To Android σε άλλες συσκευές

Τηλεοράσεις, e-books, player... ανδροειδή!

Τηλεοράσεις υψηλής ευκρίνειας



Εκτός από το Google TV - που είναι πρωτοβουλία της αμερικανικής εταιρείας και πληροί συγκεκριμένες προδιαγραφές - άλλοι κατασκευαστές τηλεοράσεων προτιμούν να αξιοποιήσουν το Android στις δικές τους προτάσεις διαφορετικά. Η κορεάτικη NCPG έχει ενσωματώσει υλικό ανάλογο ενός... κινητού τηλεφώνου Android στο σύστημα ελέγχου μιας τηλεόρασης LCD οπίσθιου φωτισμού LED και μέσω αυτού εκτελεί απευθείας σχετικές εφαρμογές, ελέγχοντας παράλληλα και τους επίγειους ή δορυφορικούς δέκτες της για διαχείριση κι εγγραφή προγραμμάτων. Η σκανδιναβική People of Lava, από την άλλη, έχει προσαρμόσει το Android σε μία ειδική έκδοση, που προβάλλει τις εφαρμογές εκμεταλλευόμενη την υψηλή ευκρίνεια της οθόνης - ελέγχεται, δε, με ασύρματο πληκτρολόγιο και καταδεικτικό. Και στις δύο περιπτώσεις η έκδοση Android είναι η 1.5, αναβαθμίσιμη σε νεότερες μέσω Internet.


Αναγνώστες e-book



Μπορεί τα tablet να παίζουν άνετα το ρόλο και των ψηφιακών βιβλίων, αλλά ενσωματώνουν και πολλές λειτουργίες που όσοι θέλουν μία συσκευή κυρίως για ανάγνωση, δεν χρειάζονται. Αυτό δεν σημαίνει, ωστόσο, ότι οι ίδιοι χρήστες δεν θα ήθελαν να μπορούν να προσθέσουν στο e-reader τους διάφορα apps! Έτσι το σκέφτηκε η διάσημη αλυσίδα Barnes & Noble και κυκλοφόρησε το 2009 το Nook, βασισμένο στο Android 1.5, και στα τέλη του 2010 το Nook Color, βασισμένο στο Android 2.2. Και τα δύο έχουν εμπλουτίσει έκτοτε σημαντικά τις δυνατότητές τους, ακριβώς επειδή στηρίζονται στο λειτουργικό της Google. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, που η Amazon ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει τη δική της αντιπρόταση, επίσης βασισμένη στο Android: ένα... smart-reader θα είναι πάντα καλύτερο από ένα απλό!


Φορητά media player



Ακριβώς όπως τα iPod Touch είναι στην ουσία iPhone δίχως το κύκλωμα που καθιστά τα δεύτερα κινητά τηλέφωνα, αν από ένα smartphone με Android αφαιρέσει κανείς το κύκλωμα αυτό, τί έχει; Ένα... smart-player. Στη σωστή τιμή, μια τέτοια συσκευή έχει σαφέστατα νόημα, γι' αυτό και ήδη οι Samsung και Philips διαθέτουν στην αγορά τέτοιες ακριβώς προτάσεις. Η πρώτη διαθέτει τα Galaxy S Wi-Fi 4.0 και 5.0, με μόνη διαφορά μεταξύ των δύο μοντέλων τη διαγώνιο της οθόνης τους όπως εκφράζεται από τους δύο αριθμούς. Και τα δύο στηρίζονται σε Android 2.2. Η Philips κυκλοφόρησε, δε, το καλοκαίρι του 2010 το GoGear Connect, βασισμένο σε Android 2.1, το αντικατέστησε όμως πρόσφατα με νέο μοντέλο, ανασχεδιασμένο και βασισμένο σε Android 2.3. Αναμένονται μέσα στη χρονιά κι άλλα τέτοια... smart-player!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ