιήσει το... δικό της "ειδικό βάρος" ως πολυεθνικής με παρουσία σε όλους τους χώρους της σύγχρονης διασκέδασης, όχι μόνο των games. Στους συνδρομητές Plus θα μπορούσε να κάνει π.χ. μεγάλες εκπτώσεις σε τηλεοπτικές σειρές, ταινίες και μουσική που πωλεί μέσα από το PlayStation Store - ίσως να εξασφαλίσει και κάποιες αποκλειστικές σειρές, album και φιλμ στα οποία δεν έχουν πρόσβαση οι μη συνδρομητές κάτοχοι PS4. Έχουν γίνει ορισμένες προωθητικές ενέργειες τέτοιου είδους αποσπασματικά, αν όμως η Sony καθιέρωνε τέτοιες παροχές το PS Plus θα αποκτούσε ακόμη μεγαλύτερη αξία, ίσως θα ξεκινούσε δε να κινεί σιγά-σιγά το ενδιαφέρον και κοινού ευρύτερου από αυτό των games μόνο.

Αν προσθέσει κανείς στα παραπάνω την προοπτική συμπληρωματικής διάθεσης του PlayStation Plus με την υπηρεσία "μετάδοσης games" PlayStation Now - και τον πιθανό συνδυασμό τους με μία συνδρομητική υπηρεσία διάθεσης games με ενιαίο κόστος α λα Netflix - μόνο σε ένα συμπέρασμα μπορεί να καταλήξει: η Sony έχει στα χέρια της πολλές επιλογές για τον εμπλουτισμό και την εξέλιξη του PS Plus και το μόνο που έχει να κάνει τους επόμενους μήνες και χρόνια είναι να αξιολογήσει ποιές από αυτές έχουν προτεραιότητα και μεγαλύτερο εμπορικό νόημα για την ίδια, τους συνεργάτες της και το κοινό του PlayStation. Το μόνο σίγουρο είναι πως, με τον ανταγωνισμό να έχει βελτιωθεί σε αυτόν τον τομέα τα τελευταία χρόνια, οι κάτοχοι PS4/PS5 μόνο σε αλλαγές ή προσθήκες προς όφελός τους έχουν να προσβλέπουν με το PS Plus. Όπως πρέπει!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ