10 μπαρ που άλλαξαν την σκηνή της Αθήνας

Από όσα μπαρ άνοιξαν (και έκλεισαν) την περασμένη δεκαετία, υπάρχουν τουλάχιστον δέκα που ξεχώρισαν για την πρωτοπορία τους, διαμορφώνοντας τις τάσεις της εγχώριας- και όχι μόνο- μπαρίστικης σκηνής.

10 μπαρ που άλλαξαν την σκηνή της Αθήνας

Με την οικονομική κρίση να κορυφώνεται την περασμένη δεκαετία, είδαμε κλασικά στέκια να κλείνουν οριστικά, πιάτσες με ξεκάθαρη δυναμική να παρακμάζουν και τα μεγάλα κλαμπ σχεδόν να αφανίζονται από το nightlife χάρτη της πόλης. Ωστόσο, μια ομάδα επαγγελματιών του χώρου με μεγάλο ενδιαφέρον και αγάπη για τα spirits και τις ιδιαίτερες μείξεις, κατάφερε να αναγεννήσει το επάγγελμα του bartender.

Σταδιακά άρχισαν να εμφανίζονται μπαρ με έμφαση στα κοκτέιλ και τις signature μείξεις, οι κάβες τους έγιναν προτεραιότητα και γέμισαν τα ράφια τους με εκλεκτές ετικέτες αποσταγμάτων και σπάνιες εμφιαλώσεις μυώντας μας σε fine drinking εμπειρίες. Επιπρόσθετα, η έντονη άνοδος των social media επηρέασε σαφέστατα τα νέα μπαρ, έχοντας ως παραδείγματα ορισμένα εντυπωσιακά conceptual bars, τα οποία έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στην αισθητική τους, πέρα από το ποιοτικό προϊόν τους.

10 μπαρ που άλλαξαν την σκηνή της Αθήνας - εικόνα 1

Ωστόσο, το μεγαλύτερο επίτευγμα της εγχώριας μπαρίστικης σκηνής είναι η παρουσία της στο εξωτερικό, με μπαρ και εξαιρετικούς επαγγελματίες που απέσπασαν σπουδαίες διακρίσεις μέσα στη δεκαετία, τοποθετώντας την Αθήνα στους must προορισμούς για ποιοτικό bar hopping.

Από όσα μπαρ άνοιξαν (και έκλεισαν) την περασμένη δεκαετία, υπάρχουν τουλάχιστον δέκα που ξεχώρισαν για την πρωτοπορία τους, διαμορφώνοντας τις τάσεις της εγχώριας- και όχι μόνο- σκηνής και είναι τα εξής:

Baba Au Rum

10 μπαρ που άλλαξαν την σκηνή της Αθήνας - εικόνα 2

Το μπαρ- έκπληξη που άνοιξε τις πόρτες του το 2009 και έφερε τη νέα εποχή των cocktail bars, δεν είναι άλλο από το «Baba Au Rum». Οι δημιουργοί του Θάνος Προυνάρους και Χρήστος Χουσέας (ο τελευταίος αποχώρησε 1,5 χρόνο αργότερα ανοίγοντας το «42»), είναι δύο από τις σημαντικότερες προσωπικότητες στην εγχώρια bartending σκηνή με πάθος για τη δουλειά τους. Το «Baba Au Rum» έδωσε νέα διάσταση στα κοκτέιλ, με δημιουργικές μείξεις και πρωτότυπες συνταγές, ενώ φιλοξενεί μία από τις μεγαλύτερες συλλογές ρούμι στην Ευρώπη. Εδώ και 10 χρόνια παραμένει πρωτοπόρο στις εξελίξεις της μπαρίστικης σκηνής με σημαντικές διακρίσεις σε εγχώριο (2 Shaker στα «Athinorama Bar Awards 2019») και παγκόσμιο επίπεδο (#22 στα «50 Best Bars In The World 2019»)

42 Barstronomy Athens

10 μπαρ που άλλαξαν την σκηνή της Αθήνας - εικόνα 3

Πρωτοάνοιξε το 2011 από τον Χρήστο Χουσέα και μαζί με το «Baba Au Rum», καθώς και άλλα cocktail bars της πόλης, αποτέλεσαν το νέο κύμα, τη νέα αντίληψη για τα κοκτέιλ. Στο «42» δεν πήγαινες για να πιεις ένα απλό «Mohito», αλλά για να εντρυφήσεις στον κόσμο των αποσταγμάτων και των πρωτότυπων μείξεων. Μετά από 6 χρόνια πέρασε στα έμπειρα χέρια του Σπύρου Κερκύρα, διατηρώντας τον σικ χαρακτήρα του, ενώ στις εξαιρετικές μείξεις της μπάρας, πλέον έχουν προστεθεί προτάσεις με νόστιμο barfood.

CV Distiller

10 μπαρ που άλλαξαν την σκηνή της Αθήνας - εικόνα 4

Ο ναός του whisky με την τεράστια συλλογή αποσταγμάτων πρωτοάνοιξε το 2010 στη γειτονιά του Μεταξουργείου, για να μεταφερθεί λίγα χρόνια αργότερα στο τωρινό του «σπίτι» πίσω από το Χίλτον. Το «CV Distiller» φιλοξενεί περί τις 750 ετικέτες whisky και εκατοντάδες ετικέτες άλλων αποσταγμάτων, μεταξύ των οποίων ορισμένες είναι εξαιρετικά σπάνιες, ενώ η κάβα του θεωρείται- μέχρι και σήμερα- μία από τις μεγαλύτερες του κόσμου.

Gin Joint

10 μπαρ που άλλαξαν την σκηνή της Αθήνας - εικόνα 5

Το μπαρ που έκανε μόδα το gin tonic, πριν γίνει μόδα μερικά χρόνια αργότερα, είναι το «Gin Joint». Το μπαρ του Δημήτρη Κιάκου και της Χριστίνας Μοάτσου στη μικρή στοά της Καρύτση, από το 2011 που πρωτοάνοιξε τις πόρτες του, χαρακτηρίστηκε αυτομάτως κλασικό. Το «σπίτι του gin» με εκατοντάδες gin ετικέτες, έκλεισε στην εκπνοή του ’19, αφήνοντας μας με τις αναμνήσεις από τα καλύτερα «Negroni» και «Dry Martini» που απολαύσαμε μέσα στη δεκαετία.

A For Athens

10 μπαρ που άλλαξαν την σκηνή της Αθήνας - εικόνα 6

Όταν πρωτοάνοιξε το 2011 στο rooftop του ομώνυμου ξενοδοχείου, σχηματίζονταν ουρές από κόσμο που ήθελε να πιει το πότο του με θέα το βράχο της Ακρόπολης. Αν και τα rooftop bars δεν ήταν κάτι νέο, το «A for Athens» έκανε τη διαφορά, προσφέροντας την εμπειρία της προσιτής πολυτέλειας σε urban περίβλημα. Ο Θοδωρής Πύριλλος βρίσκεται σταθερά στα ηνία της μπάρας και έχει προσφέρει εξαιρετικές μείξεις, εμπνευσμένες από τα ταξίδια του, αλλά και την ελληνική μυθολογία.

Momix

10 μπαρ που άλλαξαν την σκηνή της Αθήνας - εικόνα 7

Το μπαρ που έφερε τη μοριακή γαστρονομία στα κοκτέιλ το 2012, συνεχίζει να εντυπωσιάζει με τις ιδιαίτερες τεχνικές και την προσέγγισή του στη fine drinking εμπειρία. Άλλωστε, το «Momix» είναι το μπαρ που θα σου σερβίρει κοκτέιλ σε διάφορες υφές (σφαίρες, ζελέ, σορμπέ κ.α.), οι οποίες φλερτάρουν με το umami στοιχείο, αλλά και το εντυπωσιακό σερβίρισμα.

The Clumsies

10 μπαρ που άλλαξαν την σκηνή της Αθήνας - εικόνα 8

Όταν ο Βασίλης Κυρίτσης και Νίκος Μπάκουλης, δύο βραβευμένοι «World Class Bartenders», βρέθηκαν μαζί πίσω από τη μπάρα του «Gin Joint», έγινε η αρχή για μια απίθανη συνεργασία με το όνομα «The Clumsies». Από τη πρώτη στιγμή που άνοιξε το 2014, μπήκε κατευθείαν στα παγκόσμια ραντάρ ως ένα από τα καλύτερα μπαρ του κόσμου, κατακτώντας την πολυπόθητη θέση στην πρώτη δεκάδα των «50 Best Bars In The World». Το μπαρ της Πραξιτέλους δεν σταματά να καινοτομεί και να συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση των σύγχρονων τάσεων στον κλάδο του bartending.

Speakeasy

10 μπαρ που άλλαξαν την σκηνή της Αθήνας - εικόνα 9

Άνοιξε αρχικά το 2011 στο Χαλάνδρι φέρνοντας το concept των bars της ποτοαπαγόρευσης στην Αθήνα, για να μεταφερθεί στο τωρινό του σπίτι στο κέντρο μερικά χρόνια αργότερα. Το κρυφό μπαρ που για να μπεις, χτυπάς κουδούνι, ιντρίγκαρε για τα καλά τους Αθηναίους που το αναζητούσαν στα στενά γύρω από το Σύνταγμα. Το γοητευτικό ημιυπόγειο με την ατμόσφαιρα ενός μπαρ του μεσοπολέμου, τις jazz μουσικές και τη μυστική αυλή, είναι το πρώτο αυθεντικό speakeasy μπαρ της Αθήνας.

Noel

10 μπαρ που άλλαξαν την σκηνή της Αθήνας - εικόνα 10

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά conceptual μπαρ του κέντρου που, όταν άνοιξε το 2015, έκανε τους πάντες να αναρωτηθούν αν το σκηνικό του θα είναι μόνιμα γιορτινό. Τελικά, το «Noel» αποδείχτηκε πολλά περισσότερα από ένα χριστουγεννιάτικο μπαρ, έχοντας απαράμιλλη αισθητική και διακόσμηση που ανανεώνει συνεχώς, φανταστικά κοκτέιλ, ενημερωμένη κάβα και δυνατό ατού την πανέμορφη Στοά Κουρτάκη.

Tyco

10 μπαρ που άλλαξαν την σκηνή της Αθήνας - εικόνα 11

«TYCO» σημαίνει Take Your Cocktail Out και εδώ και 2 χρόνια, είναι η νέα τάση στην Αθήνα. Τα κοκτέιλ σερβίρονται σε πλαστικό και μπορείς, είτε να κάτσεις στο μαγαζί, είτε να το πάρεις μαζί σου και να κάνεις τη βόλτα σου στο κέντρο της πόλης. Ξεκίνησε από ένα μικρό χώρο στον πεζόδρομο της Ρόμβης το 2018 και ήδη έχει εξαπλωθεί και σε άλλους χώρους στα προάστια της Αθήνας, προσφέροντας και delivery, για να μπορείς να απολαύσεις καλοφτιαγμένα κοκτέιλ από την άνεση του σπιτιού σου.


Περισσότερες πληροφορίες

Baba Au Rum

Κλειτίου 6, κέντρο
  • Bars

42 Barstronomy.Athens

Κολοκοτρώνη 3, κέντρο
  • Εστιατόρια

A For Athens

Μιαούλη 2-4, Μοναστηράκι
  • Bars

Clumsies (The)

Πραξιτέλους 30, κέντρο
  • Bars

CV Distiller

Χατζηγιάννη Μέξη 7, Χίλτον
  • Bars

Noel

Κολοκοτρώνη 59Β, κέντρο
  • Bars

Tyco

Ρόμβης 11, κέντρο
  • Bars

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Bars & Clubs

Το "Barro Negro" στήνει σεβιτσερία στην μπάρα του

Margarita, Paloma και σεβίτσε απόψε στην ​​Παπαρρηγοπούλου.

Το "Casablanca Social Club" σβήνει 4 κεράκια με ένα non-stop πάρτι

Το δημοφιλές μπαρ της Θεσσαλονίκης έχει γενέθλια και το γιορτάζει καταλλήλως.

Στο "In Love Again" (και) για aperitivo

Τα απογεύματα του Σαββατοκύριακου στην Κλειτίου θέλουν spritz, coffee cocktails και ροζέ κρασιά.

7 χρόνια "Barelle" με ένα μοναδικό πάρτι

Το αγαπημένο στέκι του Νέου Ηρακλείου έχει γενέθλια και το γιορτάζει με παλιούς και νέους φίλους.

To "Barro Negro" στα 100 κορυφαία μπαρ του κόσμου

Η αθηναϊκή 'πρεσβεία της Paloma' φιγουράρει στο νο.52 της λίστας 51-100, του περίφημου θεσμού The World’s 50 Best Bars.

Τα πρώτα ουίσκι με άρωμα Ελλάδας

Τα κρασιά Μπουτάρη συνεργάζονται με τους Irish Distillers και Spot Whiskeys, για το λανσάρισμα της νέας σειράς Greek Wine Single Cask.