iPod 2008: Έκπληξη, καμία.

Ακολουθώντας... κατά γράμμα την παράδοση των τελευταίων ετών - που τη θέλει να "υπόσχεται" μεν εκπλήξεις αλλά τελικά να παρουσιάζει πράγματα εν πολλοίς αναμενόμενα - η Apple επέδειξε στην πρόσφατη εκδήλωση "Let's Rock" τους νέους της iPod. H φημολογία των προηγούμενων ημερών στο Web ως συνήθως είχε οργιάσει, όμως η αμερικανική εταιρεία δεν πλησίασε καν σε κάτι καινοτομικό, ανανεώνοντας απλώς τη γκάμα των iPod Nano και iPod Shuffle και "ευθυγραμμίζοντας" τον iPod Touch με το iPhone 3G. Όλα αυτά, σε μία περίοδο που πολλοί αναλυτές θεωρούν πως το brand name των iPod έχει πια φθαρεί, αλλά και σε μία αγορά που έχει πια να προσφέρει πολύ ισχυρότερο συναγωνισμό στην Apple απ' ότι στο παρελθόν, με πληρέστατα και οικονομικότερα media player.

Πιο συγκεκριμένα: οι iPod Nano... "phat", όπως είχαν χαρακτηριστεί λόγω του μικρότερου ύψους και μεγαλύτερου πλάτους τους, δεν φαίνεται να είχαν την δημοτικότητα που περίμενε η Apple πριν από ένα χρόνο, γι' αυτό και η εταιρεία του Cuppertino επιστρέφει στο προηγούμενο, ψηλότερο και λεπτότερο σε πλάτος για τους νέους Nano. Αυτοί είναι σαφώς ομορφότεροι, λοιπόν, χαρακτηρίζονται από την "κυρτότητα" στις άκρες που διαθέτει και το iPhone 3G, ενώ θα διατίθενται και σε 9 διαφορετικά χρώματα. Η οθόνη τους είναι καλύτερη, ενώ φέρουν και αυτοί πλέον τον αισθητήρα αλλαγής γωνίας (accelerometer), ώστε να προβάλλουν περιεχόμενο τόσο οριζόντια, όσο και κάθετα, ανάλογα με την περίπτωση. Σημαντικό και το γεγονός ότι η χωρητικότητά τους αυξήθηκε, παραμένοντας στα ίδια επίπεδα τιμής (149 δολάρια για το μοντέλο των 8 GB και 199 για το μοντέλο των 16 GB).

O iPod Touch, πάντως, ο οποίος πριν από το event της Apple φάνταζε πλέον ακριβός σε... "ευθεία αντιπαράθεση" με το iPhone 3G, δέχθηκε επιτέλους μία μείωση τιμής (έστω κι αν δεν ήταν τόσο μεγάλη όσο πολλοί αναλυτές περίμεναν). Οι Touch των 8, 16 και 32 GB κοστίζουν πια 229, 299 και 399 δολάρια αντίστοιχα, παραμένοντας τα ακριβότερα media player της κατηγορίας τους αλλά τουλάχιστον πιο προσιτά από τα αντίστοιχα iPhone. Η Apple προσέθεσε κάποια στοιχεία στα ανανεωμένα μοντέλα (όπως το ρυθμιστικό της έντασης στο πλάι και το ενσωματωμένο λιλιπούτειο μεγάφωνο), "τύλιξε" το όλο σύνολο σε περίβλημα ατσάλινο και λεπτότερο, διατήρησε ωστόσο την ίδια οθόνη. Με την αναβάθμιση 2.1 στο firmware του Touch (οι κάτοχοι παλαιότερων μοντέλων πρέπει και πάλι να πληρώσουν για να το αποκτήσουν) προστέθηκε και μία σειρά από λειτουργίες στο software, τίποτε όμως ριζοσπαστικό.

Παραμένοντας στο θέμα του software, η Apple αξιοποίησε την εκδήλωση "Let's Rock" για να διαθέσει και την έκδοση 8 του iTunes. Αυτή φέρνει στο προσκήνιο την νέα λειτουργία "Genius", η οποία "διαβάζει" την βιβλιοθήκη των τραγουδιών του χρήστη και κάνει ανάλογες, "έξυπνες" προτάσεις για αγορές, ενώ παράλληλα δημιουργεί playlists με διάφορα κομμάτια βασισμένες σε ένα (!) και μόνο τραγούδι που αυτός θα καταδείξει. Το χαρακτηριστικό έχει διχάσει τους χρήστες μέχρι στιγμής, καθώς κάνει είτε πραγματικά εύστοχες, είτε... απελπιστικά άστοχες επιλογές και σίγουρα επιδέχεται βελτίωσης. Στα συν και ένας πολύ καλός visualizer (που σχεδιάζει όμορφα γραφικά σε πραγματικό χρόνο βάσει της μουσικής), στα μείον η ασυμβατότητα του iTunes 8 με τα Windows Vista, η οποία δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στους χρήστες των τελευταίων και δεν έχει ακόμη διορθωθεί από την Apple.

Σε γενικές γραμμές, πάντως, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το γεγονός ότι η Apple δείχνει να έχει... "αράξει στο θρόνο της" για υπερβολικά μεγάλο πια διάστημα με τους iPod. Μπορεί τα προϊόντα της να παραμένουν από τα καλύτερα, μπορεί να συνθέτουν ένα ισχυρό brand name, όμως με τόσο μικρά "βήματα μπροστά" από χρονιά σε χρονιά, η αμερικανική εταιρεία δείχνει να έχει υποτιμήσει το ρυθμό με τον οποίο κινείται η αγορά των personal players και των "μουσικών" κινητών τηλεφώνων. Με τις παρούσες κινήσεις της η Apple δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα μεν στην επερχόμενη εορταστική περίοδο, απολύτως συζητήσιμο ωστόσο παραμένει το αν και κατά πόσο θα διατηρήσει το μερίδιο αγοράς που "έχτιζε" τόσο καιρό, και μετά το 2009. Δεν είναι λίγοι οι παράγοντες, πλέον, που συνηγορούν προς το αντίθετο. Ίδωμεν.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ