The World's 50 Best Bars: Τι κάνει τόσο ξεχωριστά τα ελληνικά μπαρ;

Όλα εκείνα τα στοιχεία που έχουν καταστήσει την Αθήνα μία μητρόπολη των μπαρ.

Τα ελληνικά μπαρ στα The World's 50 Best Bars

'Line', 'Baba Au Rum' και, φυσικά, 'The Clumsies'. Για δεύτερη συνεχή χρονιά, η κορυφαία λίστα των The World’s 50 Best Bars sponsored by PERRIER®, περιείχε εντός της τρία ελληνικά μπαρ. Λίγες ημέρες πριν τη λαμπερή τελετή στη Σιγκαπούρη, το 'Barro Negro' και το 'The Bar In Front Of The Bar' βρίσκονταν με τη σειρά τους στη λίστα 51-100 του σημαντικότερου θεσμού όσον αφορά τα μπαρ παγκοσμίως. 

Δε χρειάζονταν όλα τα παραπάνω για να πειστεί κανείς πως η Αθήνα είναι πλέον μία οικουμενική μητρόπολη της bar culture και του cocktailing αλλά μπορούν φυσικά να λειτουργήσουν ως επαρκέστατες πιστοποιήσεις. Τι είναι αυτό που κάνει τόσο ξεχωριστά τα αθηναϊκά και, κατ' επέκταση, τα ελληνικά μπαρ;

The Clumsies worlds 50 best bars 5

Αυτό που συνέβη κατά την τελευταία δεκαετία, ήταν μια πραγματική έκρηξη: Σπουδαία μαγαζιά εμφανίστηκαν, Έλληνες bartenders ξεχώρισαν σε διεθνείς διαγωνισμούς, έκαναν guest εμφανίσεις σε πραγματικά σπουδαία bars του πλανήτη και –last but not least– πίνεις καλά ποτά και περνάς όμορφα σε μέρη που απέχουν μία ανάσα μεταξύ τους. 

Το Line στα 50 καλύτερα μπαρ του κόσμου
© Λεωνίδας Τούμπανος

Όποιον σημαντικό άνθρωπο από το χώρο του ποτού από το εξωτερικό κι αν ρωτήσεις, θα σου πει το ίδιο πράγμα: εγγύτητα. Το γεγονός ότι σε walking distance, κυρίως στο κέντρο της Αθήνας (αλλά και σε γειτονιές, όπως ας πούμε τα Πετράλωνα, το Χαλάνδρι ή το Κουκάκι), συναντάς πολλά αξιόλογα μπαρ, είναι κάτι μοναδικό και σπάνιο, ειδικά σε σχέση με άλλες "μητροπόλεις" του κλάδου. Και όπως λέει και η δημοφιλής άποψη, είναι πάντοτε καλό να έχεις επιλογές. Αυτό δε σημαίνει πως δε συναντάς πάρα πολλά ακόμη αξιόλογα μαγαζιά και σε άλλες γειτονιές, τα οποία διαθέτουν ψυχή και προσωπικότητα, αλλά γνωρίζουν ακόμη πώς να είναι φιλόξενα.

Το μπαρ του Baba Au Rum
Λεωνίδας Τούμπανος

Παράλληλα και συμπληρωματικά με αυτό, λειτουργεί η αλληλεπίδραση με guru του είδους από κάθε γωνιά της Γης. Άτομα καταρτισμένα, ανοιχτόμυαλα και καταξιωμένα, που δεν έχουν κανένα πρόβλημα να συζητήσουν και να ανταλλάξουν ιδέες. Η ιστορία πλέον, πάντως, γράφει ότι οι περισσότεροι εξ αυτών φεύγουν εντυπωσιασμένοι από το επίπεδο, ειδικά τα τελευταία χρόνια, αποτελώντας τον καλύτερο πρέσβη του κλάδου στη διεθνή σκηνή. Κάτι που, με τη σειρά του, οδηγεί σε κάτι πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα, αν τουλάχιστον το σκεφτόσουν λίγα χρόνια πριν: Να έρχονται ακόμη και τουρίστες στην Αθήνα αποκλειστικά για τα μπαρ της. Κι αυτό είναι γεγονός.

Το Barro Negro
© Λεωνίδας Τούμπανος

The World’s 50 Best Bars_The Bar In Front Of The Bar 1

Κυρίως όμως, υπάρχει το μοναδικό combo επαγγελματισμού και ψυχής που καταθέτουν κάθε φορά οι άνθρωποι του χώρου, τόσο αυτοί εντός της μπάρας όσο και οι έξω από αυτή. Η δημιουργικότητα συναντά το μεράκι και οι μοντέρνες τεχνικές τα τοπικά προϊόντα, σε ένα blending που, τελικά, αποδεικνύεται άχαστο. 

To PERRIER® και το σύμπαν των μπαρ

Δεν είναι μυστικό πως τα bubbles έχουν εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια σε ένα από τα σουξέ του bar industry, καθώς τα συναντάς σε ποτά και cocktails στα κορυφαία σποτ του πλανήτη. Σχεδόν συνειρμικά, ακούγοντας τη λέξη 'bubbles' ένα δημοφιλές brand σου έρχεται στο μυαλό και δεν είναι άλλο από το PERRIER®. Αυτό, κρατά πολύ στενούς δεσμούς με την bar και café culture. Μιλάμε για ένα τολμηρό sparkling φυσικό μεταλλικό νερό, που ανά τις δεκαετίες συνδέθηκε με όλα εκείνα τα μέρη που οι άνθρωποι χαλαρώνουν, διασκεδάζουν, είναι ο εαυτός τους. Το PERRIER® έχει συνδεθεί με τον σημαντικό θεσμό των The World’s 50 Best Bars, που είναι άλλωστε και sponsored by PERRIER®.

* Σε δύο από τα 100 καλύτερα μπαρ του κόσμου, στο "Baba Au Rum" και στο "Barro Negro", μπορεί να δοκιμάσει κανείς και cocktails με PERRIER®.

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Περισσότερες πληροφορίες

Baba Au Rum

Κλειτίου 6, κέντρο
  • Bars

Clumsies (The)

Πραξιτέλους 30, κέντρο
  • Bars

Barro Negro

Ιωάννου Παπαρρηγοπούλου 15, κέντρο
  • Bars

Line Athens

Αγαθοδαίμονος 37, Kάτω Πετράλωνα
  • Bars

Bar in Front of the Bar (The)

Πετράκη 1, Αθήνα
  • Bars

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Bars & Clubs

WORLD OF Beer: Ετοιμάσου για 3 ημέρες γεμάτες μπίρα, μουσική και διασκέδαση!

Από τις 10 έως τις 12 Μαΐου 2024, ζήσε από κοντά τη μοναδική εμπειρία του μεγαλύτερου φεστιβάλ μπίρας στην Ελλάδα και απόλαυσε αμέτρητα είδη μπίρας από τις καλύτερες ζυθοποιίες της Ελλάδας και του εξωτερικού.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/04/2024

Στο 'Island' κι αυτό το καλοκαίρι

Το hot spot της αθηναϊκής Ριβιέρας επανέρχεται για μία ακόμη σεζόν.

Το 'Baba Au Rum' παραδίδει την μπάρα του στο συριανό 'Theosis'

Ένα ξεχωριστό pop-up με δύο από τα κορυφαία ελληνικά μπαρ, την Τρίτη 23 Απριλίου.

Πρώτη ματιά στο 'Walk In Athens', το νέο μπαρ της Μαυρομιχάλη

Οι δημιουργοί του 'Line Athens' (Νο 12 στα The World's 50 Best Bars 2023) παρουσιάζουν ακόμη ένα πολύ ενδιαφέρον project, που μόλις άνοιξε τις πόρτες του στα Εξάρχεια.

Στο θεατρικό σουρεάλ του "L’ Alchimiste"

Όσο δεν παίρνει sui generis και ατμοσφαιρικό, αυτό το bistrot - cocktail bar των Carattoni αλλάζει τα δεδομένα στην πλατεία Καρύτση.

Οι Fideles "φέρνουν" το καλοκαίρι στο "Bolivar"

Το ιδιαίτερα δημοφιλές ντούο της melodic techno έρχεται στα εγκαίνια του "Bolivar" σηματοδοτώντας την εκκίνηση μιας εκρηκτικής σεζόν.

Γνωρίστε περισσότερες από χίλιες μπίρες στο "World of Beer Festival"

Ένα τριήμερο φεστιβάλ στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων με άφθονη μπίρα από τις καλύτερες ζυθοποιίες της Ελλάδας και του εξωτερικού, μουσικές, συναυλίες, games, free beer tastings και stand up comedy show.