Ε, όχι και στις φωτογραφικές!

Γιατί οι αναβαθμίσεις λογισμικού δικαιολογούνται ως ένα σημείο μόνο

Ποτέ δεν πλησίασε όρος την έννοια της έκφρασης... "δίκοπο μαχαίρι" περισσότερο από αυτόν των firmware updates (αναβαθμίσεων λογισμικού) για τα προϊόντα τεχνολογίας. Με τον όρο εννοούμε τη δυνατότητα κάθε είδους ηλεκτρονικής συσκευής να αλλάζει το βασικό της προγραμματισμό, αυτόν που ευθύνεται για τις λειτουργίες της. Την ιδιότητα αυτή ο κάθε κατασκευαστής μπορεί να την αξιοποιήσει για να βελτιώσει ή προσθέσει χαρακτηριστικά σε ένα προϊόν που έχει ήδη διαθέσει στην αγορά, έτσι ώστε να το καταστήσει ελκυστικότερο (τα PS3 και Xbox 360 είναι τα καλύτερα παραδείγματα γι' αυτό). Μπορεί επίσης να την εκμεταλλευτεί ως δικαιολογία για να ξεκινήσει την πώληση προϊόντων που δεν έχουν ελεγχθεί ικανοποιητικά για προβλήματα, ώστε να τα διορθώσει αργότερα (το iPhone έρχεται πρώτο στο μυαλό). Αληθινό "δίκοπο μαχαίρι" που, κακώς, κάκιστα μεν, αλλά έχουμε σχεδόν συνηθίσει να συναντάμε σε νέα κινητά, PDA, φορητά συστήματα διασκέδασης, player κάθε είδους, υπολογιστές και περιφερειακά τους... η λίστα δεν έχει τελειωμό. Αλλά και στις ψηφιακές φωτογραφικές; Ε, για όνομα...!

Κι όμως. Ενώ τα προηγούμενα χρόνια ήταν τόσο σπάνια η διάθεση firmware για ψηφιακές φωτογραφικές ώστε να αποτελεί φαινόμενο παράξενο, από πέρυσι τέτοιο καιρό - και σε όλο το 2009 - η κατάσταση έχει αλλάξει δραματικά. Τόσο επειδή οι νέες κάμερες έχουν αρχίσει να γίνονται αληθινά περίπλοκες στα ηλεκτρονικά τους, όσο και επειδή οι κατασκευαστές έχουν αρχίσει να τεμπελιάζουν και να... παραχαλαρώνουν όσον αφορά τον ποιοτικό έλεγχο των προϊόντων τους πριν την διάθεση στα καταστήματα, τα firmware updates έχουν αρχίσει να "πέφτουν βροχή". Και δεν μιλάμε για updates που γίνονται μετά από καιρό ώστε να προστεθούν νέες δυνατότητες σε προϊόντα, ενώ αυτά στο μεσοδιάστημα λειτουργούν άψογα. Μιλάμε για updates που γίνονται μέσα σε ημέρες και εβδομάδες μετά την κυκλοφορία τους, καταφανώς επειδή οι κάτοχοί τους διαπίστωσαν προβλήματα στη χρήση τους. Είναι η πλευρά του "δίκοπου μαχαιριού" που δεν μπορούν να κρύψουν τα δελτία Τύπου και, δυστυχώς, αυτή που έχει αρχίσει να γίνεται κοινός τόπος και σε αυτήν την προϊοντική κατηγορία.

Καταμετρούμε τους τελευταίους 3 μήνες μόνο. Olympus EP-1. Pentax K-7. Ricoh DR Digital III. Canon 1000D. Panasonic Lumix GF1 χθες, ενώ η κάμερα δεν έχει συμπληρώσει 2 μήνες στην αγορά. Για να μην αναφέρουμε το... firmware update του firmware update στην Panasonic DMC-LX3, επειδή το πρώτο ήταν ατελές (!). Υπάρχει κι ένα όριο στα πράγματα το οποίο έχει αρχίσει να παραβιάζεται σε βαθμό ανεπίτρεπτο για τα δεδομένα της αγοράς και του 2010. Προς τους υπευθύνους ποιοτικού ελέγχου των απανταχού κατασκευαστών, λοιπόν: κύριοι, οι ψηφιακές φωτογραφικές είναι μονοδιάστατες συσκευές. Είναι προορισμένες να κάνουν ένα συγκεκριμένο πράγμα (να συλλαμβάνουν εικόνα στατική ή κινούμενη) και απαιτούμε να το κάνουν όσο καλύτερα τους επιτρέπουν οι προδιαγραφές τους. Και αν πρέπει να προβείτε σε firmware updates, να είναι όπως αυτό της Canon που θα προσθέσει εγγραφή 1080p στην 5D Mk II 18 μήνες μετά την κυκλοφορία της - όχι αυτό της ίδιας εταιρείας που διόρθωσε το πρόβλημα των... αλληλοκαλυπτόμενων φωτογραφιών στην ολοκαίνουργια 7D!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ