iOS 4.2: Οι εντυπώσεις μας

Πώς και πόσο αλλάζει τις συσκευές της Apple;

Εκεί που, φυσικά, το iOS 4.2.1 αληθινά "κάνει διαφορά", όχι μόνο βελτιώνοντας τη λειτουργία μιας συσκευής, αλλά εξελίσσοντάς την κυριολεκτικά, είναι στο iPad. Έξι μήνες και παραπάνω περιμέναμε τη στιγμή αυτή και, ευτυχώς, η αναμονή άξιζε και με το παραπάνω. Η δυνατότητα να εκτελεί κανείς πολλαπλές εφαρμογές στο iPad ταυτόχρονα, να τις οργανώνει σε ομάδες αντί να τις έχει σκόρπιες σε πάμπολλες σελίδες, να παρακολουθεί περισσότερες από μία e-mail διευθύνσεις μέσα από ενοποιημένο Inbox, είναι αυτά που ξεχωρίζουν αμέσως. Αλλά το ευχάριστα αναπάντεχο είναι η αίσθηση που έχει κανείς μετά από λίγη ώρα χρήσης: το iPad, παρά το μεγαλύτερο μέγεθος οθόνης και τη λιγότερη συγκριτικά μνήμη, αποδίδει σχεδόν όπως το iPhone 4 στα περισσότερα πράγματα - αποτέλεσμα πιθανώς των βελτιώσεων στον κώδικα του iOS που είχε το χρόνο να κάνει η Apple για να εκμεταλλευτεί τον επεξεργαστή A4 της συσκευής.

Δύο είναι οι μόνες ενστάσεις που έχουμε συναντήσει να εκφράζονται μέχρι στιγμής για το iOS 4.2.1 στο iPad. Η μία σχετίζεται με την απόφαση της Apple να χρησιμοποιήσει το διακόπτη σταθεροποίησης της διάταξης οθόνης οριζόντια ή κάθετα, για διαφορετικό πλέον σκοπό: τη σίγαση του ήχου. Η πρότερη λειτουργία πραγματοποιείται πια με το κεντρικό πλήκτρο και ειδική κίνηση πάνω στην οθόνη (μέσω software δηλαδή), κάτι όμως που δεν αρέσει σ' ένα ποσοστό των κατόχων iPad. Η άλλη έχει να κάνει με την μειωμένη αυτονομία που παρατήρησε ένας αριθμός κατόχων της συσκευής - κάτι ωστόσο που είναι φυσικό επόμενο της... αποκατάστασης των εξ ορισμού ρυθμίσεών της, πολλές από τις οποίες αναιρούν την εξοικονόμηση ενέργειας που μπορεί να γίνει. Προφανώς αυτό διορθώνεται εύκολα.

Το iOS 4.2.1 φέρνει επίσης στο iPad το Gamecenter, το οποίο ανοίγει το δρόμο για εξελιγμένες... multiplayer καταστάσεις και στα games στη συσκευή της Apple. Όπως έχουμε ωστόσο αναφέρει πολλές φορές, σημαντικότερο για εμάς, τους Έλληνες χρήστες, είναι το γεγονός ότι υποστηρίζεται πλέον επίσημα η γλώσσα μας στο iPad - τόσο στο περιβάλλον χρήσης του, όσο και στην εισαγωγή κειμένου. Στο iPhone 4 το iΟS 4.2.1 φέρνει τα νέα στοιχεία που έχουμε αναφέρει (το AirPlay και το AirPrint), αλλά καμία αντιληπτή διαφορά στην ταχύτητα και την ανταπόκριση. Κάτι που βέβαια το iPhone 4 δεν... στερείται ακριβώς, οπότε όλα καλά και σε αυτόν τον τομέα.

Αναμφίβολα, πάντως, αξίζουν συγχαρητήρια στην Apple για τη διάθεση που δείχνει να βελτιώνει το σημαντικότερο τμήμα των συσκευών της - το software. Διάθεση που απέδειξε περίτρανα με αυτό το update. Και δεν είναι λίγο το γεγονός ότι, ως συνέπεια του iOS 4.2.1, τώρα μπορούμε να προτείνουμε το iPad για αγορά σε πολύ περισσότερο κόσμο. Είναι; Σαφώς και όχι!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ