Τρία cool μαγαζιά για aperitivo και spritz έως €8

Το spritz έγινε το ποτό του καλοκαιριού και εμείς βρήκαμε τρεις spritzeries που σερβίρουν αυθεντικό ιταλικό aperitivo με spritz έως 8 ευρώ.

Anasa

Κάποια στιγμή, χωρίς να καταλάβουμε ακριβώς πώς, το spritz έγινε η επίσημη γεύση του καλοκαιριού. Ίσως γιατί αρκεί μια γουλιά για να νιώσεις πως βρίσκεσαι σε μια ιταλική piazza, ακόμη κι αν κάθεσαι σε ένα πεζοδρόμιο της Αθήνας με 37 βαθμούς. Ίσως γιατί πίνεται νωρίς, χωρίς ενοχές, και συνοδεύεται ιδανικά από εκείνο το ανεπιτήδευτο τσιμπολόγημα που οι Ιταλοί αποκαλούν aperitivo.

Το καλύτερο; Δεν χρειάζεται να ξοδέψεις μια περιουσία για να το απολαύσεις. Σε μια εποχή που τα cocktail menus ξεκινούν συχνά από διψήφια νούμερα, υπάρχουν ακόμη μαγαζιά που σερβίρουν σωστό ιταλικό spritz μέχρι 8 ευρώ, με prosecco, πικρά λικέρ, δημιουργικές παραλλαγές και τα απαραίτητα συνοδευτικά που κάνουν το πρώτο ποτό να οδηγεί σχεδόν πάντα στο... δεύτερο.

Το απεριτίβο μπαρ Anasa στα Εξάρχεια
© Λεωνίδας Τούμπανος

Anasa

Αν το aperitivo είναι κυρίως στάση ζωής, το Anasa την υπηρετεί με συνέπεια. Σε μια ήσυχη γωνιά των Εξαρχείων, μακριά από τις πολυσύχναστες πιάτσες, έχει δημιουργήσει έναν χώρο που λειτουργεί με τους δικούς του, χαλαρούς ρυθμούς. Έρχεσαι για ένα spritz και, πριν το καταλάβεις, έχουν περάσει δύο ώρες χωρίς να κοιτάξεις ούτε μία φορά το κινητό σου.

Η καρδιά του καταλόγου χτυπά στον κόσμο του spritz. Από το αρωματικό Italicus Spritz με περγαμόντο μέχρι το Ginger Lime Spritz και το Amalfi Spritz με χειροποίητο tonic και δεντρολίβανο, οι επιλογές ισορροπούν ανάμεσα στην ιταλική παράδοση και τα σύγχρονα twists. Δίπλα τους έρχονται pinsa με ζύμη αργής ωρίμανσης, puccia από την Απουλία, πλατό αλλαντικών και cicchetti, ακριβώς όπως επιβάλλει ένα σωστό aperitivo.

Χαρ. Τρικούπη 59, Εξάρχεια, 21 0380 4476

drupes

Drupes & Drips

Μικρό, μποέμ και με αέρα που θυμίζει περισσότερο γειτονιά διακοπών παρά κέντρο της Αθήνας, το Drupes & Drips έχει μετατρέψει το spritz σε καθημερινή συνήθεια — αυστηρά μέχρι τις 10 το βράδυ. Από νωρίς το απόγευμα τα ποτήρια γεμίζουν φυσαλίδες και οι συζητήσεις απλώνονται στα τραπεζάκια του στενού ή ακόμη και πάνω στη χαρακτηριστική βέσπα του μαγαζιού.

Στην κάρτα θα βρεις τόσο τις κλασικές εκδοχές με Aperol και Campari όσο και πιο ιδιαίτερες ιταλικές παραλλαγές. Το Spritz alla Ciliegia φέρνει φρουτώδεις νότες κερασιού στο ποτήρι, ενώ το Mandarino, με αρώματα μανταρινιού και εσπεριδοειδών, είναι από τις πιο χαρακτηριστικές επιλογές του μαγαζιού. Για συνοδεία, ιταλικά αλλά και ελληνικά τυριά και αλλαντικά κόβονται επιτόπου για το απαραίτητο aperitivo σκηνικό. Όσο για τα διάσημα αυτοσχέδια καθίσματα από βαρέλια μπίρας; Δύσκολα θα τα χαρακτήριζες άνετα. Κι όμως, με κάποιον ανεξήγητο τρόπο, καταλήγεις να κάθεσαι πάνω τους για ώρες.

Ζήτρου 20, Αθήνα, 21 6939 6363 

Villa Grigio 46

Villa Grigio 46

Στο Παλαιό Φάληρο, η καταπράσινη αυλή του Villa Grigio 46 μοιάζει φτιαγμένη για εκείνη την ώρα που η ζέστη πέφτει και το πρώτο spritz γίνεται σχεδόν μονόδρομος. Με αέρα ιταλικού κήπου και χαλαρή ατμόσφαιρα, το aperitivo εδώ είναι μέρος της καθημερινότητας.

Στα κλασικά Aperol και Campari Spritz προστίθενται πιο ευφάνταστες επιλογές, όπως το Fragola Spritz με φράουλα και το Negroni Spritz, αλλά και αρωματικές εκδοχές με περγαμόντο, μαστίχα και tonic. Η κουζίνα δίνει αρκετές αφορμές για να παρατείνεις την παραμονή σου, γιατί άλλωστε αυτός είναι ο πραγματικός σκοπός του aperitivo: να ξεκινήσεις με ένα ποτό και να αφήσεις τη συνέχεια να αποφασίσει μόνη της.

Αγίου Αλεξάνδρου 46, Παλαιό Φάληρο, 21 0981 2080
 

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Villa Grigio 46

Αγίου Αλεξάνδρου 46 & Ναϊάδων, Παλαιό Φάληρο
  • Εστιατόρια

Drupes Spritzeria

Ζήτρου 20, Κουκάκι
  • Bars

Anasa Aperitivo Gastrobar

Χαρ. Τρικούπη 59, Εξάρχεια
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Bars & Clubs

Trio: Νέο μπαρ στον Νέο Κόσμο

Σε ένα ήσυχο στενό του Νέου Κόσμου κρύβεται ένα από τα πιο ενδιαφέροντα φρέσκα μπαρ της πόλης.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
24/06/2026

Το Pony Club είναι ένα μπαρ που θα σε κάνει να κολλήσεις

Νόστιμα ποτά, προσεγμένα πιάτα, μουσική με άποψη και μια ατμόσφαιρα που σε κάνει να θέλεις να μείνεις λίγο περισσότερο, δομούν το παζλ της επιτυχίας για το νέο μπαρ, στα σύνορα Ιλισίων-Καισαριανής.

Το rooftop του Κολωνακίου που μετατρέπει κάθε πανσέληνο σε γιορτή

Πανσέληνος, cocktails και rooftop θέα: Οι πιο ατμοσφαιρικές βραδιές του καλοκαιριού επιστρέφουν στο Κολωνάκι.

Σε αυτό το μπαρ στα Εξάρχεια σερβίρουν τα πιο ανέμελα ποτά της Αθήνας

Πώς μοιάζει ένα μπαρ χωρίς φασαρία, επιτήδευση και άγχος; Το πιο χαλαρό ραντεβού που μπορείς να κλείσεις με την Αθήνα βρίσκεται στο προσιτό Anasa στα Εξάρχεια.

50 χρόνια Αθηνόραμα: Στα beach bars που πήγαινε η Αθήνα στα τέλη των 90s

Ανατρέχουμε στο αρχείο των 50 χρόνων του αθηνοράματος και ξεχωρίζουμε στιγμιότυπα από τη βιωματική ιστορία του περιοδικού αλλά και της ίδιας της πόλης.

Ένα τελευταίο ποτό στο Au Revoir, πριν τη διακοπή του καλοκαιριού

Ραντεβού για ένα ποτό στο ιστορικό μπαρ, λίγο πριν τη θερινή ανάπαυλα, την Κυριακή 21 Ιουνίου.

Γιατί αυτή την εβδομάδα θα πας για ποτό στη Νέα Φιλαδέλφεια

Το Filadelfia Cocktail Week επιστρέφει και η Νέα Φιλαδέλφεια αναμένεται να αποτελέσει και πάλι πόλο έλξης για τους φίλους του ευ πίνειν, από τις 15 έως τις 21 Ιουνίου.