News Snacks 04-05-10

Starcraft II τον Ιούλιο, Pro τον Οκτώβριο αλλά Avatar... next year

Καλώς ήλθατε στα News Snacks: τη στήλη του αθηνόραμαdigital.gr που συγκεντρώνει επιγραμματικά τις ενδιαφέρουσες ειδήσεις της ημέρας οι οποίες αξίζουν αναφοράς και σίγουρα σχολιασμού. Ώρα για snack!

Πολλές ανακοινώσεις, προετοιμασίες και κυκλοφορίες στη σημερινή στήλη, οπότε... ας ξεκινήσουμε από τα πιο απλά: όσο σίγουρος είναι ο θάνατος και η εφορία, άλλο τόσο είναι οι καινούργιες εκδόσεις των FIFA και Pro Evolution Soccer τον Οκτώβριο. Για το FIFA είμασταν... 200% βέβαιοι και δεν χρειαζόμασταν επίσημη ανακοίνωση, η Konami όμως έκρινε ότι για το θρυλικό Pro κάτι τέτοιο ήταν απαραίτητο, την έκανε λοιπόν. Ίσως επειδή έχει ηττηθεί κατά κράτος το Pro Evo από το FIFA τα τελευταία δύο χρόνια; Λέμε τώρα! Σε κάθε περίπτωση, η ιαπωνική εταιρεία υπόσχεται ότι το Pro Evo 2011 θα "επιστρέψει στις ρίζες" της σειράς: θα είναι περισσότερο ρεαλιστικό και δύσκολο, θα προσφέρει νέες ρουτίνες κίνησης για τους εικονικούς ποδοσφαιριστές, θα δώσει πολύ μεγαλύτερη βάση στις online επιλογές παιχνιδιού και άλλα σημαντικά. Το... χόμπι που μισεί το "μωρό" έχει αφοσιωμένο κοινό στην Ελλάδα και, ως εκ τούτου, περιμένουμε με αυξημένο ενδιαφέρον το νέο ντέρμπι. Ούτε έξι μήνες μακριά!

Ακόμη λιγότερο μακριά, ωστόσο, βρίσκεται το StarCraft II της Blizzard. Μετά από εκτεταμένη περίοδο δοκιμαστικών εκδόσεων - και μεγάλη αγωνία για το κοινό που είχε αγαπήσει τον αρχικό, διάσημο τίτλο στρατηγικής - η πρώτη ουσιαστικά δημιουργία της διάσημης Blizzard μετά το World of Warcraft και τα expansion του θα είναι διαθέσιμη στις 27 Ιουλίου, αποκλειστικά για PC. To τμήμα συμμετοχής πολλών παικτών μέσω Internet είναι βέβαια αυτό που έχει περισσότερη σημασία για τα εκατομμύρια των gamers που το περιμένουν, εξαιρετικά ικανοποιητικό όμως σε έκταση και ποιότητα είναι και το τμήμα για... μοναχικούς παίκτες. Ως είθισται, θα υπάρχει και ειδική συλλεκτική έκδοση για τους super fans του StarCraft (με διάφορα extra καλούδια), ενώ η τυπική έκδοση θα κοστίζει τα αναμενόμενα 59.99 δολάρια/ευρώ. Αντίστροφη μέτρηση λοιπόν!

Τέλος της αντίστροφης μέτρησης όμως πριν από δύο 24ωρα για το κοινό των φανατικών του Linux, αφού η Canonical διέθεσε στο ευρύ κοινό την νέα έκδοση της δημοφιλέστερης διανομής του "ελεύθερου" λειτουργικού μέχρι σήμερα, του Ubuntu. Αριθμητικά η 10.04, ονομαστικά η... Lucid Lynx, πρόκειται για μία έκδοση που δεν φέρνει τόσα νέα χαρακτηριστικά και δυνατότητες στο προσκήνιο, όσο εξαιρετική ταχύτητα και απόλυτη σταθερότητα, ανασχεδιασμένο περιβάλλον εργασίας - πολύ όμορφο οφείλουμε να ομολογήσουμε - και μία σειρά από ευκολίες που σχετίζονται με την κοινωνική δικτύωση και τη διαχείριση multimedia. Περάσαμε μερικές ώρες μαζί της το Σαββατοκύριακο και δηλώνουμε άκρως ικανοποιημένοι: αν είναι αυτή η έκδοση του Ubuntu που θα... "φέρει το Linux στις μάζες" (sic) δεν ξέρουμε, είναι όμως ένα ολοφάνερα φροντισμένο, έξοχο λειτουργικό. Μπορεί να το προμηθευτεί οποιοσδήποτε δωρεάν από εδώ.

Δωρεάν, στην ουσία, θα μπορούν όμως οι gamers να αποκτούν πια και το Wii Μοtion Plus, το σημαντικά βελτιωμένο - σε σχέση με το αρχικό - χειριστήριο της Nintendo για το Wii. Κι αυτό γιατί, όπως είχαμε κατ' επανάληψη αναφέρει ως αναπόφευκτο στο παρελθόν, η ιαπωνική εταιρεία από τις 9 Μαΐου θα προσφέρει στις ΗΠΑ το Wii με το νέο και όχι το παλιό χειριστήριο εξ ορισμού στη συσκευασία. Μαζί του φυσικά και η συλλογή Wii Sports Resort, που εκμεταλλεύεται το Wii Motion Plus, συνοδευόμενη και από το αρχικό Wii Sports - οπότε στην ίδια τιμή (199 δολάρια) η νέα συσκευασία έχει όντως περισσότερη αξία. Ελπίζουμε η Nintendo Europe ημερομηνιακά να ακολουθήσει από κοντά και να μην... περιμένει να εξαντληθούν πρώτα τα αποθέματα της παλαιότερης συσκευασίας για να προσφέρει την καινούργια. Τουλάχιστον εμείς είχαμε πρώτοι το κομψό μαύρο Wii, που οι Αμερικανοί μόλις τώρα αποκτούν. Έτσι γι' αλλαγή...!

Αυτό που - τελικά επιβεβαιωμένα - δεν θα αποκτήσουν ούτε οι Αμερικανοί, ούτε εμείς, ούτε κανείς άλλος τα Χριστούγεννα που έρχονται, είναι δυστυχώς η 3D έκδοση του πολυσυζητημένου Avatar του James Cameron. Αν και ο σκηνοθέτης είχε στις αρχές της χρονιάς δηλώσει πως στόχευε να το διαθέσει στην αγορά το Νοέμβριο, εν τέλει πρυτάνευσε η... εχμ... απληστία και το 3D Αvatar θα κυκλοφορήσει "κάποια στιγμή το 2011". Ε, συγνώμη. Είναι να μην έχουμε ενοχληθεί; Αφού ολοφάνερα με κίνηση marketing έχουμε να κάνουμε: πριν από λίγες μέρες κυκλοφόρησε το "σκέτο" Avatar (σημειώνοντας απίθανες πωλήσεις-ρεκόρ), το Νοέμβρη θα κυκλοφορήσει το "Avatar με τα extras" και... του χρόνου το "Avatar 3D", αυτό που αντικειμενικά έχει την περισσότερη σημασία για την προώθηση της εικόνας 3D στις σχετικές τηλεοράσεις. Αφού δεν μπορούν να συνεργαστούν αρμονικά μεταξύ τους οι κινηματογραφικές και οι κατασκευάστριες για την προώθηση της στερεοσκοπικής εικόνας... τι να πει κανείς.

Οι ορκισμένοι αντίπαλοι των ημερών, όμως, που... απρόσμενα ενδέχεται να συνεργαστούν - έστω και τρόπον τινά - δεν είναι άλλοι από την Apple και τη Microsoft. Είναι γνωστή η σύγκρουση της πρώτης με την Adobe και τα μέσα που χρησιμοποιεί (θεμιτά και αθέμιτα) προκειμένου να μειώσει τη σημασία του προτύπου Flash, το οποίο εννοεί να μην υποστηρίξει. Δεδομένα πλέον τα iPhone και iPad θα στηριχθούν στην γλώσσα HTML5 και τον αλγόριθμο αποκωδικοποίησης H.264 για να προβάλλουν video μέσα σε Web sites. Αυτό που δεν περιμέναμε, είναι η Microsoft να... συμφωνήσει και να αποκαλύψει ότι, στην υλοποίηση υποστήριξης της HTML5 από τον Internet Explorer 9, και αυτή το πρότυπο H.264 θα χρησιμοποιήσει. Η διαφορά, φυσικά, είναι ότι η Microsoft δεν εμποδίζει το Flash να συνεχίσει να υποστηρίζεται μέσω plug-in, ενώ η Apple προσπαθεί να εξοστρακίσει εντελώς το Flash από τις συσκευές της. Και πάλι όμως... Cuppertino και Seattle στο ίδιο στρατόπεδο; Τί άλλο θα δούμε!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ