Μιλήσαμε με τους ανθρώπους πίσω από το Peloponnese Wine Festival

Λίγο πριν ξεκινήσει το φεστιβάλ, μιλάμε με τους διοργανωτές Γρηγόρη Μιχαήλο, Μαριάννα Μακρύγιαννη και Βασιλική Κουτσοβούλου, τον Πρόεδρο της ένωσης κρασιών Πελοποννήσου Αρίστο Σπανό και τον εκτελεστικό διευθυντή Μανώλη Γιαμνιαδάκη, για όσα πρέπει να ξέρετε.

Peloponnese wine festival;

Γρηγόρης Μιχαήλος, Μαριάννα Μακρύγιαννη και Βασιλική Κουτσοβούλου μας ξεναγούν στο φεστιβάλ

Το Pelonnese Wine Festival επιστρέφει μετά από δυο χρόνια. Υπάρχει κάτι καινούργιο που θα δούμε;
Είμαστε πολύ χαρούμενοι που μετά από δύο χρόνια απουσίας επιστρέφουμε αρχικά με την έκθεση της Αθήνας. Το φετινό Peloponnese Wine Festival φιλοξενείται σε ολοκαίνουριο χώρο, το ξενοδοχείο Royal Olympic Athens, με δεδομένη την ανάγκη να προσαρμοστεί στα νέα υγειονομικά πρωτόκολλα για την διοργάνωση μιας απόλυτα ασφαλούς έκθεσης. Να περιμένετε όλη την παλιά φουρνιά οινοποιών της Πελοποννήσου και ανάμεσά τους και οινοποιεία τα οποία συμμετέχουν για πρώτη φορά. 

Γιατί κάποιος να επισκεφτεί το φεστιβάλ;
Πρώτα από όλα γιατί μας έχουν λείψει αυτές οι οινικές εκθέσεις. Δεύτερον γιατί θα έχει τη δυνατότητα να δοκιμάσει μερικά από τα καλύτερα (43 στον αριθμό) οινοποιεία της Ένωσης  Οινοπαραγωγών Αμπελώνα Πελοποννήσου (ΕΝΟΑΠ). Τρίτον γιατί το εύρος σε στυλ, κρασιά και ποικιλίες της Πελοποννήσου είναι ασύγκριτο. Λογικό, αν αναλογιστούμε ότι πρόκειται για τον μεγαλύτερο αμπελώνα της Ελλάδας. 

Peloponnese wine festival;

Τι δεν πρέπει να χάσουμε φέτος;
Την ευκαιρία να επισκεφτείτε την έκθεση. Λόγω υγειονομικού πρωτοκόλλου η έκθεση έχει περιορισμένο αριθμό ατόμων στα δυο ωράρια που έχουν διαμορφωθεί. Αυτό δίνει τη δυνατότητα να υπάρχει πολύς περισσότερος "αέρας" τόσο για τους παραγωγούς όσο και τους συμμετέχοντες. Ειδικά για τους επαγγελματίες, φυσικα και για τους οινόφιλους, αυτό σημαίνει μια πολύ πιο εύκολη έκθεση και περισσότερη άνεση στην επικοινωνία τους με τους παραγωγούς. 

Θα υπάρχουν και καποιές παράλληλες ενέργειες;
Αποφασίσαμε λόγω των ιδιαιτέρων συνθηκών φέτος να μην οργανώσουμε κάποιες παράλληλες δράσεις και με δεδομένο ότι θέλαμε να δώσουμε όλη την έμφαση στις συμμετοχές των οινοποιείων. Ωστόσο έχουμε δώσει σημασια στο εκπαιδευτικό κομμάτι. Έχουμε ετοιμάσει μια σειρά banners με infographics για τις 4 κύριες ποικιλίες της Πελοποννήσου που θα έχουν πολύ ενδιαφέρον,  ειδικά για τους οινόφιλους. 

Πόσα είναι τα μέλη των οίνων Πελοποννήσου; Εκτός από το Peloponnese wine festival στην Αθήνα συμμετέχετε και σε άλλες εκθέσεις;
Τα μέλη των οίνων της Πελοποννήσου είναι πάνω από 60 και στην έκθεση της Αθήνας θα συμμετέχουν οι 43, ένας εντυπωσιακός αριθμός που μας δείχνει ότι παρά την απουσία των δυο ετών και τις νέες συνθήκες, οι παραγωγοί της Πελοποννήσου παραμένουν ενωμένοι στις κοινές προσπάθειες και στηρίζουν τις ενέργειες του συνδέσμου. Μετά την έκθεση της Αθήνας θα πραγματοποιηθεί και η έκθεση της Κύπρου και συγκεκριμένα στις 8 Απριλίου. Στην Κύπρο θα συμμετάσχουν 26 οινοποιεία τα οποία έχουν εμπορικό ενδιαφέρον στη συγκεκριμένη αγορά.  

Peloponnese Wine Festival

Τι κρασιά θα βρούμε;
Ούτε ένα, ούτε δυο αλλά 438 κρασιά έχουν περάσει στην online εφαρμογή my.wine.gr. Άρα μπορούμε να μιλήσουμε για έναν εντυπωσιακό αριθμό κρασιών προς εξερεύνηση για τους επισκέπτες της έκθεσης. 

Πώς είναι να διοργανώνεις ένα τέτοιο festival;
Είναι ακόμα μια πρόκληση γιατί παρά την εμπειρία μας σε εκθέσεις,  οι ειδικές συνθήκες που απαιτεί η διοργάνωση εκθέσεων εν μέσω covid-19 θέλει πολύ προσεκτικούς χειρισμούς. Ωστόσο έχουμε άριστη συνεργασία με τους παραγωγούς της Πελοποννήσου και έχοντας ήδη διοργανώσει αντίστοιχη έκθεση στα νέα αυτά δεδομένα είμαστε έτοιμοι να ανταπεξέλθουμε με απόλυτη επιτυχία. Αν μας ρωτάτε τι σημαίνει επιτυχημένη έκθεση αυτή την εποχή; Θα λέγαμε η οργάνωση μιας απόλυτα ασφαλούς έκθεσης για τους παραγωγούς και τους συμμετέχοντες. Στην πράξη και όχι στα λόγια φυσικά. 

Πώς μπορεί ο επισκέπτης να οργανώσει την επίσκεψη και την δοκιμή του;
Το Peloponnese Wine Festival είναι η μόνη έκθεση μέχρι τώρα η οποία έχει χρησιμοποιήσει την online εφαρμογή my.wine.gr, μια εφαρμογή online γευσιγνωστικων σημειώσεων. Η συγκεκριμένη εφαρμογή έχει όλα τα κρασιά της έκθεσης ανά παραγωγό και δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να οργανώσει από πριν τις δοκιμές του, να κρατήσει σημειώσεις όταν δοκιμάζει, να ξεχωρίσει τα αγαπημένα του κρασιά και να τα αποθηκεύσει στην εφαρμογή για να μπορεί πολύ εύκολα να τα ανακαλέσει ανά πάσα στιγμή. Πρόκειται για μια πρωτοποριακή ιδέα που έχουμε δημιουργήσει εμείς ως διοργανωτές της έκθεσης και οι Οίνοι Πελοποννήσου αγκάλιασαν από την αρχή. Μελλοντικά σκοπεύουμε να αναπτύξουμε τη συγκεκριμένη εφαρμογή ακόμα περισσότερο και να διευρύνουμε τη χρήση της και σε άλλες εκθέσεις ή αντίστοιχες δράσεις.  

Ποια είναι τα μέτρα που έχετε λάβει φέτος εξαιτίας των συνθηκών;
Αυστηρά και χωρίς καμιά παρέκκλιση όλα τα μέτρα τα οποία ισχύουν για τη διοργάνωση εκθέσεων στην τρέχουσα περίοδο. Επειδή αποτελεί μεγάλη ευθύνη για εμάς στη διοργάνωση και τους Οίνους Πελοποννήσου  η αποτροπή μετάδοσης του Covid-19, έχουμε δώσει τρομερή ενέργεια στον σχεδιασμό των δικλείδων ασφαλείας που θα προστατέψουν και παραγωγούς και συμμετέχοντες. Είμαστε σίγουροι για το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας. Έτσι λοιπόν περαιτέρω της σηματοδότησης και των μηνυμάτων έχουμε οργανώσει τσάντα (την οποία παραλαμβάνει ο επισκέπτης στην είσοδο) η οποία περιέχει το ποτήρι του κάθε συμμετέχοντα, μάσκα προστασίας, ατομικό πτυελοδοχείο  και νερό.  Δεν θα υπάρχει έντυπο υλικό. Έχουμε οργανώσει τα κρασιά σε online εφαρμογή στην οποία έχει πρόσβαση ο καθένας από το κινητό του. Σε όλα τα stand υπάρχει αντισηπτικό και τακτικές ανακοινώσεις υπενθύμισης των μέτρων προστασίας.

Peloponnese wine festival

Πελοποννησιακή εξωστρέφια: Ο Πρόεδρος Αρίστος Σπανός και ο εκτελεστικός διευθυντής Μανώλης Γιαμνιαδάκης απαντούν 

Ποια είναι η εικόνα τώρα στην αγορά των κρασιών πελοποννήσου και πώς βλέπετε το μέλλον;
Η εικόνα της Πελοποννήσου είναι ανάλογη των μεγάλων ιστορικών αμπελουργικών περιοχών της Μεσογείου. Η Πελοπόννησος βασίζεται κυρίως σε τοπικές ποικιλίες, εξαιρετικά προσαρμοσμένα διεθνή σταφύλια, κρίσιμους όγκους παραγωγής, πολυμορφία. Ένα πολύχρωμο μωσαϊκό με εξαιρετική δυναμική απαρτισόμενο από μεγάλες βιομηχανίες, σημαντικά κτήματα και artisanal παραγωγούς. Το μέλλον δείχνει ευοίωνο, χάρη στην εξωστρέφεια, την ανερχόμενη  δυναμική, αλλά και το όραμα της επέκτασής των αμπελώνων σε σημαντικά δροσερά υψηλού υψομέτρου αμπελοτόπια. Η εικόνα των Πελοποννησιακών κρασιών βελτιώνεται κάθε χρόνο, αποκτώντας μια εικόνα που απευθύνεται στο σύνολο του αγοραστικού κοινού. Το μέλλον μάς δείχνει πως η Πελοπόννησος θα καθιερωθεί σαν η "σίγουρη" λύση για κρασιά φιλικά προς τον καταναλωτή, μέσα από μια βιώσιμη ανάπτυξη υπό τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται.

Ποιες είναι οι ενέργειες και η ανταπόκριση στο εξωτερικό για τα κρασιά της Πελοποννήσου;
Μετά από συνεχόμενες προσπάθειες ετών, προώθησης και προβολής, των Πελοποννησιακών κρασιών στο εξωτερικό είμαστε περήφανοι γιατί έχουν καταξιωθεί στους καταναλωτές του εξωτερικού. Την προηγούμενη 5ετία στοχεύσαμε στις αγορές του Καναδά, της Κύπρου και του Βελγίου, με αποτέλεσμα οι πωλήσεις των Πελοποννησιακών κρασιών, σε αυτές τις χώρες, να ξεπερνούν το 50% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών. Νέες χώρες έχουν μπει στο στόχαστρο και σκοπεύουμε να ενισχύσουμε την παρουσία των Πελοποννησιακών κρασιών στις αγορές τους. Φυσικά και στην Ελλάδα εδώ και χρόνια το ετήσιο σαλόνι των κρασιών της Πελοποννήσου στην Αθήνα, το Peloponnese Wine Festival είναι μια καθιερωμένη εκδήλωση που φέρνει τους παραγωγούς της Πελοποννήσου στη σημαντική αγορά της Αθήνας και έρχεται να προστεθεί στην εξωστρέφεια που έχουν δείξει οι πελοποννήσιοι παραγωγοί στις αγορές του εξωτερικού. 

​​​​Peloponnese Wine Festival

Ποια είναι η στρατηγική των οίνων Πελοποννήσου;
Με μια ενωτική πολιτική, αμπελώνες, αμπελουργοί και οινοποιεία μέλη της ενώσεως μας, του σημαντικότερου οινοπεδίου της χώρας μας,επικοινωνούμε τον χαρακτήρα και την υψηλή ποιότητα των κρασιών μας τόσο στην διεθνή όσο και στην εσωτερική αγορά, συμβάλλοντας στην διατήρηση της αγροτικής κληρονομιάς,την παραγωγή επώνυμων ποιοτικών προιόντων καθιστώντας την Πελοπόννησο τόπο προσκυνηματικού τουρισμού,όπου αμπέλια ,μονές , μνημεία ,περιοχές μοναδικού φυσικού κάλλους,και οινοποιεία δέχονται ευλαβικές επισκέψεις μεγάλου αριθμού τουριστών. Σκοπός μας είναι η συνεχής πρωτοπορία των Πελοποννησιακών οινοποιείων, τα οποία θα δημιουργούν τάσεις στην αγορά και θα πρωτοστατούν στην ελληνική οινοποιία. Με κεντρικό μας άξονα την εξωστρέφεια, επενδύουμε σε μεγάλες αγορές του εξωτερικού, ώστε να δημιουργήσουμε ισχυρές πωλήσεις και να προστατευθούν τα μέλη μας από τους κλυδωνισμούς της αγοράς. Στόχος μας είναι η αύξηση της αναγνωρισιμότητας των οίνων Πελοποννήσου με αποτέλεσμα να έχουν μεγαλύτερη διασπορά και υψηλότερες τιμές πώλησης.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Bars & Clubs

Το 'Baba Au Rum' παραδίδει την μπάρα του στο συριανό 'Theosis'

Ένα ξεχωριστό pop-up με δύο από τα κορυφαία ελληνικά μπαρ, την Τρίτη 23 Απριλίου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
22/04/2024

Πρώτη ματιά στο 'Walk In Athens', το νέο μπαρ της Μαυρομιχάλη

Οι δημιουργοί του 'Line Athens' (Νο 12 στα The World's 50 Best Bars 2023) παρουσιάζουν ακόμη ένα πολύ ενδιαφέρον project, που μόλις άνοιξε τις πόρτες του στα Εξάρχεια.

Στο θεατρικό σουρεάλ του "L’ Alchimiste"

Όσο δεν παίρνει sui generis και ατμοσφαιρικό, αυτό το bistrot - cocktail bar των Carattoni αλλάζει τα δεδομένα στην πλατεία Καρύτση.

Οι Fideles "φέρνουν" το καλοκαίρι στο "Bolivar"

Το ιδιαίτερα δημοφιλές ντούο της melodic techno έρχεται στα εγκαίνια του "Bolivar" σηματοδοτώντας την εκκίνηση μιας εκρηκτικής σεζόν.

Γνωρίστε περισσότερες από χίλιες μπίρες στο "World of Beer Festival"

Ένα τριήμερο φεστιβάλ στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων με άφθονη μπίρα από τις καλύτερες ζυθοποιίες της Ελλάδας και του εξωτερικού, μουσικές, συναυλίες, games, free beer tastings και stand up comedy show.

'Paradiso': Sustainability σε ένα από τα καλύτερα μπαρ του κόσμου

Το εμβληματικό σποτ της Βαρκελώνης βλέπει σε μια πιο βιώσιμη μπάρα μέσω (και) του Paradiso Sustainability Summit.

Ο DJ Ravin για ένα τελευταίο ανοιξιάτικο session στο "Athenee"

Ο διάσημος DJ από το Παρίσι αναμένεται να μάς ταξιδέψει ξανά με τις μουσικές του επιλογές στα κορυφαία μπαρ για τα οποία η πόλη φημίζεται.