PlayStation Portal: διαθέσιμο σύντομα προς €219

Η Sony γνωστοποιεί περισσότερα στοιχεία για το πολυσυζητημένο περιφερειακό game streaming του PS5

Στο πλαίσιο της Δικτυακής παρουσίασης που είχε κάνει η Sony για τα επόμενα βήματα του PlayStation τον Μάιο, είχε αποκαλύψει και μία φορητή συσκευή με το κωδικό τότε όνομα Project Q, μέσω της οποίας είναι σε θέση οποιοσδήποτε να παίξει τα games του PlayStation5. Χθες ο ιαπωνικός κολοσσός αποκάλυψε τα περισσότερα σημαντικά στοιχεία που δεν γνωρίζαμε για το προϊόν αυτό, συμπεριλαμβανομένης της εμπορικής ονομασίας του και της τιμής πώλησής του: αυτή θα ανέρχεται στα €219 όταν διατεθεί και στην χώρα μας μέσα στους επόμενους μήνες (φημολογείται ο Νοέμβριος), χρήματα που σε άλλους θα φανούν πολλά και σε άλλους απολύτως λογικά, αναλόγως... της άποψης που θα σχηματίσουν γι' αυτό και βάσει του αν και κατά πόσο ανήκουν στο πολύ συγκεκριμένο κοινό όπου στοχεύει αυτή η πρόταση.

Το επίσημο όνομα της συσκευής είναι λοιπόν PlayStation Portal και είναι, στην ουσία, μία οθόνη 8 ιντσών, τεχνολογίας LCD, σάρωσης στα 60 Hz και ανάλυσης 1080p, στις πλευρές της οποίας βρίσκεται το... δεξί και αριστερό μισό ενός χειριστηρίου DualSense, κυριολεκτικά. Το μέγεθος της οθόνης είναι αρκετά μεγάλο και η ανάλυσή της ικανοποιητικότατη για τα πιθανότερα σενάρια χρήσης της, ενώ το μέγεθος μπαταρίας της συσκευής δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί - οπότε η Sony δεν μπορεί ακόμη να κάνει σαφή εκτίμηση της αυτονομίας του PlayStation Portal. Ο ιαπωνικός κολοσσός αναφέρει πως "στόχος είναι η αυτονομία του προϊόντος να κυμαίνεται στο ίδιο επίπεδο με αυτό του χειριστηρίου DualSense". Πίσω από την οθόνη αυτή χωρά βέβαια μεγαλύτερη μπαταρία από αυτήν που βρίσκεται μέσα στο χειριστήριο του PS5, μεν, αλλά έχοντας την αποστολή να παρέχει ενέργεια τόσο ίδιο το χειριστήριο, όσο και στην οθόνη (διατηρώντας μόνιμα ενεργή και την ασύρματη σύνδεση Wi-Fi), το πιθανότερο είναι πως το PlayStation Portal δεν θα προσφέρει περισσότερες από 6-6.5 ώρες παιχνιδιού.

Αυτού του είδους η αυτονομία κάθε άλλο από ευκαταφρόνητη είναι, βέβαια - συγκριτικά π.χ. με αυτήν π.χ. των Steam Deck ή ROG Ally - αλλά ας μην ξεχνάμε πως το PlayStation Portal είναι συσκευή αποκλειστικά λειτουργίας streaming: δεν "τρέχει" τo ίδιο τα games που θα παίζει ο καταναλωτής, αλλά αυτά εκτελούνται στο PS5 και από εκεί "μεταδίδονται" στο PS Portal μέσω της λειτουργίας Remote Play. Αυτό είναι θετικό κι αρνητικό ταυτόχρονα: αρνητικό γιατί φυσικά έτσι απαιτείται PS5 (ούτως ή άλλως) το οποίο θα είναι σε κανονική, πλήρη λειτουργία ενόσω αξιοποιεί κανείς το PlayStation Portal. Θετικό, ωστόσο, γιατί μ' αυτόν τον τρόπο ο παίκτης έχει πλήρη πρόσβαση σε κάθε στοιχείο το PS5 του, συμπεριλαμβανομένης της home screen και όλων των apps του. Εξαίρεση σε αυτό αποτελεί η λειτουργία cloud streaming του PlayStation Plus Premium: οι παίκτες δεν θα είναι σε θέση να παίξουν games των PS2/PS3 στο PlayStation Portal "μέσα από" το PS5 τους. Μόνο games που είναι πλήρως εγκατεστημένα στον αποθηκευτικό του χώρο.

Όσον αφορά στον τρόπο λειτουργίας του PlayStation Portal αυτόν καθ' αυτόν, η Sony υπογραμμίζει πως απαιτείται μεν ποιοτική σύνδεση Wi-Fi, αλλά δεν χρειάζεται η συσκευή και το PS5 να βρίσκονται στο ίδιο ασύρματο δίκτυο ή ακόμη και στο ίδιο οικιακό δίκτυο. Αν βρίσκονται, φυσικά, αυτές θα είναι οι ιδανικές συνθήκες χρήσης κι οι καταναλωτές που παίζουν τακτικά games απαιτητικά ως προς "αντανακλαστικά σύνδεσης" (latency) θα πρέπει να έχουν το γεγονός αυτό "στα υπ' όψιν". Θεωρητικά, πάντως, το PlayStation Portal θα μπορούσε να λειτουργήσει και εκτός σπιτιού, αν είναι διαθέσιμη μία καλή σύνδεση 5G κι αξιοποιηθεί π.χ. ένα smartphone ως Wi-Fi hotspot. Τα "αντανακλαστικά σύνδεσης" δεν θα είναι βέβαια του ίδιου επιπέδου, μα υπάρχουν πολλοί τύποι games που μπορούν να παιχθούν έτσι χωρίς κανένα πρόβλημα.

Το PlayStation Portal δεν υποστηρίζει την διασύνδεση Bluetooth και η Sony για αυτόν τον λόγο προωθεί δύο νέα προϊόντα ήχου για χρήση με αυτό, καθώς και μία νέα τεχνολογία ασύρματης διασύνδεσης που ανέπτυξε η ίδια, ονόματι PlayStation Link. Η τεχνολογία αυτή "μεταδίδει ήχο υψηλής ευκρίνειας ασύρματα χωρίς καθυστερήσεις ή απώλειες, σε πολλαπλές συμβατές συσκευές ταυτόχρονα", μπορεί δε να αξιοποιηθεί και από PC ή Mac μέσω ειδικού δέκτη USB (θα πωλείται ξεχωριστά). Τα δύο νέα προϊόντα ήχου είναι τα ζεύγη ασύρματων ακουστικών Pulse Elite και Pulse Explore. Τα πρώτα είναι μία εξελιγμένη έκδοση των παρόντων Pulse 3D, με παρόμοιο σχεδιασμό αλλά ενσωματωμένο μικρόφωνο που επιμηκύνεται, καταστολή θορύβων του εξωτερικού περιβάλλοντος και συνοδευτική βάση φόρτισης.

Το άλλο ζεύγος ακουστικών, τα Pulse Explorer, είναι ενδώτιο, ακολουθεί τις σχεδιαστικές γραμμές του PS5 και θα προσφέρεται με την δική του θήκη μεταφοράς/φόρτισης όπως πολλά άλλα δημοφιλή ακουστικά της Sony. Η διαφορά και των δύο αυτών ζευγών με άλλα προϊόντα του ιαπωνικού κολοσσού εντοπίζεται στα ηχεία τεχνολογίας Planar που ενσωματώνουν - τεχνολογία στην οποία η Sony απέκτησε πρόσφατα μετά από την πρόσφατη εξαγορά της Audeze, της μόνης κατασκευάστριας που αξιοποιεί τον συγκεκριμένο τύπο ηχείων σε ακουστικά. Τα Pulse Elite και Pulse Explorer θα κοστίζουν €149.99 και €219.99 αντιστοίχως όταν κυκλοφορήσουν στην χώρα μας κάποια στιγμή μέσα στους επόμενους μήνες (υποθέτουμε στο ίδιο χρονικό πλαίσιο με το PlayStation Portal). Για να δούμε τί θα... ακούσουμε, λοιπόν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ