ΕΑ: Απολύσεις, ματαιώσεις

Αλλά και εξαγορά εταιρείας που δημιουργεί social games

Και πάνω που είχαμε αρχίσει να λαμβάνουμε από το εξωτερικό σημεία ενθαρρυντικά για έξοδο μέσα στο 2010 από την οικονομική δυστοκία που επικρατεί παγκοσμίως, η Electronic Arts - η μεγαλύτερη ανεξάρτητη εταιρεία έκδοσης video games στον κόσμο - πριν από λίγες ώρες προέβη σε μία κίνηση που μόνο θετικής σκέψης και αισιοδοξίας δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Ο καναδικός γίγαντας του ψυχαγωγικού software επιβεβαίωσε την πρόθεσή του να απολύσει 1500 υπαλλήλους του έως τον ερχόμενο Απρίλιο, μα και να αναστείλει οριστικά την ανάπτυξη 12 (!) games για τα οποία δεν είχαν δημοσιοποιηθεί στοιχεία μέχρι σήμερα.

Η ανακοίνωση έγινε προφανώς για λόγους... καθησυχασμού των επενδυτών της Electronic Arts, αφού η εταιρεία σημείωσε απώλειες της τάξης των 390 εκατομμυρίων δολαρίων για το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου. Ο διευθύνοντας σύμβουλος της ΕΑ, John Riccitiello, είχε ήδη κάνει γνωστή την πρόθεσή του να ανασυντάξει την εταιρεία σε σχήμα περισσότερο ευέλικτο, οπότε οι απολύσεις συνέβησαν (και) για το λόγο αυτό. Ο Riccitiello αναμένει πως η κίνηση αυτή θα εξοικονομήσει στην ΕΑ περίπου 100 εκ. δολάρια ετησίως, σημείωσε ωστόσο ότι οι απολύσεις δεν θα επηρεάσουν τις σειρές τίτλων της εταιρείας που αποδεικνύονται κάθε χρόνο εμπορικά επιτυχημένες και κερδοφόρες, όπως αυτές των FIFA, The Sims, Need for Speed κλπ. Αυτό το τελευταίο βέβαια δεν μας ενθουσιάζει ακριβώς, αφού πρακτικά σημαίνει ότι οι 12 τίτλοι που δεν θα κυκλοφορήσουν ποτέ ήταν original παραγωγές και ως εκ τούτου εν δυνάμει πρωτότυπες και διαφορετικές, αλλά... λέμε τώρα.

Η απόλυση 1500 ανθρώπων και η ματαίωση δώδεκα παραγωγών, πάντως, μπορεί να κριθεί με άλλα μέτρα και σταθμά αν σημειώσουμε πως την ίδια ημέρα της ανακοίνωσης αυτής, η ΕΑ εξαγόρασε την Playfish, μία εταιρεία ανάπτυξης games για social networks (όπως το πασίγνωστο Pet Society του Facebook). To αντίτιμο της εξαγοράς έχει τοποθετηθεί στα 300 εκ. δολάρια, όσα δηλαδή η καναδική εταιρεία θεωρεί ότι θα εξοικονομήσει τα επόμενα 3 χρόνια από την απόλυση των υπαλλήλων αυτών. Επιλογές, επιλογές...

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ