Nokia 7.1: απεικόνιση HDR, πιο προσιτή από ποτέ

Διαθέσιμο το κινητό που θα σε κάνει να... "δεις αλλιώς" κάθε video στην οθόνη του

Ο τρόπος που παρακολουθούμε τις αγαπημένες μας σειρές και εκπομπές αλλάζει συνεχώς: από την οθόνη της τηλεόρασης της περιορισμένης στο σαλόνι "περάσαμε" στην οθόνη του Η/Υ σε οποιονδήποτε χώρο και από εκεί στην οθόνη του smartphone... κυριολεκτικά οπουδήποτε. Από όλα τα video που παρακολουθούνται σε όλον τον κόσμο με οποιονδήποτε τρόπο, σχεδόν τα 2/3 πια προβάλλονται στην οθόνη ενός κινητού τηλεφώνου και, σύμφωνα με τα στοιχεία της Google για το Youtube, περισσότεροι από 1.5 δισεκατομμύρια θεατές κάθε μήνα παρακολουθούν τουλάχιστον μία ώρα την ημέρα video στο κινητό τους. Οι συνδρομητές του Netflix, παράλληλα, αυξάνονται καθημερινά και ο αριθμός τους πλέον ξεπερνά τα 130 εκατομμύρια συνδρομητές - με πολλούς από αυτούς να παρακολουθούν τις τηλεοπτικές σειρές και ταινίες της υπηρεσίας στο smartphone τους.

Με αυτά τα δεδομένα, καμία απορία που μία από τις εμπειρότερες κατασκευάστριες κινητών τηλεφώνων, η Nokia, προωθεί αυτόν τον καιρό ένα smartphone ειδικά σχεδιασμένο ώστε να προσφέρει εξαιρετική εικόνα για θέαση video. Το Nokia 7.1 είναι το πρώτο κινητό με τεχνολογία οθόνης PureDisplay, η οποία αποδίδει περιεχόμενο υψηλών χρωματικών δυναμικών (High Dynamic Range - HDR) εντυπωσιακά. Η εικόνα HDR φέρνει το υλικό κινούμενης εικόνας περισσότερο κοντά στην πραγματικότητα από ποτέ, καθώς διατηρεί όλες τις λεπτομέρειες στις σκοτεινές και φωτεινές περιοχές του κάδρου και αναδεικνύει με τρόπο φυσικό τα ζωηρά χρώματα και τις "δύσκολες" αποχρώσεις που "χάνονται" με την συμβατική απεικόνιση. Έτσι το Nokia 7.1 αποδίδει το υλικό HDR όπως τού αξίζει.

Περιεχόμενο τεχνολογίας HDR μπορεί να βρει κανείς άφθονο πια και το Nokia 7.1 μπορεί να αξιοποιήσει όλες τις σημαντικές πηγές τέτοιου υλικού. Πάρα πολλά τέτοια video υπάρχουν, για παράδειγμα, στο YouTube, το οποίο υποστηρίζεται στην πιο πρόσφατη έκδοση app από την συσκευή της Nokia. Το ίδιο ισχύει και για πλήρους διάρκειας τηλεοπτικές σειρές και ταινίες που φιλοξενούνται τόσο στην δημοφιλή υπηρεσία της Netflix, όσο και την αντίστοιχη της Amazon, την Prime Video. Σε όλες τις περιπτώσεις ο κάτοχος ενός Nokia 7.1 θα λάβει εμπειρία θέασης... άλλου επιπέδου, με υψηλότερης αντίθεσης και λεπτομέρειας εικόνα είτε πρόκειται για τηλεοπτικά επεισόδια νέων παραγωγών είτε για πρόσφατα blockbusters.

Η οθόνη του Nokia 7.1 δεν είναι μόνο η μοναδική τεχνολογίας PureDisplay, ειδικά σχεδιασμένη για ποιοτική απόδοση υλικού HDR, αλλά και άκρως αποτελεσματική σε ο,τιδήποτε άλλο θέλει να κάνει ο κάτοχος της συσκευής με αυτήν. Είναι μεγάλη (διαγωνίου 5.84 ιντσών) και ανάλυσης 2280x1800 pixel (υψηλή για να καλύπτει τις ανάγκες των πλέον απαιτητικών apps), ρυθμίζοντας παράλληλα με έξυπνο τρόπο την φωτεινότητα και την αντίθεση της εικόνας ανάλογα με τις εκάστοτε συνθήκες φωτισμού για να διασφαλίσει απροβλημάτιστη θέαση τόσο σ' εσωτερικούς χώρους όσο και π.χ. κάτω από έντονο ήλιο.

Τέτοια οθόνη, φυσικά, δεν μπορεί παρά να λειτουργεί ιδανικά και ως προεπισκόπησης για την εξελιγμένη κάμερα του Nokia 7.1: αυτή αναλαμβάνει να συλλάβει εξαιρετικές φωτογραφίες χάρις στον εξελιγμένο αισθητήρα και τα οπτικά ZEISS στα οποία στηρίζεται, καθώς και λεπτομερές, σταθερό video, και στις δύο περιπτώσεις εννοείται και με υποστήριξη στην τεχνολογία χρώματος HDR για ομορφότερα αποτελέσματα από ποτέ. Η Nokia έχει φροντίσει να εξοπλίσει το φωτογραφικό της σύστημα με πλειάδα άλλων δυνατοτήτων, όπως αυτήν της εξομοίωσης "βάθους" στις φωτογραφίες (bokeh) ή αυτήν της σύλληψης φωτογραφιών ταυτόχρονα με την κύρια κάμερα και αυτήν της πρόσοψης.

Αν προσθέσει κανείς στα παραπάνω την δυνατότητα επέκτασης αποθηκευτικού χώρου με κάρτα μνήμης micrοSD, την μεγάλη αυτονομία και την αξιοποίηση του λειτουργικού συστήματος Android One της Google - της πολυπόθητης "απείρακτης" δηλαδή μορφής του, στην πιο πρόσφατη 9η έκδοσή του - εύκολα αντιλαμβάνεται γιατί το Nokia 7.1 ξεχωρίζει ανάμεσα σε όλα τα άλλα smartphones της κατηγορίας του. Αλλά... γιατί να πάει κανείς μακριά και ν' απαριθμεί τεχνικά χαρακτηριστικά; Μερικά λεπτά μόνο θέασης video στην οθόνη του και η διαφορά δεν είναι απλώς κατανοητή και φανερή. Είναι εντυπωσιακή, όπως στο υλικό HDR αξίζει να είναι!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ