PS Plus και PS Now... μοιραία μαζί, κάποια στιγμή

Γιατί οι δύο συνδρομητικές υπηρεσίες της Sony είναι λογικό να συνδυαστούν - και ίσως με ένα... PS Game Pass;

To Playstation Plus στην παρούσα του μορφή προσφέρει ήδη σημαντικά προνόμια στους συνδρομητές του - όμως καθώς η αγορά του gaming σταθερά επεκτείνεται κι αλλάζει, είναι πιθανό να δούμε μελλοντικά από την Sony προώθηση αυτής της υπηρεσίας και με άλλους τρόπους. Ο ένας από αυτούς είναι συμπληρωματικός, ο άλλος συνδυαστικός, αμφότεροι σχεδόν... προδιαγεγραμμένο πως κάποια στιγμή θα εξεταστούν ως εμπορικές επιλογές από τον ιαπωνικό κολοσσό γιατί, πολύ απλά, έχει νόημα κάτι τέτοιο για όλους ανεξαιρέτως τους εμπλεκόμενους.

Ο ένας τρόπος, ο συμπληρωματικός, είναι η προσφορά με ενιαία τιμή συνδρομής στην υπηρεσία PlayStation Plus και στην υπηρεσία PlayStation Now. Η δεύτερη στηρίζεται στην Δικτυακή "μετάδοση" games των PS2/PS3/PS4 (streaming) και ήταν ουσιαστικά η πρώτη μεγάλη του είδους της (προέκυψε με την εξαγορά της Gaikai από την Sony τo 2010), έστω και αν ξεκίνησε σε χρονικό σημείο που η αγορά και το παγκόσμιο Internet δεν ήταν έτοιμα γι' αυτήν. Με την υπηρεσία xCloud της Microsoft και Stadia της Google να έρχονται στο προσκήνιο, ωστόσο, η Sony έχει αρχίσει ήδη να δίνει πολύ μεγαλύτερη σημασία στην προώθηση του PlayStation Now - και αναμένουμε πως το 2020 αυτό θα επεκταθεί σε περισσότερες χώρες και με μεγαλύτερο κατάλογο.

Η ενιαία τιμή συνδρομής για PS Plus και PS Now (σε τιμή θέλουμε να πιστεύουμε χαμηλότερη απ' ότι αν τις αγόραζε κανείς μαζί αλλά ξεχωριστά) θα πετύχαινε μία σειρά από πράγματα. Θα έδινε την ευκαιρία στο Now να δοκιμαστεί από πολύ περισσότερο κόσμο (το Plus θεωρείται πια σχεδόν απαραίτητο για τους κατόχους PlayStation μακροπρόθεσμα), θα έδινε στους παίκτες την δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε μία σειρά από ποιοτικά games διαθέσιμα ανά πάσα στιγμή (πολλά από αυτά εγκαταστάσιμα πλέον και όχι μόνο "εκπέμψιμα" μόνο), θα "άνοιγε" για στους δημιουργούς games ένα ευρύτερο κοινό που δεν θα πλήρωνε απαραίτητα για να ανακαλύψει τους τίτλους τους, θα έδινε και στην Sony την προοπτική άντλησης υψηλότερων εσόδων ανά κάτοχο PS4/PS5. Αυτό που λέμε... win-win, αλλά στο win-win-win-win!

Ο άλλος τρόπος, ο συνδυαστικός, θα μπορούσε να είναι το αντίστοιχο του Xbox Game Pass της Microsoft - το... μοναδικό ίσως σωστό πράγμα που έκανε ο αμερικανικός κολοσσός με το Xbox One την τελευταία εξαετία σε επίπεδο Δικτυακής υπηρεσίας - μαζί με τα συμπληρωματικά PS Plus και PS Now. Μία συνδρομή, με άλλα λόγια, η οποία θα προσέφερε την συμμετοχή σε Δικτυακές αναμετρήσεις, την πρόσβαση σε μία βιβλιοθήκη 750+ τίτλων PS2/PS3/PS4 μέσω "μετάδοσης" (streaming), αλλά και την ελεύθερη λήψη κι εγκατάσταση των 300 από αυτά για PS4 (αφού τόσα είναι ήδη άλλωστε!).

Εννοείται πως το κόστος συνδρομής σε ένα τέτοιο... Playstation Game Pass Ultimate θα πρέπει να είναι μικρότερο από το άθροισμα των επιμέρους υπηρεσιών - μα πιστεύουμε πως θα μπορούσε να διαμορφωθεί άνετα σε επίπεδα επικερδή για την Sony. Οι Ιάπωνες ενδέχεται να μην έχουν προβεί ακόμη στην κίνηση αυτή για λόγους δημόσιας εικόνας σε σχέση με τον ανταγωνισμό ή για λόγους τακτικής σχετικούς με την έλευση του PS5 ή γιατί αναζητούν τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να προσφέρουν μία τέτοια "ολική" υπηρεσία ώστε να είναι επικερδής για όλους τους εμπλεκόμενους.

Όμως, στα μάτια μας τουλάχιστον, η σύγκλιση PlayStation Plus και PlayStation Now, καθώς και ο συνδυασμός τους με ένα "PlayStation Game Pass" είναι νομοτελειακό πως θα συμβούν. Αμφότερα. Το "πότε θα έχει περισσότερο νόημα να γίνει;" και το "με ποιό κόστος μπορεί να προσφερθεί μια υπηρεσία όπως αυτή για να είναι θελκτική σε μεγάλο ποσοστό της πελατειακής βάσης των PS4/PS5;" είναι τα ερωτήματα που θα οδηγήσουν την Sony στην σχετική απόφαση. Εμείς, πάντως, ανυπομονούμε!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ