Όλα είναι στο software, προφανώς

iPhone, iPhone 3G ή 3GS: γκάλοπ μεταξύ φίλων!

Με όλες αυτές τις συζητήσεις πριν από την κυκλοφορία του iPhone 3GS στη χώρα μας, ο γράφων... και να ήθελε δεν θα μπορούσε να αποφύγει το δίλλημα που έχουν όλοι οι φίλοι και γνωστοί που τυγχάνουν κάτοχοι του παρόντος μοντέλου της Apple. Παραδόξως, όμως, είναι εν τέλει το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του iPhone αυτό που ενδέχεται να αποτρέψει τους κατόχους ενός 3G να αναβαθμίσουν σε ένα 3GS - και αυτό είναι κάτι που σίγουρα αξίζει σχολιασμού. Τί εννοούμε; Ε, να. Όλοι οι φίλοι κάτοχοι iPhone 3G (που κρυφά γλυκοκοιτάμε το 3GS αλλά έχουμε δει και χειριστεί κι άλλα μοντέρνα εξαιρετικά κινητά) κάναμε ένα μικρό... γκάλοπ μεταξύ μας. Και τα αποτελέσματα μας εξέπληξαν ευχάριστα και, αν μη τί άλλο, μας ηρέμησαν, ώστε να πάμε στις διακοπές μας χωρίς να σκεφτόμαστε το 3GS κάθε λίγο και λιγάκι!

Ρωτήσαμε ο ένας τον άλλο, λοιπόν. Με το firmware update του iPhone στην έκδοση 3.0, έχουμε ένα πλήρες και, εν πολλοίς, απροβλημάτιστα λειτουργικό κινητό. Τί θα προτιμούσαμε, το iPhone 3G μας με το OS 3.0 ή το 3GS με το OS 2.0; Εννοείται το πρώτο (και όχι μόνο για τα ελληνικά). Κάποιοι από μας χειριστήκαμε το Palm Pre ενός παλιού συναδέλφου και φίλου που δουλεύει στην Αμερική και έχει έλθει αυτές τις μέρες στην Ελλάδα για διακοπές. Μας άρεσε πολύ. Θα προτιμούσαμε αυτό το κινητό από το iPhone 3G για τη δυνατότητα εκτέλεσης πολλών εφαρμογών ταυτόχρονα (multitasking), έχοντας όμως στα υπόψιν ότι το Pre Store δεν έχει ακόμη ούτε 100 apps να επιδείξει, πόσο μάλλον 35.000; Εννοείται πως όχι. Θα προτιμούσαμε, τέλος, να είχαμε το... πρώτο μοντέλο iPhone (ούτε καν το 3G) αλλά να είχαμε πρόσβαση στο App Store της Apple ή να είχαμε το 3GS, μα καμία πρόσβαση στο App Store; Εννοείται πως ναι - και, κάπου εκεί, το όλο θέμα έληξε, με το συμπέρασμα στα μάτια όλων προφανές.

Είναι απλό: περισσότερη σημασία απ' όλα έχει το software. Ναι, σε επίπεδο hardware όλες οι συσκευές εξελίσσονται και θα συνεχίσουν να εξελίσσονται - είναι το τί μπορείς να κάνεις με αυτές, όμως, αυτό που τελικά τις ορίζει. Και εκεί βρίσκεται το... αντεπιχείρημα αγοράς ενός 3GS: τί μπορεί να κάνει κάποιος με αυτό, που δεν μπορεί να κάνει με το 3G; Η απάντηση, για την ώρα, είναι "τίποτε σημαντικό" (η ταχύτητα καλοδεχούμενη πάντα, αλλά μιλάμε αμιγώς για λειτουργίες τώρα). Από την άλλη, αυτό ακριβώς μπορεί να γίνει το ισχυρότερο επιχείρημα για την αγορά ενός 3GS: αν παρουσιαστούν στους επόμενους μήνες 5-6 εντυπωσιακά, ποθητά apps που απαιτούν την περισσότερη μνήμη και τις αυξημένες δυνατότητες του 3GS στα γραφικά, ίσως αυτά να είναι από μόνα τους λόγος απόκτησης του νέου κινητού. Όχι ακόμη, όμως. Ή τουλάχιστον... έτσι λέμε στους εαυτούς μας για να πάμε διακοπές ήσυχοι. Εντάξει;

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ