Apple: στα ακριβότερα κινητά, ακόμη κυρίαρχη

Αυξητική τάση πωλήσεων σε αυτήν την κατηγορία, οι Αμερικανοί σε πλεονεκτική θέση να την αξιοποιήσουν

Τα σχετικά επίσημα στοιχεία είναι πλέον ευρέως διαθέσιμα και - παρά το γεγονός ότι δεν επιφυλάσσουν κάποια μεγάλη έκπληξη, είναι η αλήθεια - τα συμπεράσματα στα οποία οδηγούν είναι ενδιαφέροντα: σύμφωνα με έκθεση της υπηρεσίας Market Pulse της Counterpoint Research, το 2021 οι πωλήσεις στο ανώτερο και ανώτατο τμήμα της αγοράς smartphones (εκείνων που κοστίζουν πάνω από $400) αυξήθηκαν κατά 24% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο αγγίζοντας το υψηλότερο καταγεγραμμένο τους σημείο μέχρι σήμερα. Η αύξηση στο συγκεκριμένο τμήμα της αγοράς κινητών ήταν κατά πολύ ανώτερη από αυτήν που σημείωσε η κατηγορία αυτή συνολικά την ίδια χρονιά (7%). Το συγκεκριμένο της τμήμα, δε, συγκέντρωσε το 27% όλων των πωλήσεων smartphones παγκοσμίως, και πάλι ποσοστό-ρεκόρ στα χρονικά.

Είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που το ανώτερο κι ανώτατο τμήμα της αγοράς smartphones αναπτύσσεται ταχύτερα από την κατηγορία στην οποία ανήκει - συνέβη και το 2020 παρά την πανδημία - ωθώντας πολλούς να υποστηρίξουν πως πρόκειται για σαφή τάση πια: πολλοί καταναλωτές αγοράζουν ακριβότερα κινητά τηλέφωνα με την πρόθεση να τα κρατήσουν για περισσότερο χρονικό διάστημα, ασχέτως κατασκευάστριας εταιρείας. Αυτό οδηγεί βέβαια σε μεγαλύτερους κύκλους χρήσης και αναβάθμισης (πιο μεγάλους από αυτούς που οι κατασκευαστές θα προτιμούσαν...), όμως παράλληλα βοηθά την αγορά αυτή να αναπτυχθεί από πλευράς αξίας.

Η μεγάλη πλειοψηφία των πωλήσεων κινητών τηλεφώνων συνεχίζει, φυσικά, να συμβαίνει στα τμήματα της αγοράς με κόστος συσκευών κάτω των $400 σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά οι πιο πολλοί κατασκευαστές αυτές τις συσκευές τις αντιμετωπίζουν πια περισσότερο ως... αναγκαίο κακό παρά ως προτεραιότητα. Ο πολύ σκληρός ανταγωνισμός ανάμεσα στα smartphones που βασίζονται σε Android σημαίνει πως τα περιθώρια κέρδους σε αυτά είναι πάρα πολύ μικρό και τα καθαρά έσοδα που μπορούν να περιμένουν από αυτά οι κατασκευαστές επίσης χαμηλά - ειδικά με εκείνους της Κίνας να έχουν γίνει εξαιρετικά επιθετικοί στην τιμολογιακή τους πολιτική. Δεν είναι να απορεί κανείς που οι κορυφαίοι κατασκευαστές έχουν εστιάσει στα κορυφαία μοντέλα των κινητών τους: τα προσιτά σημειώνουν πωλήσεις ούτως ή άλλως βάσει του brand και της προώθησης των ακριβότερων "αδελφών" τους σε ολόκληρον τον κόσμο.

Σε όλη την διάρκεια του 2021 η Apple είχε την πρωτοκαθεδρία στις πωλήσεις smartphones, αγγίζοντας το 60% για πρώτη φορά μετά από το 2017. Η επίδοση αυτή βασίζεται στις πολύ καλές πωλήσεις των iPhone 12 και iPhone 13 (η σχετική καθυστέρηση στην κυκλοφορία τους ώθησε την ζήτηση και για τα δύο μέσα στο 2021). Η Apple απέδειξε επίσης πως εκμεταλλεύτηκε περισσότερο απ' όλους την υποχώρηση της Huawei από αυτό το τμήμα της αγοράς καθώς τα iPhone στην Κίνα απέσπασαν μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς από ποτέ. Με αυτόν τον τρόπο ο αμερικανικός κολοσσός κατόρθωσε να αποσπάσει την πρώτη θέση στην ανώτερη κι ανώτατη κατηγορία smartphones σε όλες ανεξαιρέτως τις αγορές κατά την διάρκεια του 2021.

Η Samsung ήταν κάποτε ο μόνος κατασκευαστής ικανός να ανταγωνιστεί την Apple στο συγκεκριμένο τμήμα της αγοράς αλλά αυτό δείχνει αν μην ισχύει πλέον. Θα περίμενε κανείς, για παράδειγμα, από τους Κορεάτες να είναι αυτοί που θα εκμεταλλευτούν πρώτοι την συρρίκνωση μεριδίου αγοράς της Huawei, αφού τα δικά τους κινητά με Android είναι τα πλησιέστερα στα καλύτερα που επεδείκνυε αυτή η εταιρεία κάποτε. Όμως αυτό που τελικά συνέβη ήταν να αυξήσουν τα δικά τους μερίδια αγοράς οι άλλοι Κινέζοι κατασκευαστές και η Apple ενώ αυτό της Samsung να... μειωθεί κιόλας κατά τι. Η Samsung θεωρείται πλέον από πολλούς "η βασίλισσα του Android" αλλά όχι απειλή για την Apple στο ανώτερο και ανώτατο τμήμα της αγοράς κινητών.

Το 2021 θα καταγραφεί στην ιστορία, πάντως, και ως η χρονιά κατά την διάρκεια της οποίας η συμβατότητα με δίκτυα τηλεφωνίας 5G ξεκίνησε να θεωρείται αυτονόητη στο συγκεκριμένο τμήμα της αγοράς. Δεν υπάρχει πια ούτε ένα μοντέλο, οποιουδήποτε κατασκευαστή, στην ανώτερη κι ανώτατη κατηγορία που να μην προσφέρει αυτό το χαρακτηριστικό - ακόμη και η Apple ολοκλήρωσε την σχετική μετάβαση πριν από λίγο καιρό με το iPhone SE 2022. Μερικοί αναλυτές κάποτε σχολίαζαν αστειευόμενοι πως "η εποχή 5G θα ξεκινήσει όταν ακόμη και το φθηνότερο iPhone υποστηρίζει αυτήν την δυνατότητα" και αυτό... επαληθεύτηκε τελικά: αν και δεν προσφέρεται απρόσκοπτα διασύνδεση 5G σε όλες οι χώρες του κόσμου, σε κάθε χώρα όπου διαμένουν καταναλωτές που θα ενδιαφέρονταν για πρόσβαση μέσω 5G, αυτή είναι πλέον παρούσα εγκαίρως για την κυκλφοφορία του πλέον προσιτούν iPhone 5G. Σύμπτωση; Ίσως. Ένδειξη του πόσο επηρεάζει η Apple την αγορά των κινητών παγκοσμίως; Το πιθανότερο!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ