Καφενεία της Αθήνας για κάθε γούστο

Ιστορικά ή νεο-καφενεία, αστικά ή με νησιώτικο background, μία ενδεκάδα επιλογών που ξεχωρίζουν.

Καφενεία της Αθήνας_

Μέρη συνάντησης και τόποι ανταλλαγής απόψεων. Τερέν που γέννησαν επαναστατικά και "επαναστατικά" ρεύματα ή προσπάθησαν να δημιουργήσουν κάθε είδους ζύμωση. Λαϊκά και αστικά. Στέκια για τους παλιούς και spots για τους νεότερους. Καφές και μπύρα. Ούζο και μεζές. Καφενεία της Αθήνας, παλιά και νέα, μοιάζουν να αποκτούν -και πάλι- ένα αξιοπρόσεκτο hype. Ακολουθεί μία λίστα από αυτά που αξίζουν την προσοχή σου.

"Τιτάνας"

Καφενεία της Αθήνας_Τιτάνας

Από τα πιο πρόσφατα σουξέ του ολοένα και πιο δυναμικά ανερχόμενου Νέου Κόσμου, έκανε την εμφάνισή του στις αρχές της σεζόν και συστήθηκε ως κλασικό καφενείο. Τα μόλις 11 τετραγωνικά της επιφάνειάς του αποτελούν μία αστεία αντιπαραβολή με το όνομά του, το ύφος του είναι χαλαρό και κεφάτο, η τηλεόραση πάνω από τον πάγκο του μονίμως ανοιχτή και το "μενού" του απλό, άμεσο αλλά και ιντριγκαδόρικο: Μία μπύρα, αναψυκτικά, λίγα ποτά ροής, Negroni και Ντόπερμαν από cocktails (σε περίπτωση που έχεις απορίες = ούζο με κόλα), μία ροζέ σαμπάνια, λιτοί μεζέδες και προϊόντα ψιλικατζίδικου.

Info: Σισμάνη 18, Νέος Κόσμος

"Τρίγωνο"

Καφενεία της Αθήνας_Τρίγωνο

Ακόμη και στη διαρκώς ανανεούμενη Αρχελάου στα hitάτο Παγκράτι, υπάρχουν κάποια πράγματα που αποτελούν "σταθερές". Το "Τρίγωνο" είναι από εκείνες τις περιπτώσεις των μαγαζιών που δείχνουν να υπήρχαν από πάντοτε στο ίδιο σημείο. Παρότι μετρά λιγότερα από 10 έτη ζωής, μπορεί να χαρακτηριστεί το κλασικότερο ίσως στέκι του δημοφιλούς δρόμου, με ατμόσφαιρα έντονου socializing στα μαρμάρινα τραπέζια του και γευστικούς, σχεδόν σπιτικούς μεζέδες.

Info: Αρχελάου 23, τηλ. 211 4231678

"Μουριά"

Καφενεία της Αθήνας_Μουριά

Στη γωνία της Καλλοδρομίου με την Χαριλάου Τρικούπη, η "Μουριά" στέκει αγέρωχη από το 1915. Καλλιτέχνες και πολιτικοί, φοιτητές και μεγαλύτερες παρέες, συγγραφείς και έμποροι της δημοφιλέστερης λαϊκής αγοράς της πόλης που στήνεται κάθε Σάββατο μπροστά της, όλοι νιώθουν άνετοι εκεί, γι' αυτό και επιστρέφουν διαρκώς. Ελληνικός καφές, μπύρες, τσίπουρο, ούζο, εύκολοι κρύοι -κυρίως- μεζέδες αποτελούν το λιτό και απέριττο μενού.

Info: Χαριλάου Τρικούπη 87, Εξάρχεια, τηλ. 210 3812607

"Πανελλήνιον"

Καφενεία της Αθήνας_Πανελλήνιον

Απέναντι από το πάλαι ποτέ Χημείο και επί της οδού Μαυρομιχάλη, το "Πανελλήνιον" φιλοξενεί εδώ και δεκαετίες πελάτες-φιλόσοφους της καθημερινής ζωής που κάθονται στα ίδια τραπέζια με αξιωματικούς, βασιλιάδες και βασίλισσες - βλέπεις αποτελεί το πιο κλασικό στέκι για τους σκακιστές της πόλης. Από εκεί πηγάζει και η ήρεμη αύρα του, το ανεπιτήδευτο στυλ του αλλά και το γεγονός πως πρόκειται για ένα από τα πιο γνωστά και ταυτόχρονα άγνωστα μέρη της πόλης. 

Info: Μαυρομιχάλη 16 & Σόλωνος, Εξάρχεια, τηλ. 210 3634492

> Διάβασε ακόμη: Στην κουζίνα με τον αδερφό μου: Τα ντουέτα της ελληνικής γαστρονομικής σκηνής

"Σερσέ Λα Φαμ"

Καφενεία της Αθήνας_Σερσέ Λα Φαμ

Ή αλλιώς όταν η πλατεία του χωριού μεταφέρθηκε στο κέντρο της Αθήνας και εκεί συνάντησε το ξεχασμένο παραδοσιακό αστικό καφενείο. Αν σου ακούγεται υπερβολικό αυτό, τότε πώς αλλιώς θα έλεγες ένα μέρος με αυθεντική καρτποσταλική σαγήνη, που λειτουργεί ως χρονομηχανή κι απόδραση συγχρόνως, την ίδια στιγμή που σου προσφέρει μία αύρα διακοπών; Συγκεντρώνει multi culti κοινό από νωρίς για καφέ, τσιμπολόγημα και χάζι, αλλά για την πιο αυθεντική εκδοχή του, δίνεις εδώ τα απογευματινά σου ραντεβού για τσίπουρο, κρασάκι και μεζέ. Στην αίσθηση σιγοντάρει το μενού που έχει φρεσκάρει η Μανιάτισσα σεφ Σταυριανή Ζερβακάκου, με την ιδιαίτερη ευαισθησία της για τα εκλεκτά ελληνικά προϊόντα και το μοναδικό της χάρισμα για πιάτα που ξυπνούν μνήμες ανεμελιάς στην αυλή της γιαγιάς να είναι κάτι παραπάνω από εμφανής.

Info: Μητροπόλεως 46, Σύνταγμα, τηλ. 210 3222020

"Τα Κανάρια"

Καφενεία της Αθήνας_Τα Κανάρια
Creative Photography by Fotini Romaliadou

Καφενές που φιλοξενεί πάσης φύσεως επισκέπτες στα τραπέζια του ήδη από τη δεκαετία του 1930, αλλά κατορθώνει και διατηρεί -ειδικά τα τελευταία χρόνια- ένα πάντοτε δυναμικό και νεανικό χαρακτήρα. Φθηνοί, προσεγμένοι και πληθωρικοί μεζέδες, μπύρες και κρασί, έχουν την τιμητική τους.

Info: Κεραμεικού 88, Μεταξουργείο, τηλ. 210 3425166

"Λούβρον"

Καφενεία της Αθήνας_Λούβρον

Η ηλικία του ξεπερνά τις 8 δεκαετίες, η υψηλή αισθητική έχει προσαρμοστεί στη σύγχρονη εποχή και κάπως έτσι το "Λούβρον" έχει εξελιχθεί σε ένα λατρεμένο στέκι για όλη την ημέρα, στην ευρύτερη περιοχή του Παγκρατίου. Παραδοσιακοί μεζέδες σε μοντέρνες παραλλαγές, μία θαυμάσια αυλή για τις ημέρες που ο καιρός το επιτρέπει, το 70s  μωσαϊκό και η ταβανογραφία από αγιογράφο (αναλλοίωτη από το 1950) αποτελούν κάποια από τα highlights του.

Info: Ερατοσθένους 6, Παγκράτι, τηλ. 210 7016594

"Το καφενείο του Ρίζου"

Καφενεία της Αθήνας_Καφενείο του Ρίζου

Το πιο παλιό αστικό καφενείο του Θησείου, υπηρετεί εδώ και αρκετές δεκαετίες το κλασικό concept (αν και υπήρξαν κάποιες ανάπαυλες). Αύρα καλλιτεχνική και ιντελεξουέλ ατμόσφαιρα, χειροποίητοι μεζέδες αλλά και κάποιες πιο σύγχρονες επιλογές στο κομμάτι του φαγητού, και γενικότερα όλα όσα θα περίμενε κανείς για κάθε στιγμή της ημέρας, σε ένα τέτοιο μέρος. 

Info: Ακάμαντος 2, Θησείο, τηλ. 210 3457825

"Λούης"

Καφενεία της Αθήνας_Λούης

Ένας από τους πιο budget-friendly αστικούς καφενέδες, που αποτελεί σημείο συγκέντρωσης για ούζα, ρακές και τσίπουρα (προφανώς και για άλλα αποστάγματα) στην περιοχή του Μεταξουργείου. Τίμιες οι προτάσεις του για τσιμπολόγημα.

Info: Λεωνίδου 87, Μεταξουργείο, τηλ. 210 3476926

> Διάβασε ακόμη: Νέοι σεφ: Οι rookies της αθηναϊκής εστιατορικής σκηνής

"Λέσβιον"

Ίσως και να πατά περισσότερο στον όρο "ουζερί" αλλά το συγκεκριμένο μέρος διαθέτει όλα εκείνα τα στοιχεία που συναντάς σε ένα καφενείο. Λειτουργεί από τα μέσα της δεκαετίας του 1960 και φυσικά, οι απλοί, κλασικοί μεζέδες του είναι εκείνοι που το έχουν βάλει στον γευστικό χάρτη της πόλης, παρότι βρίσκεται στην "ανεξερεύνητη" γαστρονομικά συνοικία του Γαλατσίου.

Info: Βαρδουσίων 3, Γαλάτσι, τηλ. 210 2923689

"Η Ωραία Ελλάς"

Καφενεία της Αθήνας_Η Ωραία Ελλάς

Στην οδό Μητροπόλεως και ιδρυμένο το 1839, το εν λόγω καφενείο υπήρξε ένα από τα πολυτελέστερα στην Αθήνα και όπως είναι φυσικό, συγκέντρωνε μεγάλο ποσοστό της αστικής κοινωνίας του 19ου αιώνα. Παραμένει αισθητικά απαράλλακτο μέχρι και σήμερα, μεταφέροντας τον επισκέπτη πίσω στον χρόνο. Τα χρόνια της κατοχής ήταν το πρώτο συσσίτιο στην πόλη, αν και αργότερα πέρασε στα χέρια της Γκεστάπο, γι’ αυτό και στο υπόγειό του υπάρχουν σήμερα αρκετά αντικείμενα από εκείνη την περίοδο. Προσωπικότητες όπως η βασίλισσα της Ισπανίας, Σοφία, ο Γερμανός τραγουδιστής Ιβάν Ρεμπρόφ και ο γνωστός Άγγλος σεφ Τζέιμι Όλιβερ αποτελούν ορισμένους από τους φημισμένους επισκέπτες του "Ωραίας Ελλάς". Μάλιστα, λέγεται ότι το 1841 είχε επισκεφθεί τον διάσημο καφενέ ο πολυαγαπημένος παραμυθάς Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, κατά τη διάρκεια διαμονής του στην Αθήνα. 

Info: Μητροπόλεως 59, Στοά Πανδρόσου 36, Αθήνα, τηλ. 210 3216850

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Bars & Clubs

WORLD OF Beer: Ετοιμάσου για 3 ημέρες γεμάτες μπίρα, μουσική και διασκέδαση!

Από τις 10 έως τις 12 Μαΐου 2024, ζήσε από κοντά τη μοναδική εμπειρία του μεγαλύτερου φεστιβάλ μπίρας στην Ελλάδα και απόλαυσε αμέτρητα είδη μπίρας από τις καλύτερες ζυθοποιίες της Ελλάδας και του εξωτερικού.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/04/2024

Στο 'Island' κι αυτό το καλοκαίρι

Το hot spot της αθηναϊκής Ριβιέρας επανέρχεται για μία ακόμη σεζόν.

Το 'Baba Au Rum' παραδίδει την μπάρα του στο συριανό 'Theosis'

Ένα ξεχωριστό pop-up με δύο από τα κορυφαία ελληνικά μπαρ, την Τρίτη 23 Απριλίου.

Πρώτη ματιά στο 'Walk In Athens', το νέο μπαρ της Μαυρομιχάλη

Οι δημιουργοί του 'Line Athens' (Νο 12 στα The World's 50 Best Bars 2023) παρουσιάζουν ακόμη ένα πολύ ενδιαφέρον project, που μόλις άνοιξε τις πόρτες του στα Εξάρχεια.

Στο θεατρικό σουρεάλ του "L’ Alchimiste"

Όσο δεν παίρνει sui generis και ατμοσφαιρικό, αυτό το bistrot - cocktail bar των Carattoni αλλάζει τα δεδομένα στην πλατεία Καρύτση.

Οι Fideles "φέρνουν" το καλοκαίρι στο "Bolivar"

Το ιδιαίτερα δημοφιλές ντούο της melodic techno έρχεται στα εγκαίνια του "Bolivar" σηματοδοτώντας την εκκίνηση μιας εκρηκτικής σεζόν.

Γνωρίστε περισσότερες από χίλιες μπίρες στο "World of Beer Festival"

Ένα τριήμερο φεστιβάλ στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων με άφθονη μπίρα από τις καλύτερες ζυθοποιίες της Ελλάδας και του εξωτερικού, μουσικές, συναυλίες, games, free beer tastings και stand up comedy show.