Apple Pay: και στην Ελλάδα με Visa, Mastercard

Γρήγορες και ασφαλείς ηλεκτρονικές συναλλαγές σε τερματικά ή στο Web με πολλές συσκευές του αμερικανικού κολοσσού

Η σχετική φημολογία είχε ξεκινήσει στις αρχές Μαΐου και αποδείχθηκε... 100% αληθινή, σε σύντομο μάλιστα χρονικό διάστημα: από σήμερα, 26/6, ο κάτοχοι πιστωτικών καρτών Visa σε 16 ευρωπαϊκές χώρες (ανάμεσά τους κι η Ελλάδα) μπορούν να χρησιμοποιούν την υπηρεσία Apple Pay σε όλα τα τερματικά πληρωμών που υποστηρίζουν ανέπαφες συναλλαγές. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως οι κάτοχοι συσκευών του αμερικανικού κολοσσού - iPhone, iPad, Apple Watch, ακόμη και Mac - θα είναι σε θέση να τις χρησιμοποιούν σαν πιστωτικές κάρτες Visa χάρις στην τεχνολογία ανέπαφων πληρωμών και στην υπηρεσία ταυτοποίησης του ομώνυμου πιστοληπτικού ιδρύματος.

Το Apple Pay λειτουργεί στα ίδια τερματικά ανέπαφων συναλλαγών που το κοινό ήδη χρησιμοποιεί με τις χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες του. Πάνω από το 90% των τερματικών (POS) στην Ελλάδα δέχονται ανέπαφες συναλλαγές, ενώ μέχρι το 2020 αναμένεται πως όλα ανεξαιρέτως θα τις υποστηρίζουν.

Καθώς η Apple υπογραμμίζει συχνά τα τελευταία χρόνια την σημασία που δίνει στον ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων και την ιδιωτικότητα του καταναλωτή, η υπηρεσία Apple Pay έχει σχεδιαστεί με τρόπο αντίστοιχο: όταν χρησιμοποιεί κανείς πιστωτική ή χρεωστική κάρτα με το Apple Pay οι πραγματικοί αριθμοί της δεν αποθηκεύονται στη συσκευή ή στους servers του αμερικανικού κολοσσού. Αντ' αυτού η υπηρεσία Visa Token Service δημιουργεί και αποδίδει μοναδικό αριθμό λογαριασμού σε κάθε συσκευή, ενώ κάθε συναλλαγή εξουσιοδοτείται με μοναδικό δυναμικό κωδικό ασφαλείας συγκεκριμένης διάρκειας.

Αυτή η τεχνολογία ταυτοποίησης (tokenisation) της Visa καθιστά τις πληρωμές απλές μα συνάμα ασφαλείς, καθώς αντικαθιστά τους αριθμούς καρτών και τα προσωπικά στοιχεία με ένα μοναδικό ψηφιακό αναγνωριστικό (token) που αξιοποιείται ξεχωριστά σε κάθε συσκευή. Έτσι τα δεδομένα του καταναλωτή και της πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας δεν αποκαλύπτονται ποτέ ουσιαστικά, προσθέτοντας ένα ακόμη επίπεδο ασφάλειας στις ψηφιακές πληρωμές. Σε πρακτικό επίπεδο, άλλωστε, κάθε συναλλαγή που γίνεται με αυτόν τον τρόπο είναι επικυρωμένη με το Face ID, το Touch ID ή τον κωδικό πρόσβασης της εκάστοτε συσκευής της Apple.

Εάν π.χ. το εκάστοτε iPhone που χρησιμοποιεί ο καταναλωτής με την υπηρεσία Apple Pay χαθεί ή κλαπεί, το ψηφιακό αναγνωριστικό που φέρει μπορεί να απενεργοποιηθεί αμέσως από το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα - οπότε η καταχωρημένη κάρτα Visa δεν χρειάζεται να καταργηθεί και να αντικατασταθεί.

Οι καταναλωτές που χρησιμοποιούν τις κάρτες Visa μέσω Apple Pay, άλλωστε, δεν στερούνται κανένα από τα οφέλη των αντίστοιχων χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας από απάτες για μη εξουσιοδοτημένες αγορές, τις ανταμοιβές από τα διάφορα προγράμματα επιστροφών ή εκπτώσεων και βέβαια την ευρεία αποδοχή της Visa διεθνώς. Pas mal!

[ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 26/06/2019 15.00] Σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου που λάβαμε, η υπηρεσία Apple Pay αξιοποιείται και με πιστωτικές κάρτες της Mastercard, η οποία αναλαμβάνει με τον δικό της αντίστοιχο μηχανισμό την δημιουργία και απόδοση ψηφιακού αναγνωριστικού για τις συσκευές της Apple.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ